Wellness

7 tipů, jak se dostat zpět do kondice. I pro ty, kteří neradi cvičí

Od trampolíny přes tanec u tyče až po dýchací cviky a balet; dostaňte se do formy s příjemnými a bezpečnými domácími aktivitami, které si oblíbíte, i když vás zavřené posilovny zrovna dvakrát netrápí.
Foto: Getty Images
Marilyn Monroe, 1948

Pole dance

Pole dance je v módě. Nejenže je ideální pro muže i ženy, ale je to také skvělý způsob, jak si posílit střed a horní část těla. Pole dancingu propadly také celebrity jako FKA Twigs, Kate Hudson, Jennifer Aniston nebo Jennifer Lawrence. Objednejte si domácí sadu pro tanec u tyče (není tak drahá, jak byste si mohli myslet) a přihlaste se na několik online lekcí. Vysoké podpatky nejsou povinné. Osobní trenér Michael Bennett pro maximální efekt doporučuje 30minutové lekce dvakrát týdně.

Trampolína

Pokud jste v dětství milovali trampolíny, máte štěstí. Nejenže je to skvělý způsob, jak se zabavit, ale také dostat do formy. Jedná se o cvičení s nízkou intenzitou, které pomáhá budovat sílu, snižovat stres a krevní tlak bez rizika zranění spojeného se cvičením s vysokou intenzitou. Můžete ho provozovat na zahradě, pokud ji tedy máte, nebo i v obýváku díky široké škále cenově dostupných trampolín pro domácí cvičení. Pro dosažení maximálního účinku Bennett doporučuje 30minutové cvičení třikrát týdně.

Balet

Také jste se někdy rozplývali nad postavou baletek? „Balet dělá zázraky pro zpevnění celého těla tím, že se zaměřuje na jeho správné držení,“ vysvětluje Bennett. „Doporučuji až 60minutové tréninky třikrát týdně.“ Alexa Chung, Natalie Portman a Zoe Saldana by o blahodárných účincích baletu mohly vyprávět. Díky online lekcím ani nemusíte mít předchozí zkušenosti. Potřebujete inspiraci? Sledujte Francescu Hayward z Královského baletu.

Tanec

„Pokud klasický tanec není vaše parketa, vždycky můžete přejít na druhý konec tanečního spektra,“ říká Bennett. Hip-hop, zumba, freestyle v pyžamu nebo cokoli z TikToku, prostě si pusťte hudbu a začněte tančit. Bennett doporučuje hodinu v kuse, dvakrát nebo třikrát týdně. Je to zábava a osvobozující a skvělý způsob, jak se zbavit stresu a rozproudit endorfiny.

Dýchání 

Ano, dýchání se opravdu počítá jako součást vašeho fitness programu, ale musíte mít správnou formu. „Zkuste se na pět vteřin nadechnout, dvě vteřiny vydržet a pak pět vteřin vydechovat,“ radí Bennett. „Bude to daleko těžší, než si myslíte. Cvičení zopakujte pětkrát a uvidíte, jak se budete cítit.“ Dýchací cviky jsou skvělým nástrojem, jak zmírnit stres a úzkost a umožnit tělu zpomalit. „Už jedna minuta tohoto cvičení denně může mít větší zdravotní přínos než šedesátiminutový běh a je méně bolestivá.”

Švihadlo

Další přínosnou formou cvičení může být skákání přes švihadlo; od hřiště až po obývací pokoj. „Skákání na místě je skvělé kardio a zároveň zlepšuje koordinaci,“ říká Bennett. „Je to kardio cvičení s nízkou zátěží, neskáčete tak vysoko, takže je zároveň šetrnější ke kolenům a kyčlím.“ Abyste z tréninků dostali maximum benefitů, Bennett doporučuje skákat 45 až 75 minut čtyřikrát týdně. 

Bubnování

Skvělé cvičení pro koordinaci, posílení střední a horní části těla a také špatná zpráva pro sousedy. Možná tomu nevěříte, ale je to tak, bubnování může být opravdu účinným cvičením. „Během šedesáti minut bubnování spálíte tolik, co při šedesátiminutové lekci boxu, ale nemusíte se bát, že vás někdo praští do zad nebo si vyvrtnete zápěstí.“