Novinky

Horoskop Coco Chanel

Lvice plná protikladů. Milovnice minimalismu a baroka. Rebelka, vizionářka, nekompromisní i romantická. Poznejte Gabrielle Coco Chanel z pohledu hvězd a čísel. 
Foto: Michel Dufour/WireImage
Přehlídka Chanel Haute Couture podzim-zima 2010/2011
Zdá se, že módní návrháři narození ve znamená Lva mají úspěch přímo předurčen hvězdami. Yves Saint Laurent, Louis Vuitton, Jeremy Scott, Christopher Kane, Domenico Dolce, Michael Kors jsou toho více než dokonalým příkladem. Ale každé lví smečce vládne jen jeden, ten nejsilnější, a tím není nikdo jiný než Coco Chanel. Nejslavnější návrhářka všech dob se narodila 19. srpna, což ji i její následovníky výrazně ovlivnilo. 

Páté znamení zvěrokruhu

Foto: archiv Chanel
Coco Chanel ve svém bytě v Rue Cambon 31
Lev a číslo devatenáct patří k Chanel stejně jako tvíd, zlaté řetězy proplétané kůží, malé černé a dvojité C. Mademoiselle Chanel, jako správná lvice, byla cílevědomá, nezkrotná a obdivuhodná stejně jako dravá a nesmlouvavá. Kombinace těchto vlastností jí ostatně pomohla vybudovat vlastní módní impérium a nejcennější značku 20. i 21. století. Každý lev má v sobě i hravou a něžnou stránku, tu na veřejnosti Coco příliš neukazovala, o to víc se promítala do jejích kolekcí. Černým šatům dala romantickou auru, diamantům jemný hvězdný třpyt. 
Symbol lva byl pro Coco natolik zásadní, že sošku krále zvířat měla neustále na dosah. Hned vedle krabičky cigaret a nůžek. V jejím bytě nad haute couture salony ostatně soška zlatého lva stojí dodnes. 
Ukazuji drápy, abych ochránila samu sebe. ~ Coco Chanel
Majestátní šelma je také oblíbeným zdrojem inspirace pro šperkaře a hodináře, její hlavu jsme už nesčetněkrát viděli na náhrdelnících, brožích, náramcích, prstenech a letos zdobí limitovanou kolekci 55 skrytých hodinek Mademoiselle Privé Bouton. 
Foto: archiv Chanel
Knihovna Coco Chanel v rue Cambon 31
Lev pro Chanel nepředstavoval jen její znamení, ale také symbol Benátek, jejího nejoblíbenějšího města, které ji svou krásou a historií ovlivnilo stejně jako dětství v sirotčinci. Protiklady těch dvou míst promítala do svých haute couture kolekcí, stejně jako do doplňků, bižuterie a šperků. Míchala historické a umělecké styly, nechala se jimi spoutat. Jako správná šelma si dělala věci po svém. S tímto přístupem uspěla s minimalismem v dobách, kdy zlatem vyšívané šaty a exploze barev vládly šatníku nejvyšších vrstev. 

Šelma s dokonalými instinkty

Coco Chanel následovala svou intuici, když použila pánské látky, aby ženám dodala ještě výraznější ženskost. Žila a tvořila přesně podle hesla „tady a teď, teď nebo nikdy“. Na někoho její přístup a povaha mohou dodnes působit drsně, ale nezapomeňte, že po většinu její kariéry neměly ženy v byznysu a módě otevřené dveře. Feminismus se teprve rodil a svobodná žena z chudé rodiny dokázala změnit pohled celého světa na oblékaní, krásu a luxus. Viděla krásu a styl tam, kde ostatní odvraceli zrak. Lvice Chanel se uměla „zakousnout a nepustit“. I když nevěříte na horoskopy a vliv hvězd, životní příběh módní návrhářky ukazuje, že na tom přeci jen něco bude. Jak by asi dopadla, kdyby se narodila jako Blíženec nebo Váha?  
Nikdy jsem nedělala věci na půl. Buď se mi to líbí, nebo ne.
Nejen lev, ale i čísla tvoří zásadní část příběhu Chanel. Pětku znáte všichni, ale ještě důležitější roli hraje číslo devatenáct. Devatenáctého se narodila. V devatenácti spolu se svou sestrou Adriennou opustila Ústav Panny Marie a přijala první práci v Moulins jako prodavačka a švadlena. V tu samou dobu (v roce 1902) se začal u Alphonse Ralleta učit Ernst Beaux, parfémář, kterého si později Gabrielle vybrala jako autora nejslavnější vůně historie Chanel No. 5 a spousty dalších. V roce 1919 představila kolekci romantických večerních šatů z krajek Chantilly, stříbrného brokátu a sametových plášťů. Byl to rok, kdy se Coco „probudila a byla slavná“, ale také rok, v němž ztratila svou životní lásku.

Chanel číslo devatenáct

O sto let později uvádí značka novou kabelku se strohým názvem Chanel 19. Na přehlídce podzim-zima 2019/2020, na níž se ještě podílel Karl Lagerfeld, se poprvé objevila taška s masivním řetězem se 3D prošíváním ve tvaru diamantů a výrazným monogramem. 
Foto: Julien Martinez Leclerc
Kabelka Chanel 19 z kolekce Cruise 2020
Foto: Julien Martinez Leclerc
Kabelka Chanel 19 z kolekce Cruise 2020
Číslo devatenáct se také objevuje mezi slavnými parfémy, Chanel No. 19 je dokonce poslední vůní, kterou osobně Mademoiselle schválila. Jejím autorem je francouzský parfémář Henri Robert, autor i první pánské vůně Chanel Pour Monsieur. Devatenáctku namíchal z pudrových tónů kosatce, zklidňující pryskyřice galbanum a kontrastních akordů mechu, vetiveru a májové růže. O 41 let později přišel Jacques Polge s variantou Chanel No. 19 Poudré, v níž maximálně zdůraznil kosatec a vynechal růži. 
Jeho syn zase v roce 2019 uvedl vůně Chance Tendre, Gabrielle Essence, 1957, parfém Coromandel a unisexovou Paris - Riviera inspirovanou pobytem slečny Chanel na francouzském pobřeží. Stejně jako znamená Lva i číslo 19 znamená vítězství. Říká se o něm, že patří mezi nejšťastnější. Podle numerologie s ním dosáhnete úspěchu v podnikání i osobním životě, ale zároveň těm, kdo se narodí devatenáctého, nebývá prý lehké porozumět, protože v sobě mají spoustu protikladů. 
Pořád ještě nevěříte v horoskopy a čísla?