Valentine's Day

Jak si užít Valentýna, i když nemáte s kým

Valentýn je málokomu ukradený. Zatímco jeho odpůrci každoročně vyzývají k bojkotu komerčního svátku, ti zamilovaní už od ledna přemýšlejí nad dárky nebo dělají rezervace ve spa či restauracích. A nejenže dokážou na čas zvednout ceny květin, ale také způsobit pořádnou frustraci těm, kteří by slavili rádi, ale schází jim někdo do počtu. 
A přitom by možná jen stačilo změnit úhel pohledu. 
Věděli jste například, že svátek zamilovaných není nechtěný americký import, ale má ryze evropské kořeny? Legenda o knězi, který tajně oddával páry a poté je obdarovával květinami z biskupské zahrady, se datuje do časů císaře Marca Aurelia Claudia. 
Punc svátku zamilovaných dala 14. únoru francouzská dvorská lyrika konce 14. století a z britských ostrovů pak pochází zvyk zasílat na svátek sv. Valentýna milostné anonymní dopisy (první dochovaná valentýnka je z roku 1477). 
Ve Skandinávii, zvláště ve Finsku, se zase 14. února slaví Den přátel a na stejný den připadá také Den darování knih. Takže proč si to neužít? 
Máme pro vás tipy, jak strávit nezapomenutelného Valentýna, i když zrovna nemáte s kým!

Něco dobrého

Vyrazit na svátek zamilovaných bez doprovodu na večeři je zážitek spíše pro odolnější povahy. Nic však nebrání tomu užít si skvělý brunch nebo trochu rozšířit svou komfortní zónu na degustaci Pineau des Charentes. Konverzaci můžete vést s barmanem přímo u baru, podpoří vás (vyzkoušeno). Po pěti vzorcích a k tomu třech čokoládových pralinkách se vám svět bude zdát rozhodně růžovější. Možná obvoláte pár singl přátel a vyrazíte na party.

Za kulturou 

Kino patrně nebude to pravé ořechové, ale ještě tu jsou divadla. Nemusí to být právě Národní nebo Stavovské, zajděte třeba na Milostný dopis ženě, kterou nemilujeme. Mrazivá komedie na Valentýna jako dělaná má podle autorů „prvky dokumentu, sociologie a stalkingu“ a vypráví zážitky pěti mužů ve světě singl žen nad 30. Herci si s vámi možná dají po představení pivo a po cestě domů budete mít každopádně o čem přemýšlet (také vyzkoušeno). Pokud dáváte přednost něčemu vyloženě šarmantnímu a už jste byli nebo se chystáte na výstavu Čeští umělci v Bretani, ve Francouzském institutu bude mít právě o ní přednášku kurátorka Anna Pravdová.  
Foto: Vavřinec Menšl
Z představení Milostný dopis ženě, kterou nemilujeme

Mezi řádky

Filmový večer můžete uspořádat i doma. Pokud zrovna nehodláte ronit slzy nad Pretty Woman nebo Titanicem, zvolte ostřejší žánr. Jestli dáváte přednost papíru, je tu možnost konečně prolistovat některou z knih o módě, která vám zdobí noční stolek, nebo se začíst do poutavého románu Návrhář, který přibližuje počátky tvorby Christiana Diora prostřednictvím příběhu jedné z jeho múz. Až ji dočtete, určitě potěší i někoho dalšího. 

Na masáž

Vířivky budou obsazené a lázeňské kolonády plné roztoužených dvojic. Ale je tu ještě možnost si dopřát luxusní masáž ve spa, které vás už dlouho láká. Pokud máte odvahu, třeba právě na Valentýna vyzkoušíte tantru. Uspokojí vás však určitě třeba Zensensation v Planet Zen nebo krásné prostředí spa v Four Seasons. Odpočinek bez vyrušování je zaručen. 
Foto: Planet Zen

Do vany

Nebo si doma napusťte horkou vanu a na dosah si připravte kromě dobrého vína a nového čísla Vogue pralinky z Gold Pralines nebo čokoládovou bonboniéru a cupcakes od Josefa Maršálka, který cukrovinky v londýnském Harrods připravoval pro britskou královnu. A nezapomeňte vyzkoušet voňavou koupelnovou bombu od Lush
Foto: Shiv Kumar/MarsalekJosef.com