Wellness

5 způsobů, jak okamžitě restartovat tělo a mysl po náročném víkendu

Jak získat více energie na nadcházející týden.
Foto: Eddie Wrey
Ať už jste o víkendu popíjeli nejrůznější alkoholické drinky, nebo jste se drželi pěkně v klidu, všichni potřebujeme v pondělí obnovit energii – zejména v chladnějších měsících, kdy přirozeně nemáme energie nazbyt. Pro mnohé z nás je normální, že začínáme týden se špatným svědomím kvůli prohýřenému víkendu. Cesta k restartu těla a mysli však nevede přes odpírání, ale skrze dodání potřebných živin. A hlavně k sobě sami potřebujete být laskavější. Jak? Přečtěte si pět snadných, vědecky podložených tipů, jak po náročném víkendu opět nastartovat své tělo a mysl.

Dejte si studenou sprchu

Dobře, není to vždy úplně nejpříjemnější vyhlídka na pondělní ráno, ale studená sprcha vám pomůže rychle zlepšit náladu a zároveň podpoří metabolismus, imunitní systém a sníží výskyt zánětů, bolesti nebo únavy. Když se ocitnete ve studené vodě, váš mozek je „se okamžitě soustředí se na to, aby nepříjemný pocit zmizel, a v tu chvíli se nezabývá ničím jiným", uvádí doktorka Mjdoline Jayoushe. Takže pocit smutku, úzkosti nebo stresu se na místě vypaří. Pokud se vám zdá, že je to příliš těžké vydržet, začněte s technikou kontrastní sprchy – napřed teplou, pak studenou.

Budiž světlo

Jak jednoduše to zní, tak efektivní to je. Vystavení se intenzivnímu dennímu světlu na 30 až 60 minut ihned po probuzení je nejúčinnějším způsobem, jak si večer zajistit dobrý spánek. Dr. Andrew Huberman, neurolog a docent neurobiologie, psychiatrie a behaviorálních věd na Stanfordově univerzitě, doporučuje strávit každé ráno dvě až deset minut venku. Říká, že se tím „spustí časovač pro nástup (spánkového hormonu) melatoninu", což pomůže našemu tělu lépe pochopit, kdy je čas na odpočinek a na následné usínání. V zimě můžete místo toho použít lampu SAD – má stejný účinek.

Snídejte zdravě

Zatímco někteří lidé rádi začínají týden přerušovaným půstem, zdravá a vyvážená snídaně může být snadným způsobem, jak si zlepšit náladu. Vyhněte se potravinám bohatým na sacharidy a cukry, jako jsou cereálie a toasty, a místo toho si dopřejte jídlo bohaté na bílkoviny, které vám nezvýší hladinu cukru v krvi. Podle odbornice na výživu Rosemary Ferguson to může být zeleninová omeleta nebo kefír s ořechy, semínky a lesními plody: dobré a výživné!

Vyzkoušejte odpolední koktejl

Jak se zbavit energetického propadu ve čtyři odpoledne? Rhian Stephenson, odbornice na výživu a zakladatelka společnosti Artah, doporučuje vyměnit druhou kávu za odpolední koktejl. „Smíchejte 1,5 litru vody se šťávou z jednoho citronu a špetkou kajenského pepře," radí. „Kayenský pepř povzbuzuje krevní oběh, potlačuje chuť k jídlu, působí protizánětlivě a má karminativní účinky na trávení, takže je to skvělý nástroj, který vám pomůže udržet si odpoledne energii, soustředění a jasnou mysl."

Dejte nohy na zeď

Může to znít jako nesmysl, ale leh na zádech s nohama na zdi je vynikající pro rozpohybování lymfy. „Zvednout nohy na konci dne je jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak stimulovat lymfatický systém," říká Stephenson. Může také pomoci snížit krevní tlak a zmírnit stres před spaním.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.