Cestování

Nejlepší kulinární destinace, které vás pohltí do posledního sousta

Cestování přináší mnoho zážitků. Pro labužníky to však může být pohádková cesta plná nezapomenutelných hostin — pokud ovšem vědí, kam se vydat...
Foto: instagram @belcanto_joseavillez @aniargalway @restaurantkadeau
V Evropě se naskýtá nekonečná řada kulinárních možností. Třeba na Ibize vás překvapivě dostanou farmářské hostiny „farm-to-fork“, v Kodani zase pekárny, kde vaše mlsné chutě oblaží božské skořicové buchty a máslové croissanty. Božské dobroty lze najít také v San Sebastián nebo francouzském Lyonu. A ani řecké ostrovy, klidné části španělské Costy Daurády, či skotská přímořská městečka nezůstávají v nabídce pokrmů pozadu.  Pro všechny milovníky skvělého jídla jsme proto připravili výběr těch nejchutnějších míst — od restaurací ověnčených michelinskými hvězdami po zcela obyčejně neobyčejná místa, jejichž autentické pokrmy dokážou zcela změnit pohled na život, jaký znáte.

Sevilla, Španělsko: Nejlepší na celodenní ochutnávání

Pokud patříte mezi ty, kteří dávají přednost celodennímu ochutnávání menších lahůdek než těžkým večeřím, Sevilla vám má co nabídnout. Místní kulinární scéna je tradiční a pestrá — můžete si zde dát andaluské gazpacho, smaženou rybu a sherry. Avšak nejlepší způsob, jak si na svém výletě rozšířit chuťovou paletu, je vyrazit během dne na tapas. Jedním z našich nejoblíbenějších míst, které musíte navštívit, představuje úžasný tapas bar El Rinconcillo. A mimochodem, je favoritem jak mezi místními, tak mezi turisty; a ještě se pyšní titulem nejstaršího tapas baru v Seville. Jak vypadá jeho interiér? Dominantu tvoří klasické dlaždice, sušené šunky a stěny zdobené lahvemi. Bude se vám tu líbit.

Lisabon, Portugalsko: Nejlepší na cenově přívětivé restaurace

Lisabon znamenal za všech okolností dobrý cíl, ale poté, co byl vyhlášen nejlevnějším evropským městem na dovolenou roku 2023, musí být i ve vašem hledáčku. Dle nedávného průzkumu The Post Office si tu tříchodové menu užijete v průměru za 45 eur a 330 ml lahev piva vás tu vyjde na 2,60 eur. Krása lisabonských restaurací však zdaleka nespočívá pouze v jejich přívětivých cenách. 
Jestli milujete autentické chutě, pak nesmíte vynechat místní „tascas“, kde dostanete tradiční místní speciality podávané s neformálním a přátelským přístupem. Nesmíme však opomenout ani moderní gurmánské restaurace, jako je například Belcanto, která se pyšní tím, že jako první lisabonská restaurace získala hned dvě michelinské hvězdy. 

Bologna, Itálie: Nejlepší na pravou italskou kuchyni

Ani Itálie na seznamu nemůže chybět — níže vám doporučujeme mimo jiné Neapol, Dolomity a Sardinii. Avšak na prvním místě je třeba vypíchnout Bolognu, protože nedávno obsadila první místo ve Vogue žebříčku Readers' Choice Awards. Parmazán, parmská šunka, mortadela, balzamikový ocet, lasagne, tortellini vývar nebo boloňská omáčka, to je výčet jen některých dobrot, které na vás zde čekají. A protože Neapol je v porovnání s dalšími italskými městy méně navštěvovaná, znamená to, že zde zažijete tu nejlepší autentičnost a pocit, že jste se zatoulali do správného koutu Itálie. V nejlepších restauracích, jako je Trattoria Bertozzi, ochutnejte například „gramigne alla salsiccia“. Další tip? V restauraci All’Osteria Bottega si objednejte plněné tortellini s ricottou v rajčatové omáčce. 

Dolomity, Itálie: Nejlepší na slow food

Zapomeňte na všechno, co jste si dosud mysleli, že víte o těstovinách „Al limone“ nebo Aperolu Spritz. Dolomity, kde místní často ani nemluví italsky, nabízejí gastronomická dobrodružství, která jste dost možná ještě nezažili. Kromě toho, že se tu ukrývají kouzelné alpské vesničky obklopené vysokými horami a venkovskými tradicemi, zde směřují k budování zelenější budoucnosti. Více než 85 % energeticky úsporných domů v Itálii najdete právě v Jižním Tyrolsku. Zdejší restaurace jsou založeny na lokálních surovinách a sezonních ingrediencích. A nechybí ani fantastická vína vypěstovaná v horském prostředí, která jsou skvělým doplňkem kvalitního jídla. Gastronomický ráj navštívíte například ve skleněné restauraci Alpinn, kde si můžete pochutnat na brisketu s lahodným dýňovým glazem nebo na místním steaku. Naopak v malebné restauraci Gostner Schwaige si vyberte menu plné sýrů, masa a bylinkových polévek. 

