Summer Vibes

Vůní po mapě: Nové parfémy, se kterými procestujete celý svět

Ráno v japonských zahradách, na oběd do Londýna, na kávu pod Eifelovku, odpoledne na pláži na jihu Francie, pak jeden rychlý road trip po Itálii, romantický večer v Turecku a nakonec zasloužený relax na pláži na Ibize a Kalifornie. Procestujte celý svět, nepotřebujete auto, letenky, ani si balit kufry, stačí se navonět. Připoutejte se, příští zastávka je ...

Itálie

Itálie je na léto jasná volba, putování proto začněme v Toskánsku. Jeho atmosféru zachytila parfémářka Nathalie Gracia-Cetto v nové vůni Ermana Scervina Tuscany Emotion s pomocí kapek ranní rosy, citronů, pomerančových květů, frézií, hrušky a afrikánů. Pro Armaniho voní módní metropole Miláno po růžích. V řadě Armani Privé najdete elegantní Rose Milano, tvůrci růži dali vyniknout pomocí šťavnatých hrušek a citronů, které ji rozzářily jako pouliční lampy město po setmění. Marie Salamagne se kromě milánské růže podílela také na iluzi středomořské zahrady podle Dolce & Gabbana. Dolce Shine představuje lehkou, ženskou, ryze letní vůni, která vám pokaždé připomene, kde se žije „la dolce vita“.

Francouzská riviéra

Zatímco italská riviéra září ve žlutých odstínech, ta francouzská se letos zhlédla v modré a růžové. Coco Chanel si nejdříve v Cannes na promenádě otevřela butik a teprve pak pořídila vilu La Pausa s dokonalým výhledem na jedno z nejelegantnějších míst na světě. In-house parfémář Olivier Polge vytvořil iluzi prázdnin na Azurovém pobřeží z neroli, sicilských pomerančů a malé špetky jasmínu. Nedivte si, když se budete pořád usmívat, toaletní voda Paris – Riviera je taková esence štěstí.
Pro dramatické povahy, které se rády nechávají vidět, je perfektní volbou Angel Eau Croisière 2020 od Thierryho Muglera. Kdybyste zakotvili v přístavu s tou největší a nejnablýskanější jachtou, nevzbudili byste tolik rozruchu jako s parfémem sladkým jako pralinky z Odette a provokativnějším víc než hodinky Graff Diamonds Hallucination. 
Do idylických 20. let minulého století se vrací i novinka od Krigler. Villa America 220 je poctou místu, kde americký pár Gerald a Sara Murphyovi vytvořil oblíbené místo společenské smetánky, malířů a básníků. Na jejich večírcích se potkával Pablo Picasso, Ernest Hemingway, Jean Cocteau s Francisem Scottem Fitzgeraldem, Dorothy Parker a Colem Porterem a z povalování se na pláži udělali trend. Připravte se na bílé květy magnólie smíchané se šalvějí nádhernou, citronem a vodními tóny. C'est si bon!

Ibiza – Kalifornie

Hlavně klídek, sluníčko a mořské vlny. Když je vám svoboda a pláž nadevše a nikde nevydržíte déle než do příštího soumraku, sáhněte po barevném flakonu, do něhož tvůrci schovali náladu hippie léta. Loewe vás nejdřív vezme na Ibizu, kde party prakticky nikdy nekončí. Paula's Ibiza voní přesně jako den u moře, který se plynule přehoupne do večírku s hodně hlasitou hudbou a spoustou koktejlů. Připravte se na explozi kokosu, vůně mokrého dřeva, pačule a výrazných květinových akordů. 
To California Dream od Louis Vuitton je klidnější a lehčí. Nenechejte se zmást růžovo-modrým flakonem. Jacques Cavallier na léto vytvořil svěží citrusovou kolínskou s kapkou hrušky a jemného pižma. I když si letos nemůžete dát road trip po západním pobřeží, s touto vůní se vám stýskat nebude. Udělejte si vlastní americké léto kdekoliv. 

