Cestování





Už vás nebaví tradiční vánoční tabule? Zajděte si v Praze na středomořskou kuchyni
Romana Schützová21. 12. 2025
Kapra s bramborovým salátem, řízků, svíčkové nebo kachny se zelím máte už po krk? Tak právě pro vás jsme sestavili tipy na pražské restaurace, které se zaměřují na středomořskou kuchyni a v nichž si můžete během vánočních svátků užít lehké a delikátní pokrmy.

Foto: Casa 71, Marina Ristorante, La Veranda
Rádi si pochutnáváte na špagetách, pizze, grilované zelenině, nebo čerstvých krevetách? UNESCO zapsalo středomořskou kuchyni pro její kvality na svůj prestižní seznam nehmotného dědictví. Základní surovinu většiny pokrmů tvoří olivový olej a v restauracích nejčastěji vedou jídla z ryb a mořských plodů. Výborné maso se připravuje regionálně na mnoho způsobů. Hojně se využívají čerstvé bylinky a koření, svěží chutě jednotlivým chodům dodávají česnek, majoránka, rozmarýn, šalvěj, bobkový list, oregano, skořice, hřebíček, pálivá červená paprika, muškátový ořech a citrónová či pomerančová kůra. Nesmí chybět ani čerstvá šťavnatá zelenina a bohaté přílohy – rajčata, brambory, chřest, artyčoky, často podávané s polentou. Pestrá je i středomořská paleta kvalitních sýrů. A čím to vše zapít? Kvalitním vínem nebo bylinnou pálenkou.
Itálie: Restaurace Marina Ristorante
Toužíte po prvotřídním jídle v jedinečném prostředí? Nebo si chcete vychutnat čerstvou rybu přímo na lodi, aniž byste museli zvednout kotvy z Prahy? Na Alšově nábřeží u Mánesova mostu najdete, co hledáte.

Foto: Marina Ristorante
Marina Ristorante
V Marina Ristorante se nacházejí dvě prostorná patra, jež snoubí krásu Prahy s jedinečnými chutěmi Itálie. Vkročte do útrob plavidla a objevte jeden z nejúchvatnějších výhledů na Pražský hrad a Karlův most. Přes řeku Vltavu je máte jako na dlani. Kuchaři zde staví na italské a středomořské kuchyni, čerstvých surovinách od dodavatele z itálie a modním fine dining přístupu. Zakládají si na kvalitě potravin a poctivém přístupu ke kuchařskému umění. Šéfkuchař Petr Topol má za sebou zkušenosti z celého světa, neustále hledá novou inspiraci a mezi kvalitními surovinami nachází dokonalou harmonii, již promítá na talíř.
Vzduchem se nese libá vůně, každé sousto se rozplývá na jazyku. Zasedněte k slavnostně prostřenému stolu a dopřejte svým chuťovým buňkám to největší blaho. Co najdete na menu? Domácí těstoviny, tradiční pizzu a risotto, šťavnaté steaky, speciality z ryb a mořských plodů. Lákavě znějí už samotné názvy – čerstvá ryba pečená v soli, grilovaný humr s linguine, chilli, česnekem a cherry rajčátky. Od Vánoc do Nového roku vám nabídnou sváteční i novoroční menu. Zpomalte, starosti hoďte za hlavu a přijďte si užít dobré jídlo a italskou atmosféru.
Itálie: Rossopomodoro
Jakmile jednou ochutnáte neapolskou pizzu, už nikdy nebudete chtít jinou. Od ostatních variant se totiž liší nejen ingrediencemi, ale i způsobem přípravy a pečením. Výsledek? Budete se olizovat až za ušima. Come un giorno a Napoli – Jako den v Neapoli. Tímto sloganem láká restaurace Rossopomodoro na Vinohradech, kam se musíte vypravit, pokud chcete ochutnat autentickou neapolskou pizzu. V Rossopomodoro totiž vědí, jak ji připravit stejně jako v Itálii, a na talíři vám tak přistane autentická chuť Neapole.

