Péče

Jak stres ovlivňuje pokožku hlavy a co s tím můžete udělat

Stres ovlivňuje celé tělo včetně nálady, míry energie, ale souvisí i s pokožkou hlavy. Vedle pnutí a svědění se mohou objevit suchá místa a padat vlasy. Klid! Na každý problém existuje řešení. 
Foto: Patrick CAMBOULIVE/Sygma via Getty Images
Pokud se potýkáte se zhoršeným stavem pokožky hlavy, ať už svědí, pálí, pne, moc se mastí, nebo se naopak loupe, vlasům chybí objem, mastí se nebo padají, je dost pravděpodobné, že to souvisí se stresem. Další důvod, proč se máte více věnovat mentálnímu zdraví. Proč k tomu ale vlastně dochází? Při stresu se do těla vyplavuje kortizol, a ten má přímou souvislost s vlasovými folikuly. Právě stav vlasové pokožky je perfektním ukazatelem, jak na tom vaše hlava je. Při častých úzkostech se můžete velmi často setkat s nepříjemnými pocity na hlavě, což znamená, že se pokožka potýká s návalem stresového hormonu.
Nejste si jistí, jestli má stav vlasové pokožky souvislost s psychickým rozpoložením? Tricholožka Bridgette Hill spustila digitální nástroj Root Cause Scalp Analysis, který společně s on-line konzultací dokáže dát jasné odpovědi. Protože prevence je mnohem lehčí než léčba, zaměřte se vedle účesu i na pokožku hlavy.
Specialistka na problémy s vlasy Shauny Casey vysvětluje: „Máme tendenci na ni zapomínat, ale udržování zdravé pokožky hlavy nám zajistí zdravé vlasy. Stejně jako u obličeje musíme dbát na to, abychom ji udržovali čistou a hydratovanou. Jednou z mých oblíbených složek je aloe vera, tu najdete mj. v celé řadě BondiBoost. Je základem většiny našich výrobků a je velmi zklidňující. Postupem času a při trvalém používání uvidíte na pokožce hlavy i vlasech úžasné výsledky.“
Jak se tedy starat o pokožku hlavy a vlasy během i mimo období stresu? Casey radí zaměřit se na následujících pět kroků.

Peeling hlavy

Jednou za čtrnáct dní nebo jednou za měsíc proveďte peeling vlasové pokožky. Použijte produkt s růžovou mořskou solí, abyste obnovili pokožku a vydrhli všechny nahromaděné produkty nebo odumřelou kůži. BondiBoost Pink Himalayan Detox Scalp Scrub působí jako exfoliant a zelená kávová zrna jsou skvělým antioxidantem.

Hydratace a výživa

Vždy se ujistěte, že je pokožka hlavy hydratovaná. Používáním oleje před mytím jednou týdně ji zpevníte a pokožka se bude cítit úžasně. A zanechá vlasy lesklé a silné.

Ochrana před teplem

Před použitím tepelného stylingu, ať už jde o fén, kulmu, nebo foukací kartáč, vždy používejte přípravek na ochranu před teplem.

Nechte si sestavit rutinu

Ujistěte se, že používáte správné produkty pro svůj typ vlasů. Ne všechny jsou vyrobeny stejně, a ne všechny vyhovují každému. Odborné poradenství je dobrý způsob, jak se ujistit, že používáte vhodnou péči pro vaše vlasy a vlasovou pokožku.

Méně je více 

Udržujte svou rutinu jednoduchou, abyste se ji skutečně mohli držet. Důslednost je klíčem ke zdravé vlasové pokožce a vlasům. Zvláště pokud začínají šedivět. Něco snadného, jako je například každodenní používání tonika na vlasy, může pomoci snížit proces jejich stárnutí.