Paříž

Pro někoho romantická a sexy, pro někoho pouhý marketingový trik, jak nalákat ještě víc turistů do již tak přeplněných ulic, galerií a butiků. Paříž má mnoho podob a přes všechno si drží status výjimečného místa. Provokativní tvář ukazuje Jean Paul Gaultier a novinka So Scancal; sladké maliny, svůdná tuberóza a mléčné tóny se prolínají s jasmínem a pomerančovými květy. Kombinace není pro každého, pokud rádi vystupujete z davu a pozornost si užíváte, dál už ani nehledejte. Toto je váš parfém.
Bílé květy dominují i novince od Karla Lagerfelda Paris 21 Rue Saint-Guillaume. Oproti Gaultierovi je decentnější, jemnější a lehčí. Jako bílé tričko, které si vezmete po ránu na procházku Tuilerijskými zahradami, odkud se přes Louvre projdete na levý břeh, objednáte si café au lait v brasserii Les Deux Magots a schválně se ztratíte v uličkách Saint Germain des Pres. 
Pro nenapravitelné romantiky namíchal Olivier Cresp pro YSL další verzi květinové Mon Paris. Mon Paris Intensément voní po růžích, pivoňkách, malinách a černém rybízu a dá vám pocit, že dokonalý svět podle Instagramu se může stát realitou. 

Londýn

Londýn na zamilované město rozhodně neaspiruje, on jím prostě je. Respektive to je tak, že buď ho milujete pro jeho rozmanitost, přeplněné ulice, hlučné sousedy a svobodu, kterou si ničím a nikým nenechá vzít, nebo z něj po půl dni utečete. Velmi podobné jsou i parfémy inspirované britskou metropolí, nejsou pro každého, ale jakmile se v nich najdete, bude z toho láska jako trám. Niche parfémář Christian Carbonnel se pro novinku značky Strada nechal inspirovat nákupní ulicí Sloane ve čtvrti Chelsea, kde najdete nejnovější módní kolekce i nejrychlejší auta na britských ostrovech. Použil několik druhů růží, vůni kůže, oudu a pepře. Welcome!
Roja Dove, parfémář britské královské rodiny, sídlí v jedné z nejkrásnějších londýnských pasáží a ta ho inspirovala k vytvoření nejnovějšího parfému Burlington 1819. Roja sám je velmi extrovertní povaha a to samé platí o všech jeho vůních. Citrusy a zázvor se mísí s mechem a tabákem, máta s rumem, kmín s kašmírovým dřevem a samozřejmě nechybí ani špetka vzácné šedé ambry. Dokonalá volba pro HRH. 
Trenčkot od Burberry patří k Londýnu stejně jako déšť a party, jaké si ani v nejdivočejších snech nedokážete představit. Ale stejně tak dokáže překvapit květinovými potisky a ručními krajkami, které byste v industriálním městě úplně nehledali. Letošní novinka Burberry Her London Dream ukazuje Londýn z té něžnější stránky, ale pořád dost zábavné na to, aby se vám nechtělo jinam. Citrony, zázvor, pivoňky a růže si vás pěkně spoutají.

Turecko

Umění parfémů nepřišlo z Francie, ale z východu, kde má dlouho tradici a parfémáři se sem proto i rádi vracejí. Na slavnou modrou vůni Rochas Byzance navazuje její nová podoba ve flakonu připomínajícím víc designový objekt než komerční vůni. Celá kompozice se výrazně zjednodušila a s původní verzí má společné jen jméno. Místo koření dostaly prostor květiny a hlavně vanilka spolu s akordy bílého dřeva. 
Na výlet do Isparty vás vezme Boucheron. Kromě největší univerzity v zemi se toto místo proslavilo svými růžemi. Pokud nevíte, proč jsou tak výjimečné, přivoňte si k novince Rose d'Isparta a okamžitě pochopíte. Orientálně-květinová vůně od Soniy Constant má tendenci na potkání okouzlovat, svádět a hrát si. Chvilku na nedostupnou, chvilku na pravý opak. 

Japonsko

Představte si východ slunce na Dálném východě, kde vzduch voní po chladných mořských vlnách a exotickém ovoci. Vy se procházíte upravenou japonskou zahradou, chladíte se ve stinných koutech, odkud pozorujete hru světelných paprsků. Pro dokonalou iluzi si oblečte limitovanou kolínskou Jo Malone London Yuja, osvěžující kombinaci yuzu, šalvěje, cedru a jedle. 
Hvězdný parfémář Fabrice Pellegrin pro značku Zara připravil svou vlastní vizi Tokia. A Mochi Atelier in Tokyo svým stylem zapadá do nového portfolia vůní, které byste u fast fashion řetězce asi nehledali, nicméně se určitě nebojte vyzkoušet. Pellegrin použil hřejivě zemité aroma rýže, k němuž přidal sladkou hrušku a mléčné, uklidňující tóny santalového dřeva.