Summer VibesKam v Praze na skvělou letní snídani podle redakce Vogue CS
tým VOGUE21. 7. 2025
French toast obložený jahodami, dokonale upečená omeleta. Jednoduché, ale netradiční kombinace i luxusní pokrmy na míru. Redakce Vogue CS vybírá nejlepší pražské hot spots na letní snídani pro jakoukoliv příležitost.
Grand Café ve W Prague
Václavské náměstí 25, Praha 1
Když mám chuť začít den opravdu elegantně a v klidu, ráda si zajdu do Le Petit Beefbar au Grand Café v hotelu
W Prague na Václavském náměstí. Snídaně servírují každý den od sedmi do jedenácti – ideální pro ranní ptáčata i pro ty, kdo si rádi přispí. Co mohu doporučit?
Vejce Benedikt se šunkou San Daniele, kde se slanost dokonale doplňuje s krémovou holandskou omáčkou. Pokud máte rádi lehčí start, zkuste svěží, lehký, ale přitom výživný coconut chia pudding. A pokud toužíte po něčem lehce dekadentním, ideální jsou míchaná vajíčka s lanýži, která vám klidně připraví i v bezlepkové variantě. K tomu malý, ale výrazný energetic shot z
jablka a mrkve, a den může začít. Vedle jídla a moc milé obsluhy nelze nevzpomenout interiér. Stylová reinterpretace historického
Grand hotelu Evropa v podání značky W zahrnuje zlacené štuky, barevné detaily, samet, mramor i dramatická světla. Každý kout stojí za fotku.
Cindy Kerberová, head of digital editorial content & beauty director Vogue CS
Kavárna Kopi
Zenklova 23, Praha 8
Mým nedávným skvělým objevem v Praze je
kavárna Kopi na Palmovce, která mě naprosto nadchla. V místě s příjemnou atmosférou se můžete schovat před shonem velkoměsta a zároveň si vychutnat opravdu kvalitní gastronomii. Velkým plusem je, že vítáni jsou i nejmenší – pro děti je připravený malý, ale útulný koutek. Už samotný interiér Kopi je zážitek. Je navržen s důrazem na funkčnost a vzdušnost, doplněný pečlivě vybranými designovými prvky od
osvětlení z dílny značek Bomma a &Tradition přes recyklované desky od Plastic Guys až po vintage nábytek v lounge části.
Gastronomická nabídka Kopi je postavena na kvalitních surovinách a precizní přípravě. Milovníci kávy ocení výběrovou kávu z berlínské pražírny Bonanza Coffee Roasters, zatímco příznivci čaje si zamilují poctivou, čerstvě vyšlehanou matchu. Srdcem podniku je ale bezesporu
brunchové menu, které se průběžně obměňuje podle sezonní dostupnosti surovin. Přesto v něm najdete stálice jako pečenou omeletu, francouzský toast nebo shakshuku, které vás zaručeně nezklamou. Navíc si k jídlu můžete dopřát i vybraná vína od
Winegeek. Kopi je dobrý cíl pro všechny, kdo si chtějí dopřát skvělou snídani či brunch v estetickém, klidném prostředí. Je ideální pro setkání s
přáteli, rodinou i pro pracovní schůzky.
Kristýna Jandová, online editor
Cafefin
nám. Jiřího z Poděbrad 4, Praha 2
Foto: Instagram / @cafefin.coffee
Cafefin sice není na pražském gastro nebi žádnou novinkou, ale čas od času se tam vyplatí zastavit na snídani nebo brunch. Menu se totiž od doby, kdy jsem zde byla naposledy, obměnilo, a nyní nabízí spoustu zábavně pojatých snídaňových klasik i zcela nových dobrot. Najdete v něm sendviče, sladké a samozřejmě i vejce na mnoho způsobů. Můj tip? Nečekaně skvělé je kombo čerstvé burraty s
kimchi na opečeném chlebu. Možná byste do tohoto spojení nikdy neřekli, že může fungovat, ale opak je pravdou. Tohle jídlo je skvělé a jen tak někde ho neseženete.
Další položkou na menu je lahodná matcha a
kávové nápoje. Právě láska ke kvalitní kávě stojí za celým konceptem oblíbeného vinohradského podniku: partneři Jackie a Thu kromě první vietnamsko-české kavárny v moderní stylu mají také pražírnu
Mazelab. A svoje portfolio podniků, které pomalu, ale jistě mění snídaňovou mapu Prahy, stále rozšiřují: spadá do něj letenský
Format (ideální na skvělou rychlou kávu),
May Café jen kousek od Jiřího z Poděbrad (je to kavárna koncipovaná jako takový příjemný obývák) nebo
An Bistro na Hradčanské, kde se tradiční vietnamské jídlo potkává s kávou.