Paříž, Francie: Nejlepší na klasický zážitek

Paříž není považována za klasiku jen tak pro nic za nic. Jestliže toužíte po šťavnatém steaku s neodolatelně křupavými hranolkami či lahodném crème brȗlée, nově otevřený podnik Le Cadoret z roku 2017 vám splní přání. Typické místní bistro v Belleville zcela uchvátí, a to nejen bohatou nabídkou piva. A pro ty, kteří ocení modernější a dramatická jídla, bude ještě lepší volbou restaurace Maison. Pro ekologicky smýšlející hosty se zase nabízí restaurace Le Rigmarole. Paříže se zkrátka honosí širokým výběrem a možnostmi, které uspokojí každého gurmána. Sladká tečka na závěr? Výlet do La Pâtisserie od Cyrila Lignaca, kde si pochutnáte na křupavém croissantu nebo lahodných makronkách od Pierra Hermého.

Neapol, Itálie: Nejlepší pro milovníky pizzy 

Neapol má snad víc společného s Mexico City než s Milánem,” nechal se slyšet jeden její obyvatel během naší nedávné návštěvy této metropole. Něco na jeho slovech bude. Ačkoli zdejší uličky mohou působit hekticky a budovy trochu vybledle, Neapol coby epicentrum italské kuchyně nabízí ty nejlahodnější pokrmy, a to za fantastické ceny. Jídlo se sice může zdát jednodušší než v Benátkách, Římě nebo sousedních městečkách na pobřeží Amalfi, ale právě v jednoduchosti spočívá jeho kouzlo. Není divu, že je domovem nejlepší pizzy na světě. A přestože jsou zdejší pokrmy méně náročné, Neapol má na svém gastronomickém kontě hned několik michelinových hvězd. L'Altro Coco Loco, restaurace, která se specializuje na mořské plody, obdržela hvězdu díky svému lahodnému sashimi a langustovým linguine. Stejně tak se svou hvězdičkou zaslouženě pyšní i Veritas, podnik proslulý jednoduchými, ale neuvěřitelně chutnými pokrmy, jako jsou špagety s ančovičkami a máslem. 

Sardinie, Itálie: Nejlepší pro jedinečný pohled na italskou kuchyni

Zatímco pevnina Itálie je proslulá velkolepými městy, italský ostrov Sardinie si zachovává svůj rustikální styl a ojedinělou atmosféru. Odlehlost ostrova se odráží i skrze kulinářskou kulturu. Například v cagliarijské pizzerii Framento servírují nadýchané, kvašené pizzy s uzeným lososem a květákem. Nenechte si však ujít ani pečené selátko v hotelu Su Gologone, který patří mezi nejlepší na ostrově. 
Jedinečná krajina Sardinie, kde se hory a lesy prolínají s bílými plážemi, je jedním z jejích nejkrásnějších rysů — na pobřeží si pochutnejte na mořských plodech a v horách pak naopak na skopovém masu. 

Slovinsko: Nejlepší pro dobrodruhy, kteří rádi objevují dosud neznámé

Slovinská gastronomická scéna byla na radaru zkušených cestovatelů ještě dávno před tím, než se v roce 2020 v její zemi objevil Michelinův průvodce. Například Hisa Franko, známá díky pořadu „Chef's Table”, se se svým podnikem již několikrát umístila na seznamu 50 nejlepších restaurací světa. Přestože je její reputace zcela zasloužená, Slovinsko na sebe čím dál víc poutá pozornost také díky svému tradičnímu vaření a biodynamickému vinařství. Obojí totiž zaručuje zcela wow zážitek. 
Hned 6 slovinských restaurací získalo před třemi lety michelinskou hvězdu, včetně již zmíněné Hisy Franko, a restaurace Dam v městu Nova Gorica, která je proslulá svými mořskými plody. Rok poté bylo Slovinsko dokonce vyhlášeno evropským regionem gastronomie, jelikož se země soustředí na lokální produkci a udržitelné vaření. Pečlivě se zde pěstuje 52 druhů hroznů. Jejich výsledek? To, co je v současnosti považováno za nejlepší oranžové víno na světě: Dolium Muscat Ottonel. 

