Cestování

5 míst ve Španělsku, kde se vyplatí zpomalit a vychutnat atmosféru

Španělsko zdaleka není jen Barcelona, Madrid nebo Alicante. Až se nabažíte Dalího děl, Gaudího architektury, galerií se slavnými obrazy od Goyi po Velásqueze a zdoláte výhledy ze všech konců těch nejkrásnějších pohoří i skalnatých měst, přijde čas objevovat jiné krásy a požitky, co země nabízí. Španělsko je totiž místem, kde stojí za to vychutnat si vše, co vám zde nalijí, plnými doušky. Ovšem jak z tak pestré nabídky vín, kterou tato největší země jižní Evropy má, vybrat to nejlepší, a ještě si přitom užít výlet na místa, která znáte možná jen z vinět oblíbených lahví? Čeká vás na roadtrip po čtyřech nejkrásnějších vinicích plus jeden milý bonus navíc. Feliz viaje!

Vinařství Viña Real a Contino

Přibližně pět hodin autem z Barcelony směrem do španělské provincie La Rioja, kam se sjíždí nadšení vinaři z celého světa. Pojeďme hned na první místo. Do vinařství, kde se protíná moderní technologie s tradicí, která je až butikového charakteru. Vítejte ve Viña Real a Contino. Obě vinařství spadají pod vlastnictví CVNE, Compañía Vinícola del Norte de España, která má s vinařením více než stoleté zkušenosti a patří k respektovaným producentům. Nejprve si ale posvítíme na tu modernější část — Viña Real. Už od roku 1940 vyrábí CVNE vína pod značkou VINA REAL na vrcholku Cerro de la Mesa v oblasti Rioja Alavesa. Jak už bylo řečeno, jsou tu hrdí zejména na to, že spojují vinařské tradice s nejmodernější technikou. Ovšem, co stojí za zmínku, je nadčasová architektura, která sem dokonce láká i skupinové rozlučky se svobodou. Victor Zaragoza vás zde (po předchozím objednání) provede odbornou degustací těch nejlepších vín, které vinařství nabízí. 
Foto: Archiv Viña Real
Foto: Archiv Viña Real
Starší a komornější, ale pro nás o trochu víc okouzlující je Contino. To bylo založeno v roce 1973 a stalo se prvním zámeckým koncepčním vinařstvím Rioja. Bývalý zámeček v Laserně, v obci Laguardia, obklopuje 62 hektarů vinic, z nichž všechna vína pocházejí podél ohybu řeky Ebro (doporučujeme si tu udělat krátkou procházku). Za zmínku ovšem stojí i jeskynní sklepy ze 16. století, které patří k nejstarším v oblasti Rioja a jsou domovem hluboce zakořeněné vinařské tradice, která se mísí se špičkovou technologií. 
Foto: Archiv Contino
Foto: Archiv Contino

Macán

Čistota, styl a minimalismus. To přesně se dá říci nejen o víně, ale i o celé architektuře (včetně té zahradní) aktuálně velmi oblíbeného vinařství Macán. Přitom se jedná o nováčka. Víno se zrodilo v roce 2004 jako výsledek spojení Tempos Vega Sicilia a Compagnie Vinicole Barón Edmond de Rothschild. Obě společnosti sdílely myšlenku produkovat skvělá vína právě v oblasti La Rioja. Po období pěti let studia a získávání vinic se projekt v roce 2009 završil první ročník dvou vín — Macán a Macán Clásico. 
Horatio Vsallo, který vás zdejším vinařstvím provede, však uvádí, že ke konečnému uvedení značky došlo až v roce 2013, kdy byly uvedeny na trh první lahve. Nechte se tady zavést nejen do průmyslové části, ale i do krásně řešených designových místností, kde se dozvíte nejen o vínu, ale i architektuře interiéru, na které si zde zakládají. Výstavba tohoto vinařství ve městě Samaniego, které je v provozu od roku 2016, je totiž jedna ze povinných zastávek zarytých milovníků vína, ale i designu. Není divu, vizuální podobu má na svědomí Enrique Johansson, významný španělský architekt. 
Foto: Archiv Macán
Foto: Archiv Macán

