Wellness

Vogue průvodce spa etiketou

Už žádné faux pas v lázních. Vogue představuje spa tradice a etiketu celého světa. Poradíme, co nosit či nenosit, i to, co říkat nebo jaké dávat spropitné.
Proplout nástrahami spa etikety je někdy jako pohybovat se po minovém poli, tento pocit je navíc ještě umocněný tím, že na sobě máte maximálně župan. Jaká jsou striktní lázeňská pravidla, která je vhodné znát? Jak se liší sauna v Helsinkách a Londýně? Kdy je vhodné oblečení odložit a kdy ne? Kdy se umýt? Vogue odpovídá na všechny vaše otázky a nabízí spa průvodce, díky kterému se vyhnete faux pas kdekoliv na světě. 

Klasické sauny v Německu, Rakousku a Finsku

Klasická evropská sauna, národní zábava, která je ve Finsku populární už přes 2 000 let, přináší více výhod než jen pocení. Nedávno zveřejněná studie v časopise Mayo Clinic Proceedings uvádí, že pravidelné saunování zlepšuje krevní oběh, imunitní systém, snižuje krevní tlak a podporuje detoxikaci. Zde jsou pravidla, jak se správně potit v evropských top saunových zemích. 
  • Pro zakrytí je přijatelný jen ručník. Plavky jsou považovány za nehygienické. 
  • Uvnitř by se neměla nosit žádná obuv. 
  • Klid je klíčový: mluvte jen tlumeným hlasem a respektujte ty, kteří se okolo vás snaží relaxovat. V německých saunách panuje naprosté ticho. 
  • Polévat žhavé kameny vodou by měl pouze Saunameister (správce sauny). 
  • Muži a ženy se mohou saunovat společně, v nabídce jsou často i oddělené sauny. 
  • Dveře zavírejte rychle. Nechat proudit dovnitř studený vzduch je velké faux pas. 
  • Ve Finsku bývá poblíž masér, který někdy vchází do sauny masírovat nebo drhnout a také dává na všechny pozor. 
Foto: Sophie Melissa
Klasická sauna

Ruská baňa

Tradiční ruská baňa je osvěžující alternativou evropské sauny s množstvím páry a březových větví, které se používají ke šlehání po zádech, což podporuje krevní oběh. Baňa nebo lázeňský dům se skládá z několika místností, od páry až po čajovnu pro následné občerstvení.
  • Na rozdíl od tichých německých saun je baňa společenské místo, oblíbené pro setkávání přátel a kolegů. 
  • Je tu horko a vlhko: očekávejte pocení a snažte se ležet, abyste vydrželi uvnitř déle. 
  • Buďte opatrní, podlahy jsou od páry kluzké – možná si raději obujete žabky. 
  • V horké místnosti obvykle strávíte tři až čtyři cykly a mezi nimi se ochladíte v hlavní hale. 
  • Očekávejte spoustu osvěžujících vůní, jako je eukalyptus, máta a šalvěj, které jsou rozprašovány kolem. Takže pokud máte náchylnost k alergickým reakcím, raději zůstaňte doma. 
  • Svazkem březových větví namočených ve vodě se šlehá po těle, takže buďte na takový jemný útok masérů připraveni. 
  • Hodně pijte, protože intenzivní pocení vás může extrémně dehydratovat. 
  • Na venkově bývá rituál často zakončený válením se ve sněhu. 
Foto: Bettmann / Getty Images

