Vogue Daily

Světový den vody

Každoročně, už od roku 1993, si 22. března připomínáme Světový den vody. Vyhlásila jej Organizace spojených národů a letošním tématem je akcelerace změn. 
Foto: Helena Christensen
Stojí za připomenutí, že zhruba miliarda lidí má omezený nebo téměř žádný přístup k pitné vodě. Dnešní den je tak příležitostí si uvědomit, že jedna z nejzákladnějších lidských potřeb je v našich končinách, navzdory ztíženým podmínkám, bezproblémově zajištěna.

Životodárná  H₂O

I letos ve zprávách témař jistě zaznamenáme stesky vodohospodářů nad mírným průběhem zimy a časným nástupem jara, které společně s faktory klimatické změny mohou způsobit nedostatečné zásoby podzemních vod. Na globální úrovni se pak přidává znečištění vod, ke kterému módní průmysl také přispívá.
Ačkoliv aktuální dění zastiňuje jakékoliv jiné agendy, je prakticky jisté, že stále se prohlubující a závažný problém s celosvětovým suchem nezmizel, jen byl načas odsunut mimo popředí zájmu. Letošním tématem je urchylování změn, protože pouze globální změny přístupu společně s technologickými inovacemi mohou problém vyřešit. Napřiklad systém S. A. W. E. R. se stal nejvyhledávanější atrakcí české expozice na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Umí vyrobit vodu i z extrémně suchého vzduchu na poušti za pomoci solární energie.
Jedním z doporučení, které se týkají posilování imunity, celkového zdraví a psychické odolnosti, je také pitný režim. Dostatečná hydratace je pro zdraví organismu klíčová a mimo jiné přispívá také k pocitu štěstí. Až si proto nachystáte další sklenici, vzpomeňte si, že přece jen nejde o naprostou samozřejmost, a podpořte například organizaci Člověk v tísni nebo projekt Voda pro Afriku. Více si můžete přečíst také na stránkách Moje voda