Marques de Murrieta

Další místo je jedno ze dvou nejstarších aristokratických vinařství v oblasti La Rioja. To, že se jedná prakticky o historický skvost, naznačuje i datum, kdy bylo vinařství Marques de Murrieta založeno — rok 1852. Od 80. let minulého století na vinařství začal dohlížet Vicente Cebrian, hrabě z Creixellu, a tak je velmi znát, že zde je vše tak trochu více na úrovni než jinde. Průvodci zde mají přísný dress code, sklepy jsou opulentní, produkce pečlivě hlídána. Majitelé nemají touhu vést masovou produkci, tradice poctivé výroby zde má přednost.
Další tajemství úspěchu této oblasti? Vinice zde rodí velmi kvalitní hrozny, z nichž se vyrábí jedno z nejtradičnějších vín oblasti La Rioja. A jaké víno zde máte hledat? Dle Miriam Ochoa, naší průvodkyně, se vyplatí zaměřit na odrůdy Albariño, Tempranillo, Graciano, Mazuelo, Garnacha Blanca a Viura. Mezi nejslavnější vína vinařství patří Rioja Gran Reserva Castillo Ygay a prémiové víno Dalmau. Součástí prohlídky tohoto místa bude i malé muzeum o vzniku vinic, které rozhodně doporučujeme neminout.
Foto: Archiv Marques de Murrieta
Foto: Archiv Marques de Murrieta

Codorníu

Konec vaší vinné cesty je třeba oslavit. A čím jiným než bublinkami. Vítejte v nejslavnějším vinařství Codorníu, které je považováno za nejstarší a druhého největšího výrobce Cavy, španělského tradičního šumivého vína. Ačkoliv se jedná o gigantickou firmu s obrovskou produkcí, bezpochyby zde patří mezi inovátory na poli výroby. Firma pravidelně investuje do výzkumu jak v oblasti vinohradnictví, tak vinařství, a proto se můžete těšit nejen ze stálé nabídky, ale i limitovaných edicí. Codorníu se tedy proslavilo svou vysokou kvalitou a konzistencí, napříč svým portfoliem.
Ale ještě trochu k historii. V roce 1659 se Anna Codorníu provdala za Miquela Raventóse a rodiny, každá s dlouhou vinařskou tradicí, se spojily. Právě jeden z majitelů, Josep Raventós, je považován i za prvního výrobce kvalitních šumivých španělských vín vůbec. Právě kvůli nasátí historie (doslova) se rozhodně kromě degustace objednejte i na prohlídku areálu, průvodkyně Beatriz del Corall vám ochotně prozradí vše, co budete toužit vědět, a provede vás degustací. Ukrývají se tu i sklepy s neuvěřitelnou rozlohou, po kterých vás provezou vláčkem, takže se zde určitě neztratíte. Pak už se jen zastavte v obchodě se suvenýry a kupte si lahev (nebo raději dvě) na cestu domů. 
Foto: Archiv Codorníu
Foto: Archiv Codorníu

Gin Mare

Máte již vína dost a vracíte se do Barcelony? Pak nasměrujte svoji navigaci do místa, kde se rodí Gin Mare. Vyrábí se za použití tradičních technik ze Středomoří, prostřednictvím jemné macerace a nezávislé destilace. A díky své charakteristické vůní rozmarýnu, bazalky a tymiánu vás přenese okamžitě na pláž, což se hodí, protože moře je od tohoto místa jen pár desítek minut cesty. A tak se nechte unášet atmosférou — když vás vezmou do zahrad s kaplí, kde dřímá celá prezentace produkce od ingrediencí po samotný destilační proces, který vám detailně vysvětlí Carlos Morante García. Samotná degustace ginu vás ohromí natolik, že jediné co si budete pak přát, bude usednout do stínu olivovníků a ochutnávat stále dokola. Ideálně s tonikem.
Foto: Archiv Gin Mare
Foto: Archiv Gin Mare