Japonské lázně onsen

Pokud jde o rituální koupání, které v Japonsku dotáhli k dokonalosti v podobě tradičních venkovních dřevěných lázní napájených přírodními horkými prameny, probíhá už celá staletí a tvoří skutečný rituál. Onsen má dvě fáze: čištění a namáčení. Musí být prováděny odděleně a namáčení (furo) může proběhnout pouze tehdy, když jste zcela umytí a čistí.
  • Muži a ženy se koupou odděleně a nemají na sobě žádné oblečení ani spodní prádlo. 
  • V malém umývacím prostoru (obvykle ho tvoří kohoutek, kbelík a sprcha) se vydrhněte, použijte šampon a opláchněte se. Zároveň se ujistěte, že neplýtváte vodou a necákáte ji na ostatní okolo. 
  • Očistěte po sobě umývací prostor a poté obraťte kbelík dnem vzhůru jako signál, že prostor je čistý. 
  • "Japonské onsen jsou posvátné, takže hosté by se měli před vstupem do horké lázně osprchovat a nenosit žádné oblečení, které by mohlo znečistit vodu," říká Victor Rinaldi, ředitel lázní Aman Tokyo. 
  • Nechte svůj ručník položený vedle kádě. Pokud jej musíte mít u sebe, složte ho a položte na hlavu. Můžete jej použít k otření potu, ale neponořujte ho do vody, to je považováno za nehygienické. 
  • Nenechávejte si rozpuštěné dlouhé vlasy. Svažte si je do uzlu nebo je schovejte pod koupací čepici. 
  • Některé veřejné lázně nepovolují vstup lidem s tetováním, neboť to je někdy spojováno s japonskou mafií (jakuzou). Pokud máte na těle body art, raději předem prozkoumejte pravidla, která se v různých lázních mohou lišit. 
Foto: Sophie Melissa
Japonské lázně onsen

Hamam v Turecku, Maroku a Spojených arabských emirátech

Podle vzoru římských lázní je turecký hamam shlukem vyhřátých místností s párou, které připomínají jeskyně, a studených nádrží nebo bazénů, které jsou určeny k opláchnutí a ochlazení. Nad zdrojem tepla je umístěný centrální mramorový stůl nebo plocha, na které se můžete nechat vydrhnout. 
  • "V hamamu hosté obvyklé použijí prádlo na jedno použití, ale měli by být připraveni na velké množství vody. Terapeuté někdy nosí plavky a sarongy právě kvůli teplu a množství použité vody," vysvětluje Rinaldi. 
  • Tradiční hamamy nabízejí striktně oddělené seance pro muže a ženy, ačkoliv hotely zpravidla lákají na párové procedury. 
  • Před vstupem se nemusíte umýt – terapeut vás vykoupe, vydrhne, opláchne a namasíruje, a to s velkým gustem. To často zahrnuje všechny části těla, takže je lépe se příliš nestydět. Možná si budete chtít jen předem odlíčit make-up. 
  • V Turecku se očekává spropitné a terapeuté si na něj u východu počkají, 15 procent je obvyklá výše. 

Masáže v Severní Americe, Austrálii a Spojeném království

  • Lázně zpravidla požadují, aby hosté použili župan a jednorázové spodní prádlo s ohledem na pohodlí ostatních návštěvníků. 
  • Je třeba předem oznámit úplné informace o zdravotním stavu i podstoupených kosmetických zákrocích. 
  • Během procedur se upřednostňuje ticho. 
  • "Nepomáhejte terapeutovi se zvedáním nohou, ramen či hlavy. On sám bude řídit pohyb končetin," vysvětluje Debbie Lowry, manažerka lázeňského centra The Lanesborough v Londýně. "Zážitek je mnohem příjemnější, pokud necháte své tělo odpočívat na masážním stole a necháte svého terapeuta pracovat na ozdravném procesu.” 
  • Před ošetřením se osprchujte, abyste získali co nejvíce benefitů z přípravků aplikovaných na tělo. 
  • Ozvěte se, pokud vám nevyhovuje použitý tlak, a to co nejdříve, abyste si proceduru co nejvíce užili. 
  • Zatímco spropitné je vítané po pedikúře nebo foukání vlasů, po masáži se ve Velké Británii ani Austrálii neočekává. Ve Spojených státech tvoří obvyklé spropitné 10 až 20 procent z ceny. 
Foto: Bettmann / Getty Images

Spa slovníček

Infrasauna
Nejnovější typ sauny namísto vyhřívaného prostředí funguje na bázi infračerveného světla zaměřeného přímo na klíčové body v těle, které stimulují pokožku k pocení a uvolňování toxinů. Mezi přínosy patří relaxace, úleva od bolesti a zlepšení krevního oběhu i metabolismu.

Kryoterapie
Terapie mrazem obnáší vystavení těla extrémně nízkým teplotám, což vyvolává uvolnění endorfinů, které zlepšují krevní oběh, podporují zásobení buněk kyslíkem