Novinky

New Season's Cool Cuts

Poprvé jsem ho potkala někdy na jaře 2003. Samozřejmě na rohu Padesáté sedmé a Páté avenue.
„May I take a picture of you?“ zeptal se, ale nečekal na odpověď. Zmáčkl několikrát spoušť a já vůbec netušila, kdo to je.
Podruhé mě vyfotil o deset let později, v šatech od Jakuba Polanky. A hned po mně Zuzanu Stivínovou. Zuzana měla tehdy americké období, žila na Manhattanu a stejně jako já si oblékla model od (svého) lokálního designéra... Diane von Furstenberg. Tehdy už jsem moc dobře věděla, kdo je Bill Cunnigham. Výjimečně na sobě neměl pověstnou modrou bundu ani černé tenisky, ale smoking. Ať fotil mě, Zuzanu, Gwyneth Paltrow, nebo Jessicu Biel, jméno každé z nás si pečlivě nahrál do fotoaparátu. To bylo pro něj taky typické, nerozlišoval mezi holkami z Východu (promiň, Zuzano) a hollywoodskými hvězdami.
Módní průmysl miluje paradoxy. Bill Cunnigham ho pozoroval, ale nikdy do něj nepatřil: „Fotím jen pro sebe. Kradu lidem stíny, ale neprodávám je, takže se nemusím cítit provinile.“ Nikdy nepracoval pro žádný módní časopis, jeho dílo dnes přesto patří mezi nejcennější sbírky módní fotografie.
Foto: Michal Pudelka
Březnové vydání Vogue věnujeme nové sezoně a trendům. Jak by současný stav popsal Bill, se už bohužel nedozvíme. Suzy Menkes, jejíž článek o Billovi si můžete přečíst na stranách 136–145, tvrdí, že mnohem jednodušší je o módě psát, než ji tvořit. A poslední kolekce ready‐to‐wear její slova tak nějak potvrzují. Jako by jejich autoři opakovaně dobíhali sami sebe. Ztratili na výjimečnosti, nepřekvapují, upřednostňují ready před to‐wear. Móda přestala tvořit a začala vyrábět.
Naštěstí ještě existuje svět haute couture, i v instantní době věrný tomu nejdůležitějšímu – řemeslu. Nerozdává se influencerům a nepotřebuje sociální sítě. Stejně jako umění produkuje objekty, které často končí v soukromých sbírkách. A stejně jako umění má obrovský společenský vliv.
Když před pěti lety Karl Lagerfeld a Raf Simons obuli modelkám v couture šatech tenisky, nikdo z nás neodhadl dopad, jaký to jednou bude mít.
Fotit HC modely je sen i noční můra každého fashion editora. Buď s vámi módní domy vůbec nekomunikují, nebo vyžádané looky sice potvrdí, ale nakonec nepošlou. Vždycky se najde klient, který šaty koupí den před focením a nepřeje si je ukazovat, nebo se objeví Anna Wintour a vy máte prostě smůlu.
Týmu Vogue CS se podařilo v jeden jediný lednový den shromáždit na jedno místo jednatřicet looků z couture kolekcí. Bill, Suzy i Anna mi určitě potvrdí, že to je husarský kousek. Pokud vás tedy skutečně zajímá, co se v módě bude dít, nalistujte si stranu 60. Bude to velké.
Only in Vogue.