Health

Jak se zbavit stresu za pět minut

Víte, co je morem 21. století? Podle Světové zdravotnické organizace je to stres a do každodenního styku s ním přicházíme téměř všichni. Nebuďte jeho otrokem a naučte se s ním rychle a účinně zatočit hned, jakmile pocítíte jeho negativní účinky. 
Foto: VINCE AUNG for Vogue CS
Stres k nám patří už odjakživa – už v dávné minulosti ho pravěcí lidé potřebovali třeba k lovení zvěře, boji či k útěku. Stres je tu sice pořád, avšak teď žijeme úplně jinak a nepotřebujeme o přežití bojovat. Krátkodobý stres může být užitečný, protože nám pomáhá zvládat náročné situace a zlepšuje naši schopnost reagovat na různé výzvy. Avšak ten chronický nebo nekontrolovatelný může vést k řadě zdravotních problémů. Když se naučíme zvládat stresové situace, můžeme podle psychoterapeutky Heleny Kotové předcházet vyčerpání, zahlcení, úzkostným stavům, strachům, závislostem, bolestem těla, návalům vzteku, nemocem či vyhoření. Je dobré vnímat projevy stresu, které jsou fyzické: například potíže s dechem, bušení srdce, nevolnost, třes, motání hlavy, paralýza a další projevy akutní reakce na stres. Pokud něco takového u sebe zaznamenáte, je dobré se na chvíli zastavit, podívat se do sebe (udělat si tzv. body scan) a všimnout si, co se ve mně děje, proč se mi to děje a opečovat se. Někdy totiž máme tendence tyto signály potlačovat, bagatelizovat je nebo si jich vůbec nevšímat. To pak vede k dlouhodobému neustálému stresu a toto napětí až k vážnějším důsledkům. 
I když každý člověk na danou situaci reaguje jinak, vybrali jsme takové metody, které fungují velmi rychle a jsou dostupné pro všechny: 

Zkuste objetí

 „Potřebujeme čtyři objetí denně, abychom přežili, osm objetí denně kvůli údržbě a pro růst potřebujeme 12 objetí denně,“ řekla kdysi psychoterapeutka Virginia Satir. A právě objetí je jedním z nejrychlejších a nejúčinnějších prostředků proti stresu, což potvrzuje i psychoterapeutka Helena Kotová. „Pokud se necítíte dobře, jste ve stresu, ba dokonce v úzkostech, depresi či panice, nejlepším lékem je obejmout někoho blízkého, koho máme rádi. Nemusí jít nutně o životního partnera, může to být kdokoliv, ke komu máte pozitivní vazbu.“ Proč je to podle ní tak léčivé? Při pevném objetí s někým, koho máme rádi, se v mozku, konkrétně v hypothalamu, začne tvořit a vylučovat hormon lásky – oxytocin. Tento hormon se pak rozšiřuje v mozku a je schopen uklidnit naši úzkost, zmírňovat obavy, přináší pocity klidu, důvěry a empatie. Zároveň se začne vylučovat i hormon serotonin – hormon dobré nálady, který navozuje pocity radosti a snižuje úzkost a depresi. To vše vede ke snižování stresového hormonu kortizolu, a tím pádem k redukci nepohody a stresu. 
No, a jak dlouho se objímat? „Aby objetí začalo příjemně působit, je potřeba objímat se minimálně 4 sekundy, a podle odborníků byla zvýšená hladina hormonu oxytocinu prokázána už po 20 vteřinách objímání. Takže objímat se alespoň 20 sekund a tak dlouho, jak potřebujeme. Pokud nemáme zrovna po ruce někoho blízkého, podobný efekt mohou poskytnout i domácí mazlíčci, zejména ti, co mají hebkou srst a vracejí mazlení nazpátek. A pokud nemáte po ruce ani mazlíčka, můžete se pokusit uklidnit sami. Funguje na to technika motýlího objetí (tzv. butterfly hug), videonávod lze najít např. na youtube: Hluboce se nadechněte a vydechněte, ruce překřižte před hrudníkem a zaklesněte do sebe palce, jako byste pomyslně udělali motýlí křídla, nebo překřižte ruce na ramena. Jemně prsty poklepávejte klíční kosti nebo ramena či paže. Můžete to dělat souběžně nebo na přeskáčku, rychle nebo pomalu, jak vám to vyhovuje. Ideální je mít zavřené oči, a hluboce a klidně dýchat. Jemné dotyky způsobí, že se nervový systém postupně zklidní, a tím pádem se sníží i stres. 

