Sustainability

35 tipů, jak odvrátit klimatickou katastrofu. Zn. nejen na Den Země

Řešení klimatické krize nikdy nebylo naléhavější, obzvlášť vezmeme-li v úvahu, že navzdory lockdownům a dalším omezením se množství CO2 v atmosféře zvýšilo. Světoví lídři a korporace musejí přijmout radikální opatření k řešení hlavních problémů, ale existují věci, které můžeme změnit i my v našem každodenním životě. 
Foto: Branislav Šimončík

Jak nakupovat udržitelnou módu 

1. Less and better

V současné době se vyrobí více než 100 miliard kusů oděvů ročně, je tak důležitější než kdy jindy, abychom si osvojili mantru Less and better. Než si něco koupíte, zeptejte se sami sebe, zda skutečně potřebujete další nový kus oblečení a na jak dlouho vám vydrží. 

2. Nakupujte z druhé ruky 

Neexistuje lepší doba na nákup z druhé ruky, ať už jde o svetr ve stylu princezny Diany z 80. let, nebo vintage denim Jeana Paula Gaultiera inspirovaný Bellou Hadid. Nejenže nákupem již použitého oblečení snížíte množství odpadu, ale také zajistíte, že váš šatník bude unikátní. 

3. Nebojte se zapůjčení 

V roce 2020 jsme museli odložit nespočet večírků i svateb, ale o letních prázdninám se naše společenské kalendáře možná zase začnou plnit. Místo toho, abyste si v nejisté době kupovali nové šaty na všechny události a ve výsledku je vzali jen jednou nebo dvakrát, proč si je místo toho nezkusit půjčit? 
Foto: Branislav Šimončík

4. Vyberte si organickou bavlnu 

Nákup organické bavlny je jednoduchá změna, kterou můžeme všichni udělat pro dobro planety. V porovnání s konvenční bavlnou spotřebuje až o 91 % méně vody ze sladkovodních zdrojů, na její pěstování se nepoužívají škodlivé pesticidy a má nižší uhlíkovou stopu. 

5. Nakupujte ekologické džíny 

Při výrobě džínů se spotřebuje na jeden pár až 10 000 litrů vody, což z nich dělá jeden z nejméně ekologických kousků. Místo pořizování nového denimu se poohlédněte po značkách, které používají techniky povrchové úpravy s nízkým podílem vody, nebo ještě lépe – kupte si raději vintage.

6. Hledejte udržitelnou viskózu 

Téměř 50 % viskózy stále nepochází z udržitelných zdrojů, ale z ohrožených světových lesů. Nezisková organizace Canopy má praktický seznam značek, se kterými spolupracuje v rámci své mise za udržitelnější dodavatelský řetězec.

7. Eliminujte mikroplasty

Věděli jste, že se při praní oblečení do oceánů dostávají miliony škodlivých mikroplastů? Můžete je pomoci eliminovat tím, že si pořídíte filtr na mikroplasty, například Guppyfriend nebo Cora Ball.

8. Vyhněte se greenwashingu 

Udržitelnost se stává rostoucím trendem a spotřebitelé mohou přispět k odpovědnosti značek tím, že se ujistí, že skutečně přecházejí na udržitelnější postupy. Ujistěte se, že jen nepoužívají nejnovější módní názvosloví. Hledejte skutečné závazky, které podporují jejich tvrzení, abyste se ujistili, že se nejedná o greenwashing. 

9. Ptejte se, kdo vyrobil vaše oblečení 

Dělníci v textilní a oděvní výrobě po celém světě trpí v důsledku pandemie. Proto je dnes obzvlášť důležité ptát se značek, kdo oblečení vyrobil, zjistit si více o jejich pracovních podmínkách a o tom, zda dostávají férovou odměnu.

10. Pečujte o své oděvy správně

Aby vám oblečení vydrželo co nejdéle, neperte jej zbytečně často. Emise totiž snížíte i tím, jak o něj pečujete. Opravy místo vyhazování také prodlouží jeho životnost. 

