Vogue Daily

Greta Thunberg: Nikdy není pozdě

Greta Thunberg a další mladí aktivisté z celého světa vyzývají k protestům za okamžité řešení klimatické krize. Zatímco celosvětové akce v březnu a květnu byly zaměřeny primárně na žáky škol, tentokrát chtějí, aby se k protestu připojili úplně všichni. Nejnovější ekologická akce v rámci kampaně Fridays for Future dnes začala v Austrálii a skončí večer v USA.
Foto: Micah Garen/Getty Images
Hnutí za změnu klimatu začalo poté, co šestnáctiletá aktivista v srpnu 2018 protestovala před švédským parlamentem. Nyní se očekává, že se masových průvodů zúčastní miliony lidí z celého světa, a totéž se po vzoru dneška bude opakovat 27. září. „Mnozí si myslí, že je příliš pozdě na to, abychom se zapojili do boje proti klimatické krizi,“ řekla Greta Thunberg Vogue v červenci, „ale neuvědomují si, jak málo lidí se ve skutečnosti zapojuje. Nikdy není pozdě.“

Kde? 

Ve 150 zemích světa je plánováno více než 1700 protestů, kterých se účastní lidé všech kontinentů (kromě Antarktidy). Bližší informace najdete na interaktivní mapě Global Climate Strike.

Proč? 

Protestující požadují „konec fosilních paliv“ a přechod na 100% obnovitelné energie. Demonstranti také žádají spravedlnost v oblasti klimatu, která zahrnuje hájení práv těch, kteří jsou globálním oteplováním nejvíce postiženi. 

Kdo?

Mladí aktivisté v čele s Gretou Thunberg, která se 20. září zúčastní protestů v New Yorku a 27. září v Montrealu. Tentokrát se k nim však připojují dospělí demonstranti včetně zaměstnanců velkých společností jako Amazon, Google a Microsoft. Více než tisícovka internetových stránek včetně WordPress, Tumblr a Kickstarter se 20. září účastní digitální stávky umístěním bannerů na své domovské stránky a darováním reklamního prostoru za účelem zvýšení povědomí změně klimatu. 

Kdy? 

Obě data, 20. a 27. září, byla byla vybrána s ohledem na konání summitu OSN o změně klimatu, který se koná 23. září. Organizátoři tvrdí, že je nutné dát světovým vůdcům jasný signál. 

Jak se zapojit?

Můžete se zúčastnit protestu ve svém okolí, nebo zorganizovat vlastní akci. Pokud to není možné, organizátoři vyzývají k podpoře protestů sdílením informací.