Foto: Rossopomodoro
Rossopomodoro
Zatímco klasická pizza má obvykle silnější a hutnější těsto, ta neapolská je stvořená z tenkého nadýchaného těsta. Právě těsto je jedním z tajemství neapolské pizzy. Kyne dlouho, často 24 až 48 hodin, což mu dává správnou texturu, lehkost, jemnost a chuť. Neapolská pizza si vystačí jen s několika kvalitními ingrediencemi, jako jsou čerstvá rajčata San Marzano, mozzarella di Bufala a extra panenský olivový olej.
Zdejší šéfkuchař Andrea Carbone má jasno: „Zda má těsto správnou konzistenci, poznáte i podle křupavých a zároveň měkkých, nadýchaných okrajů, které mohou mít občas i černé bubliny. Ty vzniknou během pečení ve velmi horké peci, která způsobí, že těsto na okrajích lehce zkaramelizuje.“ A přidává tip – neapolskou pizzu je nejlepší jíst rukama!
V období Vánoc můžete zakousnout i další dobroty italské kuchyně. Krémové těstoviny, gnocchi, čerstvé saláty. Nové menu vybízí k ochutnání pokrmů Paccheri della nonna (zapečené paccheri v bohaté rajčatové omáčce s hovězími masovými kuličkami a hráškem, krémovou ricottou, Grana Padano DOP a lehce uzeným sýrem provola), Risotto funghi, tartufo e burrata (krémové risotto se směsí žampionů a hříbků, jemná lanýžová omáčka a nadýchaná trhaná burrata), nebo Pizza Pomodorino, ricotta e pesto (mozzarella fior di latte, sladká cherry rajčata Campaniello DOP, aromatické bazalkové pesto, krémová buvolí ricotta a křupavé chipsy z Grana Padano). Už se vám sbíhají sliny?
Francie: La Veranda
Zamiřte do samého srdce Starého Města, do uliček čtvrti Josefov. Tajemné místo je spojené s židovským osídlením Prahy a najdete v něm nejen šest synagog a židovský hřbitov, ale i výstavní Pařížskou třídu plnou exkluzivních butiků nejslavnějších módních značek. Objevíte zde i designově zajímavou restauraci La Veranda, jež se pyšní nabídkou „šťastného jídla“. Co si pod ním ale představit? Vysvětlení je jednoduché, zdejší pokrmy jsou tak lahodné, že se jimi nasytí nejen žaludek, ale i duše. Lehce stravitelné chody zde navíc nabývají podoby výtvarných skvostů.

Foto: La Veranda
La Veranda
Pokud si chcete vychutnat francouzskou kuchyni v přepychu elegantní restaurace, v La Verandě jste správně. Restaurace se otevřela v roce 2002 a nabízí menu sestavené podle moderních trendů. Šéfkuchař Radek David osobně vybírá čerstvé produkty od farmářů ze Šumavy, Krkonoš a Vysočiny. Atmosféra podniku je natolik příjemná, že se vám z něj nebude chtít odejít.
Na čem si pochutnáte? Na nepřeberné nabídce specialit z mořských plodů a ryb. Zimní menu z lokálních surovin nabízí zvěřinu, kadeřávek, kořenovou zeleninu, lanýže, červenou řepu. Čeká na vás ale i speciální menu, ve vánoční nabídce je třeba carpaccio z mušlí svatého Jakuba, mandarinková omáčka, chilli, koriandr; kaviár ze pstruha, pórková omáčka, na másle pečený květák, uzený žloutek; siven alsaský, grilovaná brokolice, gnocchi, estragonová omáčka; ragú z hrášku a fazolek, pečený telecí brzlík s hovězím špekem, smrže plněné telecím; dančí hřbet, bylinková strouhanka, uzená řepa, pyré z třešní. Stačí si jen vybrat... Přejete si sladkou tečku? Můžete volit mezi panna cottou z mléka (k ní se podává heřmánková zmrzlina, karamelizované ořechy, medová sušenka), makovcem (se švestkami v červeném víně a tvarohovou zmrzlinou), nebo petit four (minidezerty).
Španělsko: Casa 71
Což takhle dát si o vánočních svátcích tapas? „Ir de tapas“ (jít na tapas) je ve Španělsku oblíbený způsob trávení večera. Neznamená to jen pochutnat si na večeři, ale zároveň se dobře bavit v dobré společnosti. Casa 71 je jedním z nejstylovějších míst, kde si v Praze můžete dopřát vynikající tapas a užít si kosmopolitní energii.

Foto: Casa 71
Casa 71
Na bílý ubrus vám prostřou nabídku oliv, sýrů, šunky, smažených krevet na česneku nebo kořeněné brambory. Vše na malých talířcích, které společně sdílíte s členy rodiny či přáteli. Celý večer z nich můžete „uzobávat“. Jedna z legend o původu tapas praví, že král Alfons X. Kastilský na doporučení lékaře prokládal víno malými porcemi jídla, aby zmírnil účinky alkoholu. Tapas není jen jídlo, je to životní styl založený na sdílení, rozmanitosti a uvolněné atmosféře.
Jaké dobroty si můžete vybrat? Pan con tomate, opečený chléb s rozmačkaným rajčetem, olivovým olejem a solí. Patatas bravas, smažené brambory s pikantní omáčkou. Jamón Serrano/Ibérico, plátky sušené šunky. Queso Manchego, tradiční španělský sýr. Gambas al ajillo, krevety na olivovém oleji s česnekem a chilli. Aceitunas, olivy. Albóndigas, masové kuličky v omáčce. Tortilla española, omeletu z vajec, brambor a cibule. Croquetas, krokety plněné bešamelem a šunkou či sýrem. K mání jsou i grilované zelené papričky.
V restauraci Casa 71 se tapas připravují z těch nejlepších ingrediencí a jsou pojaté v moderním duchu. Ideální místo pro setkání s přáteli, ale i pro páry, které chtějí sváteční chvíle strávit pohodlně a stylově.
Chorvatsko: Chorvatský mlýn
Za chutěmi a podmanivou atmosférou nemusíte do Chorvatska, kus chorvatské atmosféry totiž najedete i v Praze. Když Dražen Horvat objevil před lety v Šáreckém údolí malebný mlýn ze 17. století, neváhal a rozhodl se zde otevřít první chorvatskou restauraci v Praze.

