Health

Pět příznaků, že máte příliš vysokou hladinu kortizolu

Věnujte pozornost tomu, co vám vaše tělo říká. Prostě to udělejte.
Foto: Philip Gay for Vogue CS
Google hlásí zajímavý trend: V posledních třech měsících dostává stále více dotazů, jak si snížit kortizol. Pojďme se proto podívat, co je kortizol, jak můžete jeho vysokou hladinu v těle rozpoznat a kdy požádat svého lékaře o krevní testy, které jeho množství ukážou jasně. 
Všichni potřebujeme určitou hladinu kortizolu, protože jde o základní stresový hormon, který slouží k regulaci metabolismu, krevního cukru a k udržení zdravé hormonální rovnováhy. Jeho nadbytek v organismu, způsobený chronickým a dlouhodobým stresem, však může být škodlivý. Pokud máte podezření, že trpíte extrémně vysokou hladinou kortizolu, prvním krokem k nápravě je rozpoznat jeho příznaky. Zde je pět signálů, kterým stojí za to věnovat pozornost.

Nadměrné množství tuku na břiše

Pokud se cítíte neustále ve stresu, můžete se častěji přejídat nebo se ohledně svačin, dezertů a pozdní večeře rozhodovat ne zrovna ve prospěch svého těla. Přitom růst tukových pneumatik na břiše nesvědčí jen o tom, že jíte špatně, ale je také přímým důsledkem příliš velkého množství kortizolu v těle. Když je tělo vystaveno stresu, uvolňuje se kortizol a adrenalin (další hormon produkovaný jako součást stresové reakce), které pomáhají připravit tělo na zvládnutí stresu. Tím se  vám zvyší bazální metabolismus a uvolní se uložená glukóza. Ovšem veškerá glukóza, kterou tělo nespálí, se pak přemění v tuk a uloží se právě na břiše. 
Důvod, proč se rychle hromadí, spočívá v typu stresu, kterému čelíte. V dnešní době je méně pravděpodobné, že se jedná o fyzickou hrozbu, jako je útěk před tygrem, ale spíše se o psychický stresor, například o dvacet nevyřízených e-mailů a nedokončenou prezentaci na další meeting. Z toho jasně vyplývá, že spálíte méně glukózy a většina zamíří přímo do tukových vrstev na břiše.

Narušený spánek

Rozházená hladina kortizolu vám může narušit i spánek, takže jakékoli problémy s usínáním nebo noční buzení můžou singalizovat, že nemáte hladinu kortizolu v pořádku. Zdravá kortizolová křivka se vyznačuje vysokou hladinou kortizolu ráno. Pak pomalu klesá a těsně před spaním dosáhne minima. Nesprávně nastavená křivka znamená v podstatě opak: Vysoká hladina v noci, která může způsobovat bdělost a neklid a bránit vám v dostatečném spánku.

Opuchlý obličej

Oteklý nebo nezvykle kulatý obličej (někdy označovaný jako moon face – měsíční obličej) můžete mít, když nadbytek kortizolu podněcuje tělo k ukládání tuku po stranách obličeje. Jeho nadměrné množství může také způsobit, že tělo zadržuje nadbytečné množství vody, což může také vysvětlovat, proč se obličej ve stresu zdá být opuchlejší než obvykle. V některých případech je oteklý obličej také známkou Cushingova syndromu, který vzniká, když tělo produkuje příliš mnoho kortizolu nebo ho získává příliš mnoho v důsledku dlouhodobého užívání léků, jako jsou steroidy.

Hůře se hojíte

Pokud se vám stává, že se vám rány, modřiny nebo bolesti nehojí, může být na vině nadbytek kortizolu. Vyšší hladina tohoto hormonu potlačuje produkci molekul zvaných cytokiny, které jsou zodpovědné za spouštění procesu hojení v těle a tlumení zánětu. V kombinaci se zánětem, který chronické působení kortizolu způsobuje samo o sobě, není divu, že se vaše tělo může potýkat s problémy při zotavování.

Neustálé nadýmání

Trvale vysoká hladina kortizolu nutí tělo měnit nebo vypínat funkce, které by mohly bránit soustředění na okamžité přežití, a trávení je často jedním z prvních systémů, které jsou ovlivněny. Kortizol reguluje několik funkcí v těle, a tak je zodpovědný i za regulaci příjmu soli a minerálů. Když jsme ve stresu, nadbytek kortizolu zvyšuje hladinu soli a způsobuje tak, že tělo zadržuje více vody, než potřebuje. Snížený průtok krve trávicím systémem také narušuje pohyblivost střev, což vytváří bakteriální nerovnováhu ve střevech. Ovlivnění bakteriální rovnováhy může vést ke špatnému trávení některých sacharidů, což zase způsobuje nadměrnou tvorbu plynů. Plyny v kombinaci se zvýšeným množstvím vody zase způsobují nadýmání.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.