Cestování

Italská místa, která si zaslouží být na vašem bucket listu

Itálie je jednou z nejnavštěvovanějších zemí světa. A není divu. Ať už milujete hory, moře, historii, umění, nebo cestujete za vínem či kulinárním dobrodružstvím — la dolce vita na vás čeká právě tady.

Dolomity: Tam, kde se to výhledy jen hemží

Dechberoucí pohoří, které od roku 2009 figuruje na Seznamu světového dědictví, je celoroční destinací, kam můžete vyrazit nejen za lyžováním, ale i procházkami s omamnými výhledy. Jednu z nejkrásnějších krajin najdete v oblasti Alpe di Siusi. Mezi zvlněnými zelenými kopci se ukrývá hotel Alpina Dolomites. Budova ze dřeva, kamene a skla v esteticky příjemném mixu s útulnými interiéry byla postavená s důrazem na ekologickou udržitelnost a nízkou spotřebu energie, je dokonale zasazená do přírodního prostředí. Magická krajina také představuje největší vysokohorskou louku v celé Evropě. V okolí sice moc restaurací není, ale samotný hotel nabízí špičkovou kuchyni, díky které, i přes všudypřítomnou němčinu, rozhodně nezapomenete, že jste v Itálii. 
Po necelé hodině jízdy se ocitnete v Bolzanu, dalším idylickém místě, obklopeném horami. Největší město Jižního Tyrolska překvapí ledovcovým mužem jménem Ötzi, nejstarší nalezenou mumii. Je libo útulné a moderní ubytování? Objevíte jej v Castelu Hörtenberg, jen pár minut od hlavního náměstí Piazza Walther. Milý bonus? Hotel má pro své hosty připravená elektrokola, takže můžete město pohodlně projet skrz na skrz a užívat si klidné atmosféry s horským vzduchem a vůní čínských vistárií. Kuchyně tu nezapřou rakouský vliv, za návštěvu ale stojí restaurace Osteria Acquarol. Založil ji Alessandro Bellingeri, který v roce 2013 získal titul Nejlepší mladý kuchař severní Itálie. Výjimečnost jeho kuchyně tkví v ingrediencích: většinu z nich vlastnoručně sbírá na loukách a v lesích blízkého okolí. Jeho typickým pokrmem je napřìklad pampeliškové rizoto s jarními výhonky z větviček borovice (chuť vám rázem vnukne myšlenku, že je pořádná škoda zapomínat na poklady, které nás obklopují). Mimochodem, Alessandro Bellingeri se čas od času objeví i v České republice, nedávno byl k vidění například v karlovarském hotelu Pupp.
A jestli rádi jezdíte za architektonickými unikáty, jste v Dolomitech na správném místě. Ubytujte se v chatce Mi Chalet, kde vás probudí romantický pohled na zelené kopce a roztomilé lamy. O vzhled chaty se zasloužil architekt Karl Heinz Castlunger, přičemž stavba je dokonalým příkladem udržitelného designu. Pro jiné představuje jedinečné místo k ubytování třeba horská rustikální chata a farma Chalet Sotciastel — díky úchvatnému výhledu do údolí a na ledovec Marmolada.