Rozdýchejte to

Každá stresová situace má přímý dopad na náš dech a právě správné dýchání nás dokáže během chvilky účinně zklidnit. Co se ve stresu s tělem děje? když se ve vás vzedmou myšlenky nebo emoce, pokaždé se pohne i dech, což se projeví i na jeho rytmičnosti a rozsahu. „Mám zkušenosti s mnoha lidmi včetně vrcholových sportovců, které potvrzují, že jeden z velmi efektivních způsobů, jak se navrátit do harmonického stavu, je uvědomování si kvality svého dechu a jeho vědomé nastavování. A protože dech je přímo spojený s naší existencí, jeho vědomým ovlivněním ladíme celkové nastavení našeho těla jak na fyzické tak psychické úrovni,“ vysvětluje Roman Řežáb, terapeut, masér a lektor tuiny. Co ale dělat, když právě nějaká stresová situace přijde? Odborník radí všimnout si, jak dýcháte, když jste v klidu, a být se svým dechem ve spojení. „To je stav, do kterého se potřebujete navracet, jste-li ve stresu. Učte se v méně náročných situacích uvědomit si plynutí nebo zadržování svého dechu. Aktivně vstupte do dechového procesu a dech – stačí jediný nádech a výdech – pozorujte a nenásilně prodlužujte. Doslova se oživujte nádechem, se kterým jste ve spojení po celou dobu nádechu, a ve výdechu uvolňujte celé své tělo. S dalším nádechem a výdechem o něco více nechte vtáhnout svou mysl do procesu plynutí dechu a znovu se s nádechem osvěžujte a s výdechem uvolněte. Tímto začněte měnit celkové nastavení svého organismu. Ovlivňujete všechny biologické funkce svého těla a to se přirozeně vrací do koherentního stavu, čímž negativní působení nadměrného stresu začne klesat,“ vysvětluje terapeut. 

Vezměte si na pomoc bachovky

Skvělou expresní pomocí, kterou můžete mít kdykoliv a kdekoliv po ruce, jsou Bachovy květové esence. Můžou pro někoho sice představovat jakousi alternativní metodu, ale na mnohé fungují – od dětí až po zvířata. Tuto metodu vynalezl v první polovině minulého století bakteriolog a homeopat Dr. Edvard Bach. Díky intenzivnímu studiu a zkoumání síly rostlin vybral 38 druhů květů, které pomáhají pečovat o rovnováhu emočních a fyzických sil. Z květů připravil výluhy, naředil je vodou a zakonzervoval alkoholem. Těchto 38 elixírů pokryje veškeré negativní emoce člověka. A co to znamená dnes? „U bachovek se stále jedná se o výluhy z květů pro podporu fyzické i psychické rovnováhy. Harmonizují emoce a pomáhají nám s nadhledem zvládat každodenní situace. Ať je to stres, strach, nebo problémy s koncentrací,“ uvádí do problematiky Romana Kotěrová, terapeutka Bachových květových esencí a instruktorka jógy. Mezi nejznámější formu patří kapky, které si buď můžete nechat terapeutem namíchat na míru, nebo existují již namíchané směsi, určené přímo k mírnění konkrétního problému, takže je koupíte i přímo ve složení na mírnění stresu. Stačí čtyři kapky do nápoje, velmi rychle začnou působit a celkově se začnete zklidňovat. Na trhu je najdete také ve formě roll-onu, parfémů nebo třeba bonbonů, ty jsou vhodné třeba pro děti. „Když je užijeme ve stresové situaci, cítíme okamžitý efekt. Zda aplikovat roll-on, nebo kapky, či si vzít bonbon, je individuální. Záleží jen na vás, co vám bude příjemnější nebo bude pro vás jednodušší. Všechny tyto produkty je  možné i kombinovat, dát si kapky a pak se navonět nebo si dát pastilku,“ radí Romana Kotěrová.

Uvolněte se aromaterapií


Zní to až neuvěřitelně, ale skrze vůně lze velice dobře působit na psychiku, zklidnění a na celkovou pohodu. Právě aromaterapie je jednou z nejefektivnějších metod, jak stres zvládnout a docílit rychlé úlevy a je to zřejmé, protože prodeje i zisky u značek, které se aromaterapií zabývají, rok od roku rapidně stoupají. „Pomocí éterických olejů, které působí celostně přes limbický systém, dýchací systém i přes pokožku a potažmo krevní oběh, pomáháme tělu nastavit zpět svůj balanc rychleji a účinněji,“ zasvěcuje do problematiky Adéla Zrubecká, diplomovaná aromaterapeutka a spolumajitelka značky Nobilis Tilia. Podle ní pokud éterické oleje inhalujete, už za několik minut začnou působit jak na akutní fyzické symptomy, tak na psychiku a emoce. Je to dáno tím, že dokážou snižovat vnímání stresu. Jejich neurochemické působení je velmi komplexní. Dokážou například snížit hladinu stresového hormonu kortizolu a naopak zvýšit v těle hladinu serotoninu – hormonu štěstí. 
Aby však byl účinek aromaterapie co nejlepší, je potřeba vybírat si kvalitní éterické oleje nejlépe v bio kvalitě a znát i jejich původ. Skvělý trik, jak poznat kvalitní olejíček, je fígl s papírem. Éterický olej po kápnutí na papír velmi rychle vyprchá, protože je těkavý. Když ale na papíře zůstane mastná skvrna, tak byl naředěný běžným olejem – a ten určitě nebrat! Vodítkem může být i cena: Dobrý éterický olej nikdy nestojí pár desítek korun, ale pohybuje se od stovek do tisíců. No, a co tedy dělat, pokud jste ve stresu? „V akutním situaci sáhněte po lahvičce vhodného oleje (například levandulového, bergamotového, z růže, neroli, jasmínu nebo existují již namíchané směsi) a inhalujte ho několik minut přímo z lahvičky nebo si ho kápněte na papírový kapesníček a inhalujte z něj. Skvělá je i inhalační tyčinka proti stresu, kterou můžete mít kdykoliv po ruce,“ radí aromaterapeutka.