Ibiza, Španělsko: Nejlepší pro jídlo, co míří z farmy rovnou na talíř 

Ibiza není jen o večírcích a mega klubech, přestože se to může na první pohled může zdát. Návštěvníci White Isle dospívají a přesouvají se na sever do klidnějších městeček, daleko od ruchu na jihu. Venkovská atmosféra však byla vždy pro Ibizu typická: zdejší farmáři sbírali mandle a olivy již dlouho před tím, než se takzvaná organická revoluce rozšířila mezi ekologickými bojovníky a zastánce zero waste v Londýně, Brightonu a Bristolu. 
Ostrovní lahůdky můžete objevit v tradičních restauracích, jako jsou Es Ventall a Aubergine, kde se podávají pestrobarevné saláty, čerstvé těstoviny s místně vyrobenou buvolí ricottou a veganské dezerty, které si můžete vychutnat na útulných rustikálních terasách. Nezapomeňte navštívit ani farmu La Granja, 300 let starý statek o rozloze 24 akrů, který vás okouzlí svými domácími kombuchami a výhledy na zelená pole, kde se konají úžasné večeře pro hosty. 

Baskicko: Nejlepší pro návštěvu restaurací s michelinskými hvězdami

Baskicko nevyvolává dojem obyčejného španělského ani francouzského prostředí, přestože se rozkládá na hranicích obou zemí. Je to jedinečná kulinářská destinace s hluboce zakořeněnou kulturou, která čerpá z generací znalostí. Jeho epicentrum, pobřežní město San Sebastián, se pyšní 18 michelinskými hvězdami, což ho zařazuje mezi nejvíce oceněné destinace na světě, jako jsou například Paříž a Lyon. Jedna z nejslavnějších restaurací se jmenuje Mugaritz — a překvapí 24 nezapomenutelnými chody, připravenými z baskických surovin v provokativní a neobvyklé podobě. Na jídelním lístku najdete lahůdky jako telecí kotletu s ragú z mozku nebo šneky v ceviche. Neskutečně úspěšná je také restaurace Asador Etxebarri. V roce 2019 se dokonce umístila na třetím místě v žebříčku 50 nejlepších restaurací, přičemž největší zásluhu na tom má samozřejmě zdejší rodák a šéfkuchař Victor Arguinzoniz, který tu vaří na otevřeném roštu. A pak zde máme restauraci Arzak, nyní vedenou šéfkuchařkou Elenou Arzak, která si od roku 1989 udržuje rovnou tři michelinské hvězdy. 
Celé baskické území je proslulé vysokými standardy, které dokážou spojit výborné jídlo s jednoduchostí. Během dne si v této zemi pochutnáte na pintxos (baskických tapas) v útulných barech historického San Sebastiánu, zatímco večer se těšte na luxusní večeři, jaká vás provede kulinářským dobrodružstvím až na samý vrchol.

Kodaň, Dánsko: Nejlepší na večeře v tradičním skandinávském duchu, a přece s dávkou moderního gusta

Kodaň je dlouhodobě známá pro svou kulinářskou prestiž. Ne náhodou Noma, pravděpodobně nejslavnější restaurace na světě, se pouhé tři roky po svém otevření poprvé objevila na seznamu 50 nejlepších restaurací. Mimochodem, tehdy bylo jejímu šéfkuchařovi a zakladateli René Redzepimu teprve 28 let. Přestože se v roce 2010 umístila na prvním místě však bude brzy uzavřena. 
Mnoho bývalých kuchařů z Nomy nyní ve městě vedou své vlastní podniky. Například Mirabelle, méně formální „sestra” nyní uzavřené restaurace Relæ s michelinskou hvězdou, se proslavila svými křupavými croissanty, které prodává v nejtrendovější čtvrti města. A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na elegantní restauraci Geranium, kterou najdete na fotbalovém stadionu — na seznamu 50 nejlepších restaurací světa získala v roce 2020 první místo.

Galicie, Španělsko: Nejlepší na zážitek, který bude určený jen pro vás

Galicie, úsek pobřeží který dlouho žil ve stínu Baskicka nebo Baleárských ostrovů, je dlouho střeženým tajemstvím Španělů. Skládá se z několika malebných zálivů, přičemž nejznalejší příznivci španělského stylu sem jezdí už desítky let. Zdejší krajina je ideální pro pěstování vína, které skvěle ladí s místními lahůdkami z mořských hlubin, jako jsou mořské plody a chobotnice. 
Víkendové pobyty v této oblasti mohou být nezapomenutelným zážitkem, hlavně díky výletům na severozápad Iberského poloostrova, které nabízejí cestovní agentury jako North West Iberia Wine Tours. Zavedou vás k některým z nejlepších vinic, u nichž si můžete pochutnat na tapas z ústřic, mořských řas a šťavnatých sardinek. 

