Vogue Daily

Proč slavit Den Země

Zatímco pozornost celého světa se po další odeznívající vlně pandemie obrátila k válečnému konfliktu v Evropě, odborníci nepřestávají poukazovat na dopady klimatických změn. Výzvy spojené se Dnem Země dnes možná zní méně naléhavě, klimatické změny si však i nadále žádají zodpovědný přístup a řešení.
Den Země se poprvé slavil v roce 1970 v San Francisku. Nový ekologicky laděný svátek byl tehdy spojený s levicově orientovaným happeningem bojovníků proti válce ve Vietnamu a kampaň si kladla za cíl přenést otázku ekologie do politiky. Díky úspěchu první akce byla založena Americká agentura pro ochranu životního prostředí, o rok později se k oslavám připojila OSN. Od roku 1990 se Den Země slaví ve více než 193 státech, od stejného roku také u nás. Přestože ekologické otázky mírně ustoupily do pozadí s ohledem na aktuální dění, jejich naléhavost nemizí. Pandemie ukázala, že je možné dopady klimatických změn zmírnit, přestože důvod k takovým změnám, zejména omezení letecké dopravy a výrobních kapacit, byl přece jen poněkud dramatický. 
Zejména ženy v čele států jsou při řešení složitých otázek světu příkladem. Například islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir už před časem apelovala na vlády světa, aby se přestaly soustřeďovat na růst dosahovaný neudržitelným způsobem na úkor životního prostředí a rodinného života. A pod vedením prezidentky Zuzany Čaputové se Slovensko přidalo k závazku do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality.
Den Země obvykle doprovází celonárodní akce Ukliďme Česko. Největšího z úklidů se 2. dubna letos účastnilo také mnoho lidí z Ukrajiny, kteří si tak přáli vyjádřit vděk za poskytovaný válečný azyl. Uklízet se však bude také právě na Den Země a další akce probíhají průběžně během celého roku. Aktuálně můžete sledovat celodenní stream odborníků zapojených do Exponential Climate Action Summit V, letos se akce koná s titulem Nature in the Race to Zero a mottem je Invest in Our Planet. U nás se pak Den Země bude slavit ještě 5. května koncertem skupiny The Tap Tap na pražské Kampě. Oslavit jej však můžete také třeba zhlédnutím oceňovaného dokumentu Davida Attenborougha A Life on Our Planet, který je dostupný na Netflixu (nebo jeho kratší verzi natočenou pro Světový fond na ochranu přírody).
Zapojit se můžete také digiálně, například smazat z elektronických zařízení všechny nepotřebné informace a aplikace, které se postupem času staly odpadem. Aniž si to uvědomujeme, i online aktivity v důsledku zvyšují uhlíkovou stopu. Odhaduje se, že do roku 2025 budou úložiště dat (především jejich chlazení) využívat pětinu veškeré vyrobené energie a stanou se jedním z největších světových znečišťovatelů. Odstranění digitálního odpadu zefektivní provoz zařízení a organizovaný digitální pracovní prostor přispívá k lepší orientaci, duševní pohodě i lepším pracovním výkonům. Občas se úplně odpojit je navíc prokazatelně prospěšné pro zdraví a duševní pohodu. 
Až do 24. dubna probíhá také Fashion Revolution. Módní průmysl nejenže patří mezi největší znečišťovatele, ale týkají se ho také otázky neférových podmínek zaměstnávání. Mezinárodní iniciativa vznikla v Londýně v reakci na zřícení bangladéšské textilní továrny Rana Plaza, která se odehrála 24. dubna 2013 a zapříčinila smrt více než tisícovky lidí. Protože i do módního světa pronikají ve stále větší míře digitální technologie, bude vyvažování dopadů digitalizace s aktuálními dopady výrobního a spotřebního cyklu na životní prostředí určitě jednou o otázek, které si v blízké budoucnosti budeme klást. Den Země ve spojení s Fashion Revolution je každopádně další příležitostí přehodnotit přístup ke svému šatníku a upřednostnit kvalitu, nadčasovost i férové podmínky výroby.