Wellness

Noční aromaterapie. Nejen levandule pomáhá usnout

Nepodceňujte sílu vůní, mohou vám vyřešit problém s nespavostí a ranní únavou. 
Foto: Bettmann/Getty Images
Sophia Loren, 1960
Vykoupat se ve vaně s jasně danou teplotou a nařízenými stopkami na 20 minut, protože déle to prý škodí, dát si speciální čaj (neslazený, protože cukr povzbuzuje), zacvičit si jógovou sestavu, ulehnout do hedvábného povlečení, protože jedině tento materiál je hodný dotknout se vaší pokožky. Telefon, TV, iPad a veškerá další elektronika má do ložnice přísný zákaz. Dokonce jste si pořídili speciální lampičku simulující západ a východ slunce. Ale co vůně? Často přehlížené a přitom velmi užitečné při zlepšování kvality spánku mají své nezastupitelné místo ve večerních rituálech. Mnoho z nich dokáže pomoct zrelaxovat unavené tělo i mysl, a tím vám pomoci rychleji a lépe usnout. 
„Na večer je ideální uklidňující levandule, která navozuje atmosféru hlubokého odpočinku po náročném dni a zklidňuje mysl před spánkem,“ radí Eva Plchová z Chateau Mcely. Letos pro značku Mcely Bouquet přibyla nová kolekce interiérových vůní spolu s designovým ultrasonickým difuzérem. Pokud levandule není zrovna vaším favoritem a budí ve vás jiné než uklidňující emoce, vynechejte nejoblíbenější esenciální olej na navození spánku. Zejména u notorických nespavců, co vyzkoušeli všechny možné triky a produkty slibující rychlé a bezstarostné usnutí, z nichž většina staví právě na léčivé bylince se zářivě fialovými kvítky, může její vůně vyvolávat zcela opačné reakce. V tom případě nemusíte aromaterapii zavrhnout úplně, jen se poohlédněte po jiných olejích. „Z dalších vůní doporučuji meduňku, konejšivý heřmánek nebo biblickou myrhu.“
Dr. Michael Breus, známý také jako The Sleep Doctor, doporučuje vanilku, kakost neboli germanium s růží, jasmín, santalové dřevo, ale i citrusy. „Stejně jako santalové dřevo, tato skupina vůní může mít povzbuzující, nebo naopak zklidňující účinek. Záleží na individuální reakci a typu oleje. Bergamot se ukázal jako efektivní prostředek proti úzkostem a na zlepšení kvality spánku. Citronový olej prokázal své účinky na zmírnění úzkostí a depresí. Citrusy obecně pomáhají některým lidem lépe usnout, pro jiné jsou relaxační, ale ne jako pomoc se spánkem. Pokud vás citrusová vůně stimuluje, nepoužívejte ji před tím, než jdete do postele, ale během dne, aby vás udržela ve svěžím a klidném módu.“
Aromaterapeutické olejíčky můžete používat hned několika způsoby. Pokaždé si ale hlídejte množství. Jelikož jde o velmi koncentrovaný produkt, ve všech případech stačí jen pár kapek. „Při využití aroma směsí doporučujeme nadprůměrně velkou keramickou aromalampu nebo difuzér. Další možností je inhalace,“ pokračuje Eva Plchová. Do difuzéru nalijte požadované množství vody a přidejte 5, maximálně 10 kapek esenciálního oleje. Množství přizpůsobte velikosti místnosti, samotného difuzéru i intenzitě vůně, jaké chcete dosáhnout. Za každých okolností vám vůně musí být příjemná a neobtěžovat. Difuzér nechte zapnutý maximálně 3 až 4 hodiny. Aromalampu se svíčkou nikdy nezapalujte před spaním, snadno se stane neštěstí. Difuzéry do zásuvky s automatickým režimem vypnutí jsou mnohem bezpečnější. 