Foto: Chorvatský mlýn
Chorvatský mlýn
Romantické skalnaté údolí je spojované s legendou o Šárce a Ctiradovi. Rozlehlá lesní oblast na území Prahy působí jako oáza v ruchu velkoměsta a každého návštěvníka překvapí nečekanou přírodní scenerií. Přírodní rezervace Divoká Šárka se nachází na skalnatých úbočích Šáreckého potoka, mezi soutěskou Džbán a Čertovým mlýnem, a na stepích nad ním, zejména na jeho pravém břehu. Stepi potom přecházejí do rozsáhlého lesa, a vytváří tak jeden z nejrozsáhlejších pražských parků. Přírodní rezervace svádí k nejrůznějším aktivitám během celého roku, vy ale zvolte návštěvu Chorvatského mlýna a zasedněte k prostřenému stolu. Chorvatská restaurace se stane ideálním místem pro zastávku během procházky údolím.
Chorvatská gastronomie je stejně rozmanitá jako členité pobřeží Jaderského moře. Vyznačuje se výraznou regionální pestrostí, svěžestí a lokálními surovinami. Je plná ryb, olivového oleje, bylinek, sýrů, uzenin, mořských plodů. Silné vlivy na ni mají italská, balkánská a středoevropská kuchyně. Důraz se klade na jednoduchost a přírodní chutě. Typické pokrmy jsou „pod pekou“ (maso/ryby pomalu pečené pod zvonem), grilované ryby, černé rizoto, čevapčiči, pašticada, štrukli a speciality z lanýžů na Istrii. Pobřežní kuchyně (Dalmácie, Istrie) je středomořská a ovlivněná Itálií. Vyznačuje se hojným využitím ryb, mořských plodů, olivového oleje, bylinek (rozmarýnu, šalvěje, oregana), česneku a vína. Vnitrozemská (Slavonie, Záhřeb) je ovlivněna maďarskou, tureckou a rakouskou kuchyní. Rakouská monarchie totiž v zemi vládla dlouho, a proto česnek, paprika a černý pepř jsou pro tuto kuchyni historickým dědictvím.
Co říkáte na ústřice v ledové tříšti s citronem? V nabídce Chorvatského mlýna naleznete vynikající ústřice z jižního Irska, francouzské klasické ústřice nebo Ostra Regal z přírodní rezervace zálivu Bannow Cove. Pestrý výběr polévek skýtá to nejlepší, co vám chorvatská kuchyně může nabídnout. Ochutnat můžete dalmátskou rybí polévku, istrijskou rybí polévku s dary moře, mořský salát s chobotnicí, nebo grilovanou mušli svatého Jakuba s pohankou a avokádem. A což takhle Slavonský kulen? Tradiční chorvatskou klobásu z mletého vepřového masa, výrazně ochucenou solí, paprikou a česnekem (někdy i černým pepřem), proslavila intenzivní chuť a červená barva. Tahle specialita se nadívá do vepřového tlustého střeva, pomalu se udí kouřem z bukového nebo habrového dřeva a nechává se důkladně vyschnout. Zraje až devět měsíců a má chráněné označení původu. Všechny suroviny jsou autentické a čerstvé, dovážené z Chorvatska.
Vynikající je i pestrá nabídka chorvatských vín, piva a rakije. Gastronomickým zážitkům chorvatské kuchyně přímo propadnete. Dokonalá večeře v Šáreckém údolí je to, co byste si ve svátečním čase neměli odepřít.
Vogue
Doporučuje

Cuisine
Jak a z čeho pít bublinky na Vánoce a Silvestra. A jaké si vybrat
Natálie Debnárová18. 12. 2025
Vogue Vánoce
Šest nejkrásnějších vánočních hotelů světa, kde svátky vypadají jako z filmové scény
Jan Boublík12. 12. 2025
Cestování