Romanticky čistá Verona

Veronu má na bucket listu každý romantik a milovník díla Williama Shakespeara. Je asi jasné, že slavný balkónek Romea a Julie je téměř neustále obklopený turisty, ale nezoufejte. Při toulkách uličkami narazíte na mnoho krásnějších historických zákoutí. Atmosféra města, na Itálii až neuvěřitelně čistého, učaruje snad každému. Nejlépe si ale město užijete na kole. Ty má pro své návštěvníky před vchodem v samém centru připraven hotel Vista Palazzo. Právě toto místo se může pochlubit tím nejlepším výhledem ze střešní terasy. A úchvatným vnitřním bazénem. Při pohledu na město si můžete vychutnat skleničku bardolina, červeného vína, typického pro tuto oblast, anebo ochutnat kuchyni Fabia Accetiho. Proč? Protože si zakládá na lokálních surovinách, aromatických bylinkách a hlavně — jeho jídla působí svěže, lehce a jednoduše, a přitom ohromí plností svých chutí.
I pomalou chůzí obejdete hlavní atrakce Verony za jediný den, avšak město je natolik poutavé, že ani po několika dnech nenudí. Co tu navštívit? Kromě zprofanovaného Juliina balkónu hledejte náměstí Piazza delle Erbe, kde se tyčí radnice a impozantní věž Torre dei Lamberti. Jen deset minut chůze či dvě minuty na kole vás zase dovedou k majestátnímu veronskému amfiteátru, kde se od června do září koná Operní festival Arena (letos dokonce slaví 100. jubileum od založení). Dostanete se tam i přes hlavní nákupní třídu Via Mazzini.
A když strávíte 40 minut jízdy autem, ocitnete se u největšího italského jezera Lago di Garda. Pokud jste fanoušky Timothée Chalametta, nadchne vás zastávka v Sirmione, kde se natáčela část snímku Call Me By Your Name. Co dál? Seznam možných aktivit u jezera z ledovcové vody je nekonečný. 
Foto: Getty Images
Lago di Garda

Pod toskánským sluncem

Skleničku (nebo spíše lahev) si nevychutnáte nikde tak jako v Toskánsku. Kopečky, poseté k nebi směřujícím cypřišům, jsou domovem těch nejlepších vinařských oblastí. Jedna z nejznámějších je Chianti. V ní naleznete vinařství Dievole, jehož kořeny sahají až do roku 1090. Skvostná vína si můžete vychutnat při pouhé procházce vinicemi, anebo je spárujte s tradiční toskánskou kuchyní v Ristorante Novecento, která se nachází v hlavní vile z 18. století. Avšak s moderním nádechem.
Dievole leží jen 12 kilometrů od Sieny, města, které je od roku 1995 zapsané jako kulturní dědictví UNESCO. Většina budov je tu postavena z medově zabarvených cihel a nachází se tu i Campo, nejkrásnější středověké náměstí v Evropě, dějiště napínavého dostihu Palio. K prohlédnutí galerií a muzeí jsou zapotřebí týdny, ale samotné městečko obejdete během pár hodin. Výjimečné ubytování nabízí Grand Hotel Continental, z něhož uvidíte přímo na nejkrásnější katedrálu střední Itálie, Duomo di Siena. Samotný hotel je historickou budovou, ve které se vyjímá vinný sklep s více než třemi tisíci lahvemi (k mání jsou vína z malých i velkých vinic celé Itálie). Renesanční budova ze 17. století, zdobena původními freskami, získala označení Grand poté, co si ho královna Margherita Savojská v roce 1904 zvolila za své sídlo. A právě pro ni byla vytvořena pizza s názvem Margherita — samozřejmě v barvách italské vlajky.
Dalším místem, které by nemělo chybět na žádném bucket listu, je Il Borro. Zpět k životu tuto toskánskou, stoletou vesničku přivedl v roce 1993 Ferruccio Ferragamo. Zní vám jeho jméno povědomě? Ano, ano. Ferruccio je nejstarším synem slavného módního návrháře Salvatora Ferragama. Jeho zásluha? Původně nedobytná pevnost je teď zemědělskou usedlostí s organickou vinicí a pohostinstvím, kde si na talíři vychutnáte jen to, co tu vypěstují. A až do příštího roku zde můžete navštívit výstavu obrazů z jeho soukromé sbírky. Visí tu originální obrazy od mistrů, jakými byl Picasso, Rembrandt, Peter Paul Rubens, Albrecht Dürer, Michelangelo Buonarotti i Andy Warhol. A co všechny obrazy spojuje? Přece víno. 