Jak a proč vůně fungují 

„Náš čich je přímo propojen s mozkovými centry paměti a emocí,“ vysvětluje Michael Breus. „Buňky uvnitř nosu detekují pachy z našeho okolí a posílají informace do mozku prostřednictvím čichového nervu.“ Informace o vůni se tak okamžitě dostanou do limbického systému zahrnujícího amygdalu, která řídí paměť a emoční reakce. To, že na některé vůně reaguje každý zcela protichůdně, není náhoda. Pokud máte nepříjemné vzpomínky na Vánoce, vůně jehličí a vanilky vás bude už napořád rozčilovat. Proto neexistuje jedna univerzální vůně ani směs, co by uspokojila všechny. Musíte hledat. Skvělým příkladem je kolekce Sleep značky This Works. Můžete si do ložnice pustit Deep Sleep levandulový sprej na polštář, roll-on, svíčku a tělový krém nebo verzi Love Sleep s vůní ylang-ylang a pačule. Dvě zcela rozdílné vůně, výsledek stejný. Usnete.
Vyhněte se ale vyloženě povzbuzujícím esenciálním olejům, jako je citronová tráva, rozmarýn a řebříček. Ovšem existují i výjimky, pokud se smíchají s vyloženě uklidňujícími oleji, mají své místo i v rámci noční rutiny. „Rádi je používáme, ale pro jiné fáze dne,“ vysvětluje Eva Plchová. Moonlight směs z kolekce Mcely Bouquet, kterou může použít do aromalampy, difuzéru nebo jako součást saunového rituálu, obsahuje levanduli, cedr, geranium, borovici, ale také mátu, citronovou trávu a rozmarýn. Její účinky nejdříve testovala zakladatelka značky Inéz Cusumano na sobě a své rodině, následně na týmu. Testovací fáze je dlouhá a čítá desítky variant, než se ta správná dostanete do prodeje. 

Na konci dne

Abyste se připravili na kvalitní spánek, nestačí jen vypnout televizi pět minut před tím, že se chystáte jít spát, a rychle proletět koupelnou. Připravujte se, udělejte si rekapitulaci celého dne, přemýšlejte, co vás čeká zítra. Z koupelny si udělejte domácí spa. „Já si s našimi produkty vytvářím denně své oblíbené aromarituály, které střídám, ale některé mám již tak zautomatizované, že bez nich nemohu jít spát. Velmi uklidňující a příjemná je vůně růže, která je bohatě zastoupena v mnoha produktech,“ radí Eva Plchová z Chateau Mcely. Spolu s meduňkovými produkty se růže skvěle hodí na večerní rituály i pro ty, co nedávají vůni levandule. 
„Studie z roku 2017 porovnávala účinky aromaterapie a akupresurní masáže na kvalitu spánku a celkovou kvalitu života žen. Vědci zjistili, že směs éterických olejů podporujících spánek účinněji zlepšovala kvalitu spánku i kvalitu života než akupresura,“ vysvětluje Michael Breus. „Kombinace olejů se ukázala také účinnější než samotná levandule.“

Jak správně použít esenciální oleje

Vedle zmiňované aromalampy a difuzéru nebo spreje na polštář můžete esenciální oleje a jejich směsi použít do koupele. Tu si naplánujte alespoň 90 minut před tím, než půjdete spát. I koupel, byť zklidňující, je pořád na tělo i mysl náročná. Do teplé vody nakapejte pár (opravdu jen pár!) kapek oleje a zhluboka dýchejte. 
Některé éterické oleje můžete aplikovat přímo na tělo, respektive na tlakové body. Ale pozor, než to uděláte, přečtěte si pozorně návod ke konkrétnímu produktu. Ne všechny mohou přijít do přímého kontaktu s kůží. Nikdy nepoužívejte neředěné esenciální oleje, s velkou pravděpodobností by vám podráždily pokožku. Musíte je naředit buď vodou, nebo nosným, neutrálním olejem. Nemusíte si ale zbytečně komplikovat život a rovnou si pořiďte hotový produkt, s nímž se můžete namazat od hlavy až po paty a bez rizika.