Celebrity

Z holky v teniskách queer ikonou: Kristen Stewart po třicítce našla sebedůvěru

Od promyšleného method dressingu na propagačním turné filmu Love Lies Bleeding až po virální video s moderátorem Sethem Meyersem. Čtyřiatřicetiletá herečka Kristen Stewart bere (nejen) sociální sítě útokem. Někdejší hvězda hitu Stmívání si vždycky zachovávala punc cool holky, která se nebojí vyměnit lodičky za tenisky přímo na červeném koberci. Ale teprve nedávno objevila opravdové sebevědomí.
Foto: MEGA/GC Images
Kristen Stewart
Už jako dvanáctiletá na sebe upozornila, když si zahrála po boku Jodie Foster v thrilleru Úkryt. Od té doby se Kristen Stewart, která právě 9. dubna slaví 34. narozeniny, vyprofilovala nejen jako schopná žánrová herečka. Je z ní hotová módní ikona, co si ráda dělá věci po svém. Aktuálním důkazem budiž fotografie z propagačního turné k filmu Love Lies Bleeding, kde si střihla hlavní roli. Sexy queer thriller odehrávající se v potem zbroceném prostředí osmdesátkového LA fitka přímo volá po odhalené kůži a výrazných siluetách. Stewart se zadání chopila s gustem a fotky jejích modelů, které v posledních týdnech zaplavují Instagram i TikTok, sklízí obdivné reakce — nejenom z queer komunity.
Globální slávu si Kristen Stewart vysloužila účinkováním ve fantasy sérii Stmívání. Z hlediska módní sebeprezentace ale vždycky stála oproti svým kolegyním spíše trochu bokem. Její první veřejná vystoupení proběhla ve věku, kdy by jen málokterá dívka odolala možnosti obléknout princeznovskou róbu, a její outfity se už tehdy nesly ve znamení střídmosti a elegance. Když se upírská romance stala megahitem, bylo jí pouhých osmnáct, a už tehdy platila na červeném koberci za profesionálku. A ani následné spolupráce s předními návrháři v ní neudusaly rebelku, která si ze všeho nejvíc cení ležérního pohodlí. Byla to právě Stewart, kdo do klasického rázu značky Chanel vnesl z pozice ambasadorky moderní, punkový element. I přesto ale z herečky byla dlouho cítit určitá nejistota: přes všechny drobné projevy vzdoru a individuality totiž často působila jako holka ze skate parku, kterou někdo z donucení navlékl do úhledných šatiček.

Zrodila se nová Kristen

Zlomovým se stal rok 2017. Tehdy Stewart prošla veřejným coming outem, když v Saturday Night Live oznámila, že je bisexuální. A krátce nato světu předvedla zbrusu nový účes: platinový buzzcut. V něm se poprvé objevila na premiéře dramatu Personal Shopper. Nový vzhled znamenal nejen silný osobní statement, ale zároveň odstartoval trend ultra krátkých blond sestřihů. O rok později herečka způsobila menší poprask na festivalu v Cannes, když coby členka poroty na červeném koberci shodila černé louboutinky, aby do sálu na uvedení filmu BlacKkKlansman vplula bosá. Protestovala tak proti striktnímu festivalovému dress codu, který vnímala jako genderově diskriminační.
Během covidové pandemie si Stewart vyzkoušela roli scenáristky a režisérky, když se podílela na antologii krátkých snímků Homemade, již v lockdownových podmínkách společně vytvořilo osmnáct filmařů z různých koutů světa. Partem princezny Diany v odvážném snímku Spencer, který vznikl pod taktovkou režiséra Pabla Larraína, pak definitivně potvrdila status hvězdy, co nemá problém přeskakovat mezi nezávislou a mainstreamovou kinematografií. Profesní úspěchy spolu s osvobozujícími osobními kroky Kristen postupně dovedly ke skutečné, viditelné sebedůvěře, která je nyní hlavním stavebním kamenem jejího stylu. 
Přispěla k tomu určitě i otevřenější diskuse o genderových stereotypech a ženské sexualitě, stejně jako uvolněnější a smířlivější přístup k body image. S tím vším musela Stewart jako žena fungující v sešněrovaném, sexistickém Hollywoodu během svého dospívání bojovat. A stejně jako spousta mileniálek se nyní nebojí využívat feminizace společnosti k tomu, aby dala průchod svému autentickému já. Ukázala ho třeba i na obálce březnového vydání magazínu Rolling Stone, na které sebejistě pózuje oblečená jen v kožené vestě a jockstrapu a která rozdráždila americké konzervativce do ruda. A to je ve výsledku to nejvíc sexy.