Jana Patočková, fashion features editor
Degustační restaurace Štangl
Pernerova 49, Praha 8
Foto: Instagram / @stangl_official
Degustační restaurace Štangl
Ke
Štanglovi na snídani? Karlínská restaurace, vedená šéfkuchařem Martinem Štanglem, byla dosud známá především jako místo, kam se chodí na večeři, na pětichodové menu připravené z lokálních surovin. Už několik týdnů ale podnik nabízí také sobotní
snídaně, které si co do kvality přípravy a zpracování s večerní nabídkou v ničem nezadají. Zatímco pekárna a kavárna Eska v přízemí Fora Karlín je rušná, o patro výš posazený Štangl nabízí klidné víkendové probuzení, které se skvěle hodí pro výjimečnější příležitost – setkání a povídání s těmi, které jste dlouho neviděli, dárek pro blízké ranní ptáče, případně celkem působivé rande.
Tvrdit, že snídaňové menu u Štangla tvoří tři chody, by bylo zavádějící. V úvodní části se můžete těšit na různé podoby chleba, tři druhy másla (to kombinované s kodži nevynechejte!), sýry a šunky, na loupák a džemy a také na paštiku, rillettes z uzeného pstruha a sezonní salát. Ano, skoro se to nevměstná na stůl. A všechno je lahodné.
Prostřední část menu funguje jako dialog mezi hosty a otevřenou kuchyní. K dispozici máte trojici základních stavebních kamenů – vejce, kaši z ovesných vloček a grilované maso. Ovšem co si z nich necháte připravit, je pouze na vás, vaší fantazii a aktuální nabídce
sezonních surovin. Kaše připravená naslano s hráškem a zeleným chřestem byla skvělá, bílková omeleta s pošírovanými žloutky a plátky grilované hovězí svíčkové taky.
Třetí a závěrečné dějství sobotního dopoledne tvoří spálený
cheesecake, případně tvarohové
knedlíky s jahodami, na což je dobré myslet předem. Ani když na degustační snídani přijdete dřív, nebudete spěchat a vše budete průběžně podlévat kávou, nedá se úplně odhadnout, zda vám na dezerty ještě zbyde místo. Byla by přitom škoda je vynechat.
Ondřej Lipár, managing editor Vogue CS
Vila 63
Hradešínská 63, Praha 2
Foto: Instagram / @vila_63
„Jsem člověk, který si prostě rád libuje,“ přiznává jedna nejmenovaná internetová osobnost a já se pod to klidně podepíšu. V létě mě to táhne na zahrádky, ovšem ne na ty, kde kolem vás hučí tramvaje a proudí davy turistů. Spíš na místa, kde se dá na chvíli zmizet z ruchu velkoměsta. Jedno takové nabízí
Vila 63, která stojí na pomezí pražských
Vinohrad a Vršovic. Ráno začněte s vejci V63,
matcha tonikem a mimosou, v níž klasický fresh nahrazuje mošt. Večer pak vsaďte na oranžová vína a tapas talíř (hlavně bez výčitek!). Ve Vile čas zkrátka plyne jinak, pomaleji. A proto se sem, stejně jako já, budete rádi vracet.
Sandra Mai Tranová, social media manager
Culinary Studio Moe
Veverkova 8, Praha 7
Foto: Instagram / @moeprague
V prostoru, kde dříve fungovala vyhlášená stálice pražské brunchové scény Bistro 8, letos na jaře otevřel zcela nový spot –
Culinary Studio Moe, za nímž stojí Kristýna Doupovcová. Minimalistické bistro se zahrádkou do ulice je ideálním místem pro všechny, kteří si chtějí dát opravdu dobrou snídani bez zbytečných komplikací a vymožeností. Moe tvoří lidé z čisté lásky k jídlu, což je poznat jak na menu, tak v mottu: „A place, where anything is possible and nobody leaves hungry or sad“, ale i v interiéru. Ani jedno si totiž na nic nehraje. Komfortní a útulný vnitřek kombinující rovné linie, pastelově šedou barvu a nábytek ve
funkcionalistickém stylu, pomohla majitelce vytvořit a navrhnout její kamarádka a studentka architektury Elizabeth Hayward. Keramické
nádobí pak speciálně pro podnik vytvořila studentka UMPRUM Veronika Maříková.
Co se přímo jídla týče, osobně doporučuji ochutnat místní french toast, který už na talíři vypadá výtečně. Po vložení prvního sousta do úst člověk snadno a okamžitě rozpozná jednoduché, svěží a typicky letní chutě, které dohromady tvoří vyváženou, lahodnou kombinaci. Jste-li spíš na slané, zdejší vaječná
omeleta s našlehaným máslem a křehkým chlebem je jasná volba. Otevřeno mají v týdnu od osmi, o víkendu od devíti od rána, rezervace nepřijímají – prostě přijďte. Stojí to i za případnou chvilku čekání.
Kateřina Špičáková, online editor