Cestování

Proč si zamilovat Hvar ještě o trochu víc

Chorvatsko patří mezi Čechy k nejpopulárnějším destinacím už po desetiletí. V divnodobě pokoronavirové je navíc volbou pro dovolenou i pro ty, kteří se chystali někam dál, ale teď budou sázet na jistotu, a tou Jaderské moře rozhodně je. Kam ale zamířit a vyhnout se nejfrekventovanějších plážím? Drtivá většina turistických návštěv míří k pobřeží, ne tolik na ostrovy, což je škoda a hned vám vysvětlím proč. 
Hvar je mým letním druhým domovem, a proto objektivně a nezaujatě můžu tvrdit, že je to nejlepší ostrov na celém světě. Tak dobře, ale i fakta mluví za mě – je to nejslunnější ostrov v celé Evropě, je zde nespočet památek UNESCO, ty nejčistší azurové zátoky a o gastronomických zážitcích ani nemluvím. (zatím)
Pokud jste Hvar z nějakého důvodu obcházeli, pak si troufám tvrdit, že po přečtení tohoto článku si ho jako destinaci na svůj letošní travel list konečně napíšete. 

Jak se tam dostat?

Od Hvaru nás dělí jen hodina a půl v letadle – Praha-Split a následně 2 hodiny trajektem. Na ostrově samotném je nejlepší způsob dopravy auto, proto je zde široká nabídka autopůjčoven, kde si můžete na den až týdny pronajmout vůz praktický, roztomilý nebo instagramový – je to jen na vás. Vespy, skútry, čluny či možnost připlout na vlastní či vypůjčené jachtě je tu samozřejmě také, parkovné a ukotvení se jen musí předem hlásit správě přístavu.
Město Hvar je pak nejlepší volbou pro takzvaný weekend getaway v rámci ostrova nebo Chorvatska, pokud se rozhodnete svou delší dovolenou trávit jinde, třeba na již zmiňovaném pobřeží. 
Kromě krásného hradu s nezapomenutelným pohledem do přístavu, starobylého náměstí či nejstaršího otevřeného divadla v Evropě nabízí Hvar svým návštěvníkům také jedinečnou atmosféru, ve které se pojí útulnost malebného maloměsta a luxus grandiózního velkoměsta. 

Kde jíst, tančit a nakonec usnout? 

Památky a historické budovy Hvaru jsou v každém průvodci, a tak je tu příliš rozepisovat nebudu, jediné, co za sebe opravdu musím zmínit, jsou Hvarské hradby nad městem. Za výšlap ten pohled rozhodně stojí a uděláte-li tak těsně před západem slunce – dechberoucí zážitek vás nemine. 
Až vám po procházce zpět do přístavu vyhládne, doporučuji vybrat si jednu z restaurací přímo na kamenné promenádě. Zde nemůžete šlápnout vedle, konkurence mezi podniky je natolik vysoká, že si všechny drží špičkovou úroveň i kuchyni. Mezi mé oblíbené patří Kod Kapetana, kde vám mimo jiné připraví ty nejčerstvější ryby přímo z moře na grilu a k tomu dají ochutnat domácí víno.
Jedním z neokoukaných zážitku je letní kino. Nachází se v prostorách bývalého otevřeného divadla uprostřed lesa a v noci má neuvěřitelné kouzlo. Usadíte se a zaposloucháte do vln bijících o skály, nad hlavou obloha s miliony hvězd, kterou občas přeletí netopýr...  Film už je jen třešničkou na dortu. 
Noční život ve Hvaru žije naplno od 11 večer do dvou do rána. Takže party je to krátká, ale intenzivní. Nejvyhlášenějším místem s těmi nejchutnějšími koktejly je launge bar Carpe Diem, dát si tu drink a pozorovat opodál jachty i promenádující se turisty je příjemná povinnost. Pro milovníky tance, panáků tequily a diskoték je tu KIVA bar. Zde se tančí, až nohy necítíte, a na osobní prostor tu můžete zapomenout stejně jako na jakékoli starosti.
Foto: Palace Elisabeth
Foto: Palace Elisabeth
Foto: Palace Elisabeth
Až budete padat únavou, hotel Palace Elisabeth máte jen pár kroků od městského zábavného života. Pro mě osobně má tu nejúžasnější lokaci a nepopsatelné historické kouzlo (byl postaven na přelomu 19. až 20. století a nedávno prošel velkou rekonstrukcí). Ráno se podávají snídaně na terase s výhledem do přístavu a přesně to po náročné noci potřebujete. 
Přímo v přístavu je taxi loď, která jezdí každých několik desítek minut na Palmižanu (můžete využít vlastní jachtu). Sem si zabalte vše, co potřebujete na pláž, a pokud máte velké ambice, tak rovnou i něco na večer. Člun vás totiž zaveze na jedno z nejlukrativnějších míst v celém Hvaru, do laguny Laganini.
Foto: Natálie Debnárová

Laganini je bar, restaurace, pláž i malé přístaviště. Vaří zde světoznámí šéfkuchaři a místo v restauraci i na pláži je lepší si rezervovat předem. Zážitek, který si odsud odneste, je k nezaplacení. Ústřice párované s těmi nejvytříbenějšími víny, langusty, ryby, zkrátka vše, co moře zdejšího okolí nabízí, rovnou na vašem talíři, špičková obsluha i pohledy do tyrkysové vody – budete se zde cítit jako v sedmém nebi.
Moře je tu křišťálově čisté, hudba hraje pořád, čas plyne tak pomalu a zároveň rychle, že nemrknete a už je tu opět západ slunce. 
Ne nadarmo je Hvar stále oblíbenější, a to jak mezi světovými celebritami, členy britské královské rodiny, tak i turisty z celého světa. Má totiž všechno, co se od něj očekává, a navíc vždy dokáže překvapit ještě větší autenticitou, růžovějším svítáním, voňavější kuchyní a ještě usměvavějšími lidmi.