Filmy

Bon appétit. Nejlepší filmy pro uspokojení všech chutí

Křidýlko, nebo stehýnko? Nebo snad pořádný talíř italské pasty? Že byste si dali koláč? Nepočítejte kalorie, dokonalou hostinu pro (skoro) všechny zažijte díky námi vybraným filmům s nejlepším jídlem, pitím a dezerty v hlavní roli. Servíruje se italská, mexická, japonská, francouzská i česká kuchyně. 
Podle Instagramu a TikToku se zdá, že v posledních týdnech vaří naprosto všichni. Jacquemus prozradil recept na rychlou pizzu, u Gucci povolali Karime López z Gucci Osteria da Massimo Bottura, jedinou mexickou šéfkuchařku s michelinskou hvězdou, aby sdílela své dva recepty a rovnou udělala nový podcast, Amy Schumer natočila kuchařskou show pro Food Network. Pokud jste ale na tom asi jako Donatella Versace, která dává přednost knihovně před kuchyní, neznamená to, že se nemůžete v době karantény skvěle najíst. Přinejmenším očima. Takže jaké si sestavíte filmové menu? 

Láska na kari

„Jedna dobrá, dvě jsou úžasné a tři jsou jen pro bohy,“ vysvětluje kuchařka Marguerite Hassonovi, jehož rodina se přestěhovala do Francie, posedlost místních michelinskými hvězdami. Když si Indové otevřou vlastní restauraci hned naproti místní legendě, co špatné jídlo přirovnává ke starému, unavenému manželství, začne být v malém městečku veselo. Vyhraje croque madame, nebo kuřecí tikka masala? V hlavních rolích Helen Mirren, Manish Dayal, Charlotte Le Bon, Om Puri a indická a francouzská kuchyně. Romantickou komedii režiséra Lasse Hallströma najdete na Netflixu.

Cizí oběd

Jen jeden z milionů obědů, které ženy v Bombaji posílají svým mužům, dojde na špatnou adresu. Právě o tomto malém omylu je celé romantické drama režiséra Riteshe Batry, v němž se Ily snaží získat pozornost svého manžela, ale právě přátelství na dálku se stárnoucím úředníkem v podání Irrfana Khana jí změní celý život. Nečekejte hollywoodské tanečky a umělé úsměvy, ale křehký příběh, na který jen tak nezapomenete. Stačí jít na Amazon Prime.

Čokoláda

Nejdřív do malého městečka ve Francii, kde vládne velmi konzervativní starosta, přijde Vianne se svou dcerou a v době půstu otevře obchod s čokoládou a pak dorazí ještě irský cikán s kytarou. Na tuto klasiku s Juliette Binoche a Johnny Deppem se obklopte několika druhy čokolády a nezapomeňte ani na tu s chilli. Romantickou komedii z roku 2000 najdete na HBO GO

Julie & Julia

Co se stane, když se rozhodnete uvařit během jednoho roku každý recept z ne zrovna tenké kuchařky ikonické Julie Child Mastering The Art Of French Cooking a začnete o tom blogovat. Vy se připravte, že dostanete neodolatelnou chuť na omáčku se spoustou másla a budete trávit hodiny u sporáku. V podání Meryl Streep a Amy Adams totiž vaření vypadá jako nejlepší zábava na světě. Skutečný příběh Julie Powell v režii Nory Ephron najdete na HBO GO

Vražda ing. Čerta

Když se Jiřina Bohdalová rozhodne pozvat Vladimíra Menšíka a uvaří mu skoro všechno, na co si jen z klasické české kuchyně vzpomenete, a o podobu hostiny se postará Ester Krumbachová, bude vám každá večeře o méně než pěti chodech připadat marná a nudná. Jen pozor na rozinky. Na film se podívejte na YouTube.

Marie Antoinetta

Větu o chlebu a koláčích sice nejznámější francouzská královna neřekla, ve zpracování podle Sofie Coppoly hraje vedle oblečení a hudby jídlo dost podstatnou roli. Když nevíte, jaký zákusek si dát, inspirujte se právě tímto filmem a sladkostmi z nejvyhlášenější cukrárny Ladurée.

Jiro sní o sushi

Od komedií a dramat k dokumentu. To, že nepotřebujete tu největší restauraci, ani nejvyhledávanější adresu, vám ukáže Jiro Ono, nejlepší shokunin na světě. Sushi připravuje v jedné ze stanic tokijského metra, má tři michelinské hvězdy, a pokud vám už chybí pořádná japonská kuchyně, pusťte si na Netflixu dokument o legendárním šéfkuchaři a kouzlu dokonalé rýže.