Lyon, Francie: Nejlepší pro okořenění klasické gastronomie

Lyon je místem, kde se zrodila „nouvelle cuisine“ a kde kulinářskou scénu ovládli špičkoví francouzští šéfkuchaři typu Paul Bocuse. Avšak nová vlna mladých kuchařů má stejně nadějný potenciál...
Prozkoumejte nejprve bouchony, rustikální restaurace, kde nabízejí autentické pokrmy. Po celém městě je jich pouze 20, z nichž nejhezčí najdete na ulici Saint-Jean — zaujměte místo v libovolné z nich a objednejte si coq au vin a cardon au gratin (pomalu dušené kuřecí maso v bohaté silné omáčce vonící po víně a bylinkách). Pak neváhejte navštívit proslulé městské trhy, kde je každý stánek nacpaný nádherným svěžím ovocem a zeleninou, lahodnými klobásami a těmi nejčerstvějším rybami. Také určitě vyzkoušejte Saint-Antoine — to proto, abyste prožili tradiční francouzský tržní den, anebo zavítejte do Les Halles, kde najdete elegantnější krytý food court.

Sifnos, Řecko: Nejlepší na zlepšení života (nejen) na ostrově

Sifnos je již více než století považován za řecký ostrov s nejchutnějším jídlem. V roce 1910 začal místní obyvatel Nicholas Tselementes vydávat řecké recepty a rychle se stal nejvlivnějším kuchařským spisovatelem v Řecku: jeho jméno, Tselementes, je dnes synonymem řeckého slova pro kuchařskou knihu. 
Nejčerstvější ryby se podávají v restauracích, jako je Cheronissos Fish taverna, kde si pochutnáte na právě chycených, perfektně grilovaných humrech a k tomu si dopřejete výhled na průzračné Egejské moře. Naopak v úzkých, vydlážděných uličkách, taverny podávají jemná jídla z cizrny, která je je základem zdejší stravy, a jehněčí pečeni. Dokonce i písečná pláž Platis Gialos je obklopena řadou neformálních restaurací, kde se místní i turisté přetlačují o své místo.

Galway a Burren, Irsko: Nejlepší na vyzkoušení místních ingrediencí

Krajina Burrenu v hrabství Clare se od všechn ostatních míst v Irsku zcela odlišuje, a to díky svému úchvatnému pobřeží z karbonátového vápence. A jistě stojí za to podívat se i na okolní venkov, kde určitě prozkoumejte farmářské trhy, ochutnejte lahodné sýry a nakonec osvěžte lahodnou zmrzlinou od farmářských výrobců. Pro ještě větší mlsouny, kteří mají rádi příběhy, se ještě nabízí možnost navštívit čokoládovnu Hazel Mountain Chocolate — prodává čokolády ve stylu Willyho Wonky. Naopak na zralém irském lososu, duhovém pstruhu a makrelách, které jsou připravovány podle tradičních receptů, si pochutnáte v Burren Smokehouse. Ve Wild Kitchen dokonce probíhají kurzy sběru mořských plodů na opuštěné pláži. 
Přímo na sever od Burrenu najdete město Galway, které se vrylo světu do paměti díky šéfkuchaři JP McMahonovi. Pro chuťové zážitky té nejvyšší kvality si rezervujte stůl v jeho restauraci Aniar s michelinskou hvězdou. Čeká tam na vás zmrzlina z ústřic a fermentovaná bramborová pěna V Loamu zase probíhají devítihodinová degustační menu či si tu můžete pochutnat na víně a talíři sýrů i uzenin, naložených domácím uzeným lardem a nejlepším Irským sýrem.

Bornholm, Dánsko: Nejlepší na hostiny v divočině

Jelikož se sem dostanete trajektem z Kodaně, což trvá pouhých 80 minut, Bornholm je technicky součástí Dánska, přestože se nachází daleko v Baltském moři mezi Švédskem a Polskem. Neobvykle pro tuto část země, která leží tak daleko na severu, je počasí poměrně slunečné a teplé; pobřeží je tvořeno žulou, která pohlcuje letní teplo, čímž udržuje mírné počasí až do podzimu. Obyvatelé se tak můžou těšit z dlouhé vegetační sezony, díky čemuž jsou přírodní místní produkty hojné (a kuchaři z nejrůznějších koutů světa místo navštěvují, aby si je osvojili). 
V restauraci s michelinskou hvězdou Kadeau se pořádají hostiny s krevetami, čerstvou kapustou a kvašeným kukuřičným chlebem, přičemž návštěvníci si díky obrovským oknům mohou dopřát výhledy na bouřlivé vlny. Avšak kouzlo Bornholmu nespočívá pouze v luxusních restauracích. Další místa na ostrově nabízejí nenáročná,  ale chutná jídla. Našimi oblíbencemi jsou Skipperkroen nebo trh Gaarden, který je veřejně dostupný a pořádá kurzy uzení nebo vaření piva.
Článek vyšel v originále na cntraveller.com.