Společnost

Jak se vyznat v informacích

Ke snížení napětí, úzkosti a obav spojených s obdobím, kterým právě všichni společně procházíme, patří také umění odpoutat se od neustálého přívalu zpravodajství a novinek. Zeptali jsme se odborníků, jak se vyznat v informacích, rozpoznat dezinformace a lépe čelit záplavě obojího.
Foto: Vogue CS
Michaela Mrázová se v Moravskoslezské vědecké knihovně v Ostravě zabývá mimo jiné mediální gramotností. Jde o takové kompetence, které pomáhají rozumět světu postaveném na sdílení na sociálních sítích a v médiích různého typu. Což se týká úplně všech, od dětí na školách až po seniory. „Je třeba umět efektivně a bezpečně využívat média, pochopit obsah sdělení, to kriticky vyhodnotit a případně předat dál.“ Co nám podle ní může pomoci vyznat se v přívalu informací nejen v této době? 
  • Čerpejte informace z ověřených a důvěryhodných zdrojů. Ne všechno, co se píše na internetu a vidíte v televizi, je pravda. Hodnocením médií se zabývá například Nadační fond nezávislé žurnalistiky. 
  • Sociální sítě i řetězové e-maily jsou často zdrojem dezinformací. Jejich rozkrýváním se zabývají například Čeští elfové.
  • Ověřujte si nejen textové informace. Například přes Google Images můžete vyhledávat prostřednictvím vložení obrázku či fotografie. 
  • Poplašné a manipulativními zprávy, takzvané hoaxy, často útočí na emoce a snaží se vás vyděsit. Jak je rozpoznat, vysvětluje například novinářka Alexandra Alvarová
  • Změřte si své MQ. Schopnost rozumět médiím (mediální gramotnost) si můžete ověřit například v programu Jeden svět na školách, který připravila organizace Člověk v tísni. 
Na to navazuje Richard Papík, garant studijního oboru knihovnictví na Slezské univerzitě v Opavě. Pro Opavského knihovníka připravil tipy pro studentky a studenty. Jeho doporučení se vám budou hodit především v pracovním životě. Získané návyky pak ale využijete právě v dobách zvýšené informační nejistoty. 
  • Naučte se rozlišovat různé informační zdroje: odborné (nebo vyloženě vědecké), popularizační, zpravodajské, bulvární a zdroje pochybného (až eticky sporného) obsahu. Zaměřte se na ty, které vám budou opravdu k užitku. 
  • Hledejte informace nejen na sociálních sítích. I když je jejich předností rychlé sdílení, alespoň v oblastech největšího zájmu se pokuste jít více do hloubky. Přečtete si nejen celý text zprávy, ale také některé zdroje, na které odkazuje. 
  • Nenechte se zahltit velkým množstvím zdrojů informací, většinou se opakují. 
  • Vybírejte si prověřené a kvalitní zdroje, podporujte solidní vydavatele a nakladatele. 
  • Nezapomínejte na kritické myšlení, vždy zapojujte vlastní úsudek a pokládejte otázky. 
Doporučení Zuzany Šidlichovské, autorky knihy Informační detox, směřují k té části práce s informacemi, na kterou se někdy zapomíná, takzvanému informačnímu well-beingu. Protože s informacemi je třeba nejen umět zacházet, ale také si od nich úplně odpočinout. Odpojit se je důležité pro nabrání sil, získání odstupu a obnovení nadhledu. Podle ní „po informačně vypjatém období spojeném s pandemií Covid-19 opět čelíme obrovské informační i dezinformační zátěži. Naštěstí se znovu zvedá obrovská vlna lidské solidarity a sounáležitosti. V rámci informačního detoxu se při vyhledávání zpráv zaměřujte na objevování právě těchto střípků a nechte se jimi inspirovat.” 
  • Věnujte se pravidelně každý den alespoň jednu hodinu nějaké relaxační aktivitě, která vás dokáže pohltit. Může to být třeba lekce jógy nebo dobrá kniha. Nepříjemné myšlenky na chvíli odsune do pozadí.
  • Odstřihněte se od přívalu znepokojivých zpráv. Sledujte zpravodajství jednou, maximálně dvakrát denně. Důležité informace vám neuniknou, ale nebude vystaveni neustálému tlaku. 
  • Pozorujte emoce, které ve vás zprávy vyvolávají. Pokud se nechcete příliš vystavovat negativním emocím, sledování zpravodajství omezíte i tím, že se zaměříte pouze na prověřené a kvalitní zdroje informací.
  • Trénujte koncentraci. Veškerou pozornost se pokuste věnovat tomu, co právě děláte. Soustřeďte se na přítomný okamžik. Nenechte se rozptylovat.
  • Buďte co nejvíce s blízkými lidmi, věnujte se společným zálibám, dopřejte si vzájemně dostatek času, pobývejte v přírodě. A buďte za takové chvíle v životě vděčni.