Šéfkuchař na grilu

Jedna hádka se šéfem, jedna špatná recenze od food blogera (bohužel virální), jeden hysterický záchvat (zachycen na video, taky virální) a konec slibné kariéry Carla Caspera. Nebo taky ne. Šéfkuchař nemůže najít práci, a tak vymění LA za Miami, restauraci za pojízdní stánek a začne s ním objíždět Ameriku. Připravte se na spoustu sendvičů a Johna Favreau v hlavní roli. Sledovat můžete zde.

Jíst, meditovat, milovat

Tuto romantickou komedii s Julií Roberts netřeba představovat. Než otevřou vaši oblíbenou restauraci a pizzerii, naučte se správný italský akcent na Netflixu.

Z prezidentské kuchyně

Od zamilovaných výmyslů zpátky do reality. Francouzský režisér Christian Vincent vypráví skutečný příběh osobní šéfkuchařky prezidenta Françoise Mitteranda Hortense Laborie, svérázné dámy, která se vypořádá s nevraživostí ostatních kuchařů v Elysejském paláci a zákulisím nejvyšší politiky. Varování předem, než si komedii s Catherine Frot pustíte, pořádně se najezte. Film najdete na Amazon Prime.

Ratatouille

Animák z dílny Pixar o krysákovi, co se touží stát kuchařem ve vyhlášené pařížské restauraci. Stačí dodat jediné, zapněte si HBO GO a obložte se několika druhy sýrů.

Křidýlko, nebo stehýnko

Ve Francii ještě zůstaneme. Kritik jídla a ochránce tradiční francouzské haute cuisine dokáže odhalit i ten nejmenší nedostatek, všichni majitelé restaurací se ho bojí, ovšem až na jednoho. Průmyslník začne ve velkém kupovat restaurace, aby je mohl zásobovat umělým cosi, co s vyhlášenou kuchyní nemá vůbec nic společného. V roli Charlese Duchemina legendární Louis de Funès. 

Víno roku

Na otázku, která vína na světě jsou nejlepší, najdete odpověď v komediálním drama režiséra Randalla Millera, které natočil podle skutečné události z roku 1976, kdy se francouzským vinařům postavili ti z Kalifornie a k překvapení všech otřásli světem vína v základech a ten už nikdy nebyl jako dřív. Ať už dáváte přednost bílému, růžovému, nebo červenému a milujete kamenný výraz Alana Rickmana tento film, který najdete na Amazon Prime, patří k základům. 

Tampopo

Jí se nejdřív vývar, nebo nudle? V polovině osmdesátek vznikla v Japonsku skvělá komedie o receptu na dokonalý ramen, v níž svobodná matka v malé jídelně sbírá inspiraci od nejrůznějších kuchařů z obyčejných hospod i luxusních restaurací. Vedle receptů poznává i osudy lidí a jejich vztah k jídlu. Příběh v tomto případě není zase až tak důležitý, v Tampopo jde opravdu jen a pouze o jídlo. Opět doporučujeme se před sledováním najíst, hrozí totiž neustálé odbíhání do ledničky. Film s anglickými titulky najdete zde.

Babettina hostina

Z osmdesátkového Japonska rovnou do Dánska devatenáctého století. Právě tady se odehrává příběh Francouzky Babette, která svým temperamentem a kuchařským uměním probudí ospalé městečko. V hlavní roli uvidíte Stéphane Audran a hostinu, na kterou jen tak nezapomenete. Drama režiséra Gabriela Axela získalo v roce 1988 Oscara za Nejlepší cizojazyčný snímek a papež Jan Pavel II. ho zařadil na seznam nejvýznamnějších filmů. Bude i na tom vašem soukromém? 

Jíst, pít, muž, žena

Dříve než Ang Lee získal Oscara za Zkrocenou horu a Pí a jeho život natočil tchajwanský režisér příběh geniálního šéfkuchaře Chu a jeho tří dcer hledajících recept na lásku. Jestli ho najdou, je v tuto chvíli jedno, gurmány budou zajímat velkolepé nedělní hostiny. Film najdete na HBO GO.

Karlík a továrna na čokoládu

Johnny Depp a čokoláda ještě jednou. Tentokrát ještě sladší a ještě víc neodolatelný v roli Willyho Wonky. Než si tuto klasiku pustíte, nezapomeňte na tabulku mléčné, hořké a bílé, na pořádný hrnek kakaa a pro jistotu ještě pár belgických pralinek. 

Postřižiny

Půl litru piva na ex a řízky smažené na sádle. Ve výběru filmů, u kterých žádná dieta držet nejde, nesmí chybět ani klasika z roku 1980 s Magdou Vášáryovou a Jiřím Schmitzerem v hlavní roli. Komedii o jednom malém pivovaru, krásné paní sládkové a strýci Pepinovi najdete na Netflixu.