11. Pečlivě vykliďte šatník 

Odhaduje se, že 85 % textilu končí na skládkách. Proto zvažte, co se s vaším oblečením stane, až s ním skončíte. Můžete ho darovat, prodat, použít sběrné kontejnery na textil nebo přímo vyhledat charitativní organizace.

Ekologičtější beauty rutina

12. Omezte obaly 

Podle Euromonitoru se ročně vyrobí neuvěřitelných 151 miliard kosmetických obalů, je tak nejvyšší čas s tím něco udělat. Dejte přednost tuhým šamponům a mýdlům, produkty, které používáte nejčastěji, mějte ve znovuplnitelných obalech. U ostatních výrobků hledejte značky, které používají recyklované obaly a nabízejí programy zpětného odběru.  
Foto: Grant James Thomas

13. Nakupujte cruelty-free

Ujistěte se, že kvůli vašim kosmetickým produktům nemusela trpět zvířata. Čtěte etikety a ptejte se na složení. Například skvalen pocházející ze žraloka byl při šetření organizace All Earthlings nalezen v 89 procentech výrobků, které se označovaly jako cruelty-free nebo veganské.

14. Hledejte blue beauty

Ačkoli jsou nyní ve většině zemí zakázány plastové mikroperličky v exfoliačních produktech, mnoho opalovacích krémů stále obsahuje chemické látky, které jsou škodlivé pro korálové útesy. Vyhněte se chemikáliím, jako jsou oxybenzone a octinoxate. Místo nich si vyberte minerální opalovací krémy. 

15. Vyzkoušejte produkty bez vody 

Volba kosmetiky bez obsahu vody je jednoznačně udržitelnější. Nejenže tím snížíte svou stopu H20, ale také omezíte plýtvání; výrobky, které obsahují vodu jako plnidlo, nejsou tak účinné, což vede k tomu, že je spotřebujete rychleji a potřebujete větší množství. 

16. Pořiďte si ekologický deodorant 

Pokud se bez deodorantu neobejdete, je ekologičtější variantou vzdát se tradičních aerosolových sprejů. Výběrem produktu bez vůně také snížíte emise těkavých organických látek (VOC), které přispívají k problému se znečištěným ovzduším. 

17. Menstruace bez plastů 

Tampony a hygienické vložky jsou většinou vyrobeny z plastových vláken, ale naštěstí jsou na trhu udržitelnější varianty. Tampony Lotus.Eco jsou vyrobeny ze 100% organické bavlny; menstruační disky, kalíšky a kalhotky jsou další eko alternativou.

18. Sex, zn. udržitelně

Možná jste o tom neuvažovali, ale váš sexuální život je další oblastí, kde můžete být šetrnější k životnímu prostředí; ať už jde o biologicky rozložitelné kondomy, nebo vibrátory na solární pohon.

Eko životní styl

19. Vyhněte se plastům na jedno použití 

Většina z nás už ví, jak důležité je používat opakovaně použitelné lahve na vodu, kelímky na kávu a vyhýbat se plastovým brčkům. Existuje však nespočet dalších předmětů denní potřeby, o kterých si možná ani neuvědomujete, že obsahují plast, od pleťových masek po balíčky chipsů – vždy se podívejte na etiketu. 

20. Jezte méně masa a mléčných výrobků 

Přechod na rostlinnou stravu může snížit emise z potravin o neuvěřitelných 73 %. To jasně dokazuje, že omezení konzumace masa a mléčných výrobků je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit naši uhlíkovou stopu. 

21. Podporujte bio zemědělství 

Způsob, jakým jsou naše potraviny pěstovány, může mít také dramatický dopad na životní prostředí. Podpora zemědělců, kteří se řídí zásadami bio zemědělství, má velký vliv. Zejména proto, že zdravá půda může také absorbovat CO2 z atmosféry. 

22. Snižte množství odpadu

Odpad z domácností přispívá v průměru 313 kilogramy emisí CO2 ročně, proto je důležité se co nejvíce vyhnout ukládání odpadků na skládky, pokud je to tedy možné. Největší podíl na emisích má potravinový odpad, proto se ujistěte, že všechny zbytky kompostujete. 

