Vůně

Nastal čas vyměnit parfém za jednu ze zimních novinek. Teď hned

Zapomeňte na všechno, co jste o vůních věděla. První novinky roku 2019 přepisují všechna zažitá pravidla a o to víc vás budou bavit. Budete díky nim mít víc energie, chuť vyrazit ven, uspořádat party roku a stát se nepřehlédnutelnou.
Trochu teorie na začátek. Zimním novinkám dominují dvě ingredience - květy pomerančovníku a pačuli. 
Tradičně se pomerančové květy spojují s čistotou a nevinností a pačuli s klasickým obrazem mužnosti (ano, s tím ze 70. let – velká hruď, velké ego). Bílými květy pomerančovníku se zdobily nevěsty, mohou evokovat komínek čerstvě vypraného bílého prádla, kus mýdla v té nejminimalističtější koupelně, jakou si jen dovedete představit. Zelené listy pačuli v sobě naopak mají jistou drsnost, provokují, jejich intenzivní aroma se nedá přehlédnout. 
Stejně jako padají obehraná klišé v módě a společnosti, mění se i zažitá pravidla ve vůních. Zimní novinky jsou toho jasným důkazem. Všechno je jinak. 
Parfémová voda 1957, Chanel (prodává Douglas Příkopy), 4 870 Kč
Olivier Polge připravil do butikové kolekce Chanel vůní novinku pod číslem 1957; je to rok, ve kterém Coco Chanel získala v Americe ocenění nejvlivnější módní designér 20. století. Pomyslný most mezi Francií a Spojenými státy tvoří v parfému pomerančový květ a zelené listy pačuli, které dávají vyniknout bílému pižmu a medovým a kořeněným tónům. Výsledek je navzdory výrazným ingrediencím jemný a svěží, vyvolá ve vás touhu převléknout se z kalhotového kostýmu a podpatků do čerstvě vypraného bílého trička, nejpohodlnějších džínů, rozpustit si vlasy a vyrazit na procházku bez ohledu na nabitý diář. Světovou premiéru měla novinka v listopadu v newyorském butiku, od února ji seženete i v Praze, v Chanel corneru v parfumerii Douglas Příkopy.
Black Opium Intense, YSL, 2 630 Kč
Méně sladkostí, více energie. To není novoroční předsevzetí, ale další novinky letošní zimy. Černá třpytivá lahvička Black Opium tentokrát dostala elektricky modrý podklad, který ji výrazně odlišuje od všech ostatních z řady. Olivier Cresp spolu se svými kolegyněmi Nathalií Lorson, Marií Salamagne a Honorine Blanc tentokrát smíchal kávové tóny, DNA celé řady Black Opium, s menším množstvím ingrediencí. Důležitou roli hraje absint, ten dává celé kompozici cool nádech. Pomerančové květy a ostružinomaliny fungují jako energy drink. Budete se chtít převléknout do černé kůže a užívat si nejlepší kluby ve městě až do rána. 
Gucci Guilty Pour Femme, Gucci, 2 310 Kč
Opepřené citrusy jako lákavý předkrm, šeřík s pačuli jako hlavní chod. Únorová novinka Gucci Guilty Pour Femme zaujme na první pohled zlatým flakonem a dává jasný vzkaz. Nic pro šedé myšky, které netouží po ničem jiném než splynout s růžovým mainstreamem. Lehce provokativní, ale přesně tak akorát, abyste ji mohli nosit na ranní management meeting a zároveň večer na schůzku, kde padnou všechny zábrany. Hřejivá, komfortní, ale také drzá a ostrá. Skvělý příklad toho, kolik tváří může pačuli mít. V této vůni jsou totiž hned dva druhy oleje. Promyšlená do posledního detailu, ale přitom spontánní a svobodomyslná. Jasný důkaz toho, že abyste mohli porušovat pravidla, musíte je nejdřív dokonale znát. 
Emporio Armani: In Love With You, Emporio Armani, 1 990 Kč
Co se stane, když smícháte (ve správném poměru) černé třešně s černým rybízem, růží, jasmínem a pačuli? Pokud si myslíte, že cosi přeslazeného, jste na omylu. Právě výrazné aroma pačuli dává romantickým a sladkým ingrediencím nový rozměr a nevtíravou, přesto nepopiratelnou vášeň, do které se zamilujete. A to je také účel. Vůně Emporio Armani In Love With You zůstává svému jménu věrná od prvního do posledního momentu. Autorka Anne Flipo má ostatně s parfémy slibujícími lásku v jakékoliv podobě velké zkušenosti. Jen si vzpomeňte na její Love Story pro Chloé, Loverdose Tattoo pro Diesel, Sweet Kiss Lolita Lempicka a La Vie Est Belle pro Lancôme. Lednová novinka je jako dotek ruky pod kašmírovým svetrem, na první pohled nesmělé, přitom promyšlené a pečlivě naplánované něžné gesto.