Health

Strava pro dlouhověkost: Jednoduché tipy, které mohou prodloužit život o řadu let

Ke dlouhému a zdravému životu se můžete projíst. Jídlo totiž hraje v longevity klíčovou roli, vhodná dieta umožní prodloužit lidský život až o více než deset let. Co jíst, a čemu se vyhnout? Zeptali jsme se a tady je odpověď.
Foto: Getty Images
Audrey Hepburn jako Holly
V otázce vysokého věku nehraje roli pouze genetika, ale především každodenní malá rozhodnutí. Třeba ta, co a kdy jíme. Jídlo má zásadní vliv na naše zdraví a délku života, tento fakt potvrzuje celá řada dlouhodobých studií. Podle odborníků může vhodné stravování prodloužit lidský život až o 13 let. Ovšem nemůžeme sledovat jen délku, ale také jeho kvalitu. 
„Je rozdíl mezi dlouhověkostí a dožitím se vysokého věku ve zdraví,” upozorňuje výživová poradkyně Ing. Pavlína Pešková Gazdíková. Žebříček dlouhověkosti s ohledem na zdravé dožití, tzv. HALE (health life expectancy), podle World Health Organization vedou Japonci s 84,5 lety. Když zohledníte fakt, že právě v této zemi se nachází jedna z pěti tzv. modrých zón, dává to smysl. První desítku uzavírá Itálie, další země s modrou zónou. Zatímco Japonci se ve zdraví dožívají 84,5 let, Češi 77,7 roku a Američané 76,1 let. Přitom výdaje na zdravotnictví jsou v USA třikrát vyšší než v Japonsku. „Lidé většinou vědí, že mají jíst zdravě, ale jejich hodnoty jsou často pokřivené. Proto se radami odborníků neřídí. Japonci skutečně žijí podle svých tradičních hodnot a předávají je z generace na generaci. Život ve zdraví pro ně stojí na prvním místě,“ říká zakladatelka Institutu výživových poradců

Jak strava ovlivňuje dlouhověkost

Nadbytek kalorií přispívá k rychlejšímu opotřebení buněk a k zánětům v těle. Střídmá strava naopak podporuje samoopravné procesy v těle. „Pokud organismus dlouhodobě přijímá nadbytek živin spolu s nevhodnými potravinami, je náchylný k opakovaným zánětům. Často jde i o skryté záněty buněk, o kterých člověk neví. A záněty v buňkách přispívají k tomu, že se nám zkracuje život a zhoršuje jeho kvalita, tedy přicházejí nejrůznější nemoci. Naopak střídmý kalorický příjem po celý rok má přímý vliv na dobré fungování samoopravných procesů v těle,“ vysvětluje Pešková Gazdíková.

Co jíst, abychom žili dlouho a zdravě

Nehlídejte si jen kalorie, mnohem důležitější je skladba jídelníčku. Je jasné, že jinak bude tělo fungovat, když mu dáte vyvážené jídlo, než když se odbydete pěti šálky kávy a pytlíkem brambůrek, byť byste na tom byli kaloricky stejně. „Pokud bychom se měli inspirovat Japonci, pak je důležité zařadit do jídelníčku co nejvíce zeleniny. Japonská strava obsahuje až 60 % zeleniny. Denně jí zkonzumují vysoké množství. Ideální je zelí, mrkev, bambusové výhonky, bílá ředkev, mořské řasy nebo batáty. Do zdravého jídelníčku patří také pravidelná porce luštěnin a ořechů. Dále sója a teprve po ní maso a mořské plody,“ vyjmenovává health koučka. Odborníci se také přiklánějí k pravidelnému pití zeleného čaje, který je protizánětlivý, působí blahodárně na cévy i na celkové zdraví mozku.

Potraviny, které zkracují život

Zjednodušeně řečeno – západní strava, tedy výživa bohatá na průmyslově zpracované potraviny s vysokým glykemickým indexem: sladkosti, uzeniny, sladké nápoje, smažená jídla, zpracované obiloviny, červené a tučné maso.

Nikdy není pozdě

Čím dřív změníte stravovací návyky, tím líp. Ovšem nikdy není pozdě. „I člověk vyššího věku si může díky vhodné stravě prodloužit a zkvalitnit život. Vědomé rozhodnutí, jestli začne jíst střídmě a zdravě, musí udělat každý sám,” říká Ing. Pavlína Pešková Gazdíková.