23. Používejte méně teplé vody 

Omezením spotřeby teplé vody můžeme také snížit naši uhlíkovou stopu, protože je zodpovědná za průměrně 875 kg CO2 na domácnost ročně. Mezi snadné změny patří rychlejší sprchování, praní prádla na 30° a používání pračky a myčky pouze tehdy, když budou zcela plné.

24. Méně létejte 

Málokdo z nás během pandemie létal, ale omezení letecké dopravy je jasný způsob, jak můžeme snížit uhlíkovou stopu. Preferujte cestu vlakem nebo si dopřejte staycation v místě bydliště.

25. Využívejte veřejnou dopravu 

Vzhledem k tomu, že auta jsou hlavní příčinou globálního oteplování, používání veřejné dopravy je mnohem šetrnější k životnímu prostředí. Pokud nemáte možnost cestovat autobusem nebo vlakem, další možností jsou sdílené automobily. 

26. Jezděte na elektřinu 

Pokud ještě nejste připraveni vzdát se svého auta, investice do elektrického modelu výrazně sníží uhlíkovou stopu. Emise elektromobilu jsou po celou dobu jeho životnosti o 70 % nižší než emise, které vypouštějí benzinové motory. 

27. Přejděte na obnovitelné zdroje energie 

Odklon od fosilních paliv je klíčem ke snížení emisí uhlíku, a proto je důležité přejít na obnovitelné zdroje energie. Hledejte společnosti, které nabízejí tarify za ekologickou energii. Zjistěte, zda by pro vás nemohly být vhodné i solární panely.

28. Změňte bankovní účet 

Vaše finance jsou další oblastí, kde můžete něco změnit. Ujistíte se proto, že vaše banka neinvestuje do společností vyrábějících fosilní paliva. Udělejte si průzkum a pokud možno přejděte na ekologičtější variantu.  

Jak se stát aktivistou v boji proti klimatickým změnám

29. Vzdělávejte se 

Svou roli můžete sehrát také tím, že se budete o klimatické krizi vzdělávat. Ať už prostřednictvím zpráv, knih nebo dokumentárních filmů. To vám pomůže činit informovaná rozhodnutí a zvýšit povědomí o tom, co se kolem vás děje. 

30. Připojte se k místní skupině dobrovolníků

O tom, jakou sílu mohou mít aktivisté při zvyšování povědomí o klimatické krizi, jsme se přesvědčili díky takovým osobnostem, jako jsou Greta Thunberg a Vanessa Nakate. Můžete se připojit k místní skupině ekologů nebo si založit vlastní, pokud žádná ve vašem okolí neexistuje. 

31. Napište politikům  

Můžeme samozřejmě přispět v boji proti globálnímu oteplování změnou životního stylu, ale ti, kteří jsou u moci, mohou provést rozsáhlejší změny. Obraťte se na zvolené politiky a sdělte jim, které změny byste rádi viděli. 

32. Hlasujte pro zelené politiky

Volební urna je dalším místem, kde můžete dát najevo svůj názor tím, že budete volit strany, které se zavázaly k naléhavým opatřením v oblasti klimatické nouze. 

33. Přispívejte na ekologické charitativní organizace 

Podpora ekologických organizací, jako jsou WWF, Rainforest Alliance a Oceana je také způsob, jak můžete přispět k udržitelnější budoucnosti.

34. Sázejte stromy

Stromy hrají zásadní roli při odstraňování CO2 z atmosféry. Jejich masivnější výsadba nám tedy také může pomoci snížit naše emise. Přispět k tomu vám umožní aplikace Treedom a One Tree Planted; vyhledávač Ecosia sází stromy, zatímco vy hledáte informace na webu.  

35. Prosazujte klimatickou spravedlnost 

Změna klimatu má přímý dopad na miliony lidí na celém světě. Zejména v zemích, které se na emisích skleníkových plynů podílejí nejméně. Proto je důležité, abychom o klimatické spravedlnosti mluvili i v širším měřítku.