Health

Kdy je podle odborníků nejlepší čas na večeři

Pro ty, kdo pracují až do půlnoci, nastává nejlepší čas na večeři kdykoli, kdy se jim podaří na jídlo si vůbec vzpomenout, zařadit do nabitého programu a objednat si ho přes Wolt. Nicméně nám tu vyvstává důležitá otázka: Kdy je nejzdravější doba povečeřet? Kdy byste vlastně měli sníst poslední jídlo dne? Ukazuje se, že odpověď na tuto otázku není tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát.
Foto: Hulton Archive/Getty Images)
Elvis Presley, 1958
Pro začátek je třeba říci, že neexistuje žádný pevně stanovený čas, který by vyhovoval všem: Záleží skutečně na vás a vašich zdravotních potřebách. Než se tedy pustíte do rušení plánů nebo přehodnocování doby, kdy budete večeřet, podívejte se níže, co říkají odborníci. 

Jak určit nejlepší čas posledního jídla dne?

Krátká odpověď na tuto otázku zní, že záleží na konkrétním jedinci. Vanessa Rissetto, odbornice na výživu a CEO společnosti Culina Health, vysvětluje, že při určování doby konzumace posledního jídla dne hraje roli věk a životní styl. „Pokud například pracujete na směny a jste vzhůru v době, kdy všichni spí, pak je vaše načasování k jídlu jiné. Obecně doporučuji jíst do dvou hodin po probuzení a každé tři až čtyři hodiny pak něco sníst,“ uvádí Risetto. 
Studie naznačují, že pro celkové zdraví je nejpřínosnější sníst poslední jídlo mezi 17. a 19. hodinou. Pokud vám to časově nevyhovuje, snažte se podle ní přestat jíst alespoň tři hodiny před spaním. Tím se vyhnete refluxu a dalším potížím se zažíváním. 
„Důležitější je jíst konzistentně v pravidelnou dobu během dne,“ říká Perri Halperin, koordinátorka klinické výživy v Mount Sinai Health System. „Měli byste pociťovat postupný hlad a postupné nasycení v opakujícím se intervalu zhruba každé tři až čtyři hodiny.“

Jak si nastavit vhodný plán večeří?

Jak již bylo zmíněno výše, při sestavování jídelního rozvrhu, který byste měli dodržovat, je třeba vzít v úvahu několik různých faktorů. Perri Halperin uvádí, že musíte zvážit své zaměstnání, míru hladu, léky, denní aktivity a další návyky. „Pracujte s časovým rozvrhem jako s obecným plánem. Ideální je jíst každé tři až čtyři hodiny, přičemž před spaním je třeba dodržet dvou až tříhodinové okno,“ radí odbornice. „Důležitější než samotné načasování je však správný výběr potravin. Zdravá večeře vám přinese mnoho benefitů, včetně stabilní hladiny cukru v krvi, udržení hmotnosti a zlepšení kvality vašeho spánku.“
Časnější večeře může prospět těm, kdo trpí určitými zažívacími a zdravotními potížemi. McKenzie Caldwell, dietoložka a odbornice na výživu, připomíná, že lidé s refluxem nebo chronickým pálením žáhy by měli zvážit dřívější večeři, aby mohli jídlo dokonale strávit, než ulehnou. Pacienti s cukrovkou mohou zaznamenat lepší výsledky hladiny glukózy v krvi, pokud se nají tři až čtyři hodiny před spaním. Zároveň však stále zdůrazňuje, že je to všechno velice individuální a záleží na konkrétním případu. V mnoha kulturách se večeří pozdě, přičemž časnější večeři mohou stát v cestě i další faktory týkající se životního stylu. Proto se nezapomeňte poradit se svým ošetřujícím lékařem, abyste se ujistili, že se dobře najíte v době, která vám nejlépe vyhovuje.
Naslouchejte rovněž svému tělu – samo vám dá najevo, kdy potřebuje jídlo. „Pokud jíte kvalitní jídla a během dne pravidelně svačíte, vaše tělo vám obvykle dokáže říct, kdy je čas na večeři,“ dodává Caldwell. „Pocity hladu mohou navíc každému z nás pomoci při rozhodování, v kolik hodin bychom se večer měli najíst.“ 

Potraviny, kterým je lepší se vyhnout před spaním

Nezáleží na tom, kdy večeříte, ale chcete-li dobře spát a pečovat o své celkové zdraví, je lepší se některým potravinám vyhnout. Podle Perri Halperin se tučná jídla tráví delší dobu, a pokud je sníte příliš pozdě, mohou vám zatížit žaludek, což může mít za následek zažívací potíže a poruchy spánku. Dietoložka McKenzie Caldwell navíc dodává, že potraviny s vysokým obsahem kofeinu mohou ze zjevných důvodů také narušit spánek a že lidé citliví na kofein, mohou zpozorovat, že ho před spaním špatně snášejí.

Pozdní večeře nemusejí být vždy špatné

Musíte se vzdát pozdní rezervace v oblíbené restauraci a odmítnout pozvání na oslavu kamarádových narozenin, pokud se koná po 19. hodině? Určitě ne. „Vaše tělo dokáže strávit a zpracovat potravu v kteroukoliv denní či noční dobu, i když se mohou zkušenosti každého jednotlivce lišit. Jsem zastánkyní teorie, že jíst se má, když máte hlad, přestože je pozdě v noci,“ vysvětluje dietoložka McKenzie Caldwell. 
Odbornice na výživu Perri Halperin s ní souhlasí a dodává, že celkový zdravotní stav určuje, kdy je pro vás nejlepší se večer naposledy najíst. „Někteří lidé mohou být na úpravu stravování citlivější než jiní. Tím pádem je přínos ještě znatelnější.“ Jako ideální případy z praxe, kdy může být pozdější večeře zdraví prospěšná, uvádí například vyrovnávání nízké hladiny cukru v krvi a konzumaci některých potravin s aminokyselinami, které pomáhají při usínání.
Nezavrhuje ani zdravé sladkosti před spaním. „Pokud máte v noci velký hlad, měli byste se rozhodně najíst. Musíte ale přemýšlet, co jíte. Rozhodně to neznamená, že si dáte sladkou bombu, protože by cukr mohl narušit váš spánkový rytmus.“ 
Jestliže se vám nedaří dodržovat přísný jídelníček, neměli byste si z toho dělat těžkou hlavu. Neexistuje žádný univerzální postup, co se týče nejvhodnějšího času k večeři. Jediné, na čem záleží, je, abyste každý den přijímali potravu a živiny, které potřebujete pro své celkové zdraví. Pokud jste promeškali „ideální čas“ k jídlu, je lepší jíst později než vůbec. 
Článek vyšel v originále na vogue.com.