Filmy

O mámách a dcerách: 7 nejlepších filmů na Den matek

Vztah mezi matkou a dcerou je jedinečný. Může být láskyplný, pevný a velmi blízký, ale také komplikovaný, toxický a zraňující. Oslavte Den matek s kvalitními filmy, v nichž hlavní roli hraje hřejivá i mrazivá mateřská náruč.
Foto: Everett Collection

Lady Bird

Maturantka Christine (Saoirse Ronan) není nejkrásnější ani nejchytřejší, ale má velké sny – asi jako většina rebelujících puberťáků. Chce prožít pravou lásku, vypadnout z rodné hroudy do velkého města, a konečně se tak vymanit ze spárů staromódních rodičů, především z vlivu invazivní matky Marion (Laurie Metcalf). Zatím má ale jen růžové vlasy, zlomenou ruku a přezdívku Lady Bird. První větší filmový projekt Grety Gerwig na postu režisérky představuje empatický vhled do křehkého a barevného světa dospívající dívky, která hledá svoje místo na slunci a zažívá přitom první velká rozčarování ze střetu s realitou. Právě ta jí ale nakonec pomohou rozklíčovat komplikovaný vztah s mámou a ukážou jí pravou hodnotu mateřské lásky. Film je možné streamovat na Netflixu nebo na SkyShowtime.

Mezi námi děvčaty

Energická, ale přepracovaná psycholožka Tess Coleman (Jamie Lee Curtis) sama vychovává syna Harryho a patnáctiletou dceru Annu (Lindsay Lohan), která vykazuje všechny příznaky puberty. Roztrhané džíny courá po zemi, hraje v kapele a většinu času tráví zamčená u sebe v pokoji. Když nevraživost mezi matkou a dcerou dojde do bodu zlomu, přičiněním jedné protřelé čínské stařenky se stane zvláštní věc: Tess a Anna si přes noc prohodí těla. Během několika dní se tak dokážou na svět podívat očima té druhé – doslova. Pomůže jim to překonat jejich problémy? Komedie z roku 2003 Mezi námi děvčaty je jednou z několika adaptací v USA velmi populární stejnojmenné novely, kterou na začátku 70. let napsala scenáristka Mary Rodgers. Film můžete streamovat na Disney+, kde jsou k vidění i verze z roku 1977 a 2018.

Třináctka

Ve svém režijním debutu se filmařka Catherine Hardwicke nechala inspirovat životními zkušenostmi herečky Nikki Reed, již následně obsadila i do důležité vedlejší role. V dramatuTřináctka sledujeme teenagerku Tracy (Evan Rachel Wood), která ze všeho nejvíc touží být cool. Do parády si ji vezme zkušenější spolužačka Eevie (Reed), která ji zavede do světa drog, alkoholu a povrchních známostí. Tracy rychle podlehne nevázanému kouzlu kamarádčina světa: Doma ji totiž čeká jen matka alkoholička (výborná Holly Hunter), která je zcela zaneprázdněná svým nespolehlivým on-and-off přítelem. Oceňovaný snímek za pomoci ruční kamery vykresluje autentickou výpověď o životě dívek dospívajících na přelomu milénia. Jeho hlavní sdělení, totiž že nefunkční rodinné zázemí je jedním z hlavních důvodů, proč lidé končí v manipulativních, toxických vztazích, je ale univerzální a nadčasové. Film je možné streamovat na Disney+.

Mamma Mia!

Muzikálový hit, který i po letech dojme nejednu maminku tím spíš, že tolik maminek miluje Meryl Streep, která v Mamma Mia! coby svobodomyslná Donny přímo září. Majitelce útulného hotýlku na malebném řeckém ostrově nicméně zamrzne úsměv na rtech, když si její dcera Sophie (Amanda Seyfried) zamane, že ji k oltáři povede její otec. Toho ale dívka nezná, a tak na slavnost pozve všechny tři možné kandidáty – tři Donniny velké bývalé lásky. Jenže který je ten pravý? Prosluněnou love story odvíjející se za zvuků největších bangerů hudební skupiny ABBA můžete streamovat na Amazon Prime Video. Tam najdete i druhý díl, v němž Sophie hlouběji poznává životní příběh svojí mámy, která je jí věčnou inspirací.

Všechno, všude, najednou

Sci-fi komedie Všechno, všude, najednou na začátku roku 2023 posbírala sedm Oscarů včetně toho pro nejlepší film. V divoké mozaice barevných obrazů hlavní hrdinka Evelyn (Michelle Yeoh) skáče mezi paralelními realitami, aby celý vesmír zachránila před ultimátním zlem, které má podobu její dospělé dcery Joy (Stephanie Hsu). Zatímco se prsty mění v párky a lidé v kameny nebo plyšáky, divák si užívá akční jízdu tematizující nihilismus a depresi mladých, generační spory i problémy, jimž čelí asijští přistěhovalci ve Spojených státech amerických. Na konci ale přeci jen zůstává hlavně jímavý příběh o vyčerpané matce zklamané životem, která se jen snaží najít cestu zpátky ke své milované dcerce. Snímek můžete streamovat na Netflixu.

Úkryt

Legendární thriller Davida Finchera s Jodie Foster a Kristen Stewart v rolích matky a dcery, které ve svém vlastním domově musí čelit nebezpečným vetřelcům. Rozvedená Meg (Foster) se spolu se svou dvanáctiletou dcerou Sarah (Stewart) nastěhuje do luxusního newyorského bytu, jehož součástí je i panic room, který nechal vybudovat předchozí majitel. Hned první noc do bytu vniknou lupiči, a tak se Meg a Sarah ukryjí do nedobytné místnosti – netuší, že to, pro co lupiči přišli, se nachází v trezoru právě v nedobytné místnosti. Začíná psychologická hra kdo s koho: Vydrží déle Meg, nebo zkušení zločinci? Napínavá podívaná o nezdolné mateřské odhodlanosti ochránit sebe a své dítě za každou cenu. Úkryt můžete streamovat na HBO Max.

Stoker

Uznávaný jihokorejský režisér Čchan-uk Pak proslul chytrými psychologickými a místy velmi brutálními thrillery, které jsou plné nečekaných zvratů, lží, intrik a dávných křivd, jež odčiní jen vykonaná pomsta. Snímek Stoker se v roce 2013 stal jeho vůbec prvním anglicky mluveným počinem: Do hlavních rolí mámy a dcery obsadil Nicole Kidman a Miu Wasikowskou. Ta hraje osmnáctiletou Indii Stoker, jež truchlí pro svého nedávno zesnulého otce a útěchu nenachází ani ve svých zvláštních, mírně morbidních zálibách, natož pak u labilní matky Evelyn, s níž nikdy nedokázala navázat pořádný vztah. Do jejich života nečekaně vstoupí dlouho ztracený strýček Charlie. Okouzlující muž si postupně získává důvěru a přízeň obou zranitelných žen, z nichž každá touží po něčem jiném. V tomhle pokrouceném, bezmála milostném trojúhelníku se ale fungovat nedá a někdo musí z kola ven. Kdo to bude? A když začne jít do tuhého, dokážou matka a dcera přehlédnout, jak moc jsou odlišné, aby přežily? Film můžete streamovat na Disney+.