Pravá Itálie, to je Neapol

Neapol místní popisují jako un bel caos, tedy krásný chaos. A není divu, je rušná, divoká a srší z ní autentičnost pravé Itálie. Po Římě a Milánu platí za největší italské město, jedno z nejstarších v Evropě vůbec. Je také domovem více než tří milionů obyvatel. Město, v kterém vznikla pizza nebo opera a kde uctívají fotbalistu Maradonu, se na turisty nesnaží dělat dojem — protože jednoduše nemusí. Stačí si jen projít úzké uličky plné pouličního umění, a rázem vás zaplaví pocit, že poznáváte celou Itálii. Pokud se říká, že Řím je srdcem země, pak Neapol je její duší. Za zastávku stojí ulička San Gregorio Armeno, ulice betlémů, kde vánoční atmosféra neutuchá ani v létě. Mimochodem, první betlém vznikl údajně v Itálii a díla zdejších betlémářů patří dodnes mezi nejžádanější na světě.
Foto: Getty Images
Neapol s pohledem na Vesuv
Foto: archiv autora
ulice Neapole
Foto: archiv autora
ulice Neapole
V samém centru historického města se ubytujte v hotelu Artemisia Domus. Je jen pár kroků od kaple Sansevero, skvostu barokního umění. Uvnitř najdete sochu Krista pokrytou mramorovým závojem, která je díky nenapodobitelné technice označována za jedno z nejvýznamnějších uměleckých děl všech dob. Nedaleko se rozkládá muzeum pokladu svatého Gennera. Po procházce historického města a zastávkou v nákupní galerii Umberta I. (připomínající slavnou milánskou galerii) a před Teatrem di San Carlo (nejstarším operním domem na světě) dojdete k pobřeží, které vám nabídne jedinečný výhled na Vesuv, sopku, která zničila Pompeje.
Foto: Courtesy of Artemisia Domus
Artemisia Domus
Kde se najíst? Na pizzu v Neapoli zajděte k Vincenzu Cappuanovi a na večeři zase do restaurace Aria, její menu vám bude postupně odhalovat další historii tohoto města. Šéfkuchař Paolo Barrale servíruje klasické italské pokrmy inspirované i svou rodnou Sicílií. Dezertem ve tvaru lebky kreativně připomíná kostel Purgatorio ad Arco, kde si lidé adoptovali lebky, aby jim přinesly štěstí.

Luxusní Amalfi

Foto: Getty Images
pobřeží Amalfi
„When life gives you lemons, make sure they're from the Amalfi coast.“ Idylický region plný citronovníků lemujících jižní italské útesy už na vašem bucket listu pravděpodobně je a není třeba vysvětlovat proč. Stačí se podívat na fotografie. Samotné městečko Amalfi se nachází asi hodinu a půl jízdy z Neapole — ale pozor: prudké zatáčky, úzké cesty a neustálé vyhýbání se autobusům, pro které jsou cesty už tak malé, není rozhodně pro každého. Bezpečnější variantou je plavba lodí, která z Neapole trvá také devadesát minut. Nejkrásnější výhled na malebné městečko a moře se vám naskytne z Monastero Santa Rosa, původního kláštera, který pro svou dceru, jeptišku Rosu, nechal v 17. století postavit její otec ze šlechtického rodu Pontone di Scala. 
Příběh, který se k místu váže? Když v roce 1800 začala Itálie sekularizovat klášterní majetky, byly jeptišky vystěhovány. V roce 1924 se místo dočkalo prvního vzkříšení. O to se postaral římský hoteliér, jehož rodina se o klášer starala další tři generace. V roce 2000 se pak Američanka Bianca Sharma plavila tamním mořem s útesy, a jakmile klášter uviděla, rozhodla se ho koupit. Deset let ho renovovala, aby z něj vytvořila luxusní resort, provoněný bylinkami, které tu jeptišky pěstovaly. Doslova pohádkový výhled si můžete užít i z restaurace Ristorante il Refettorio a ochutnat to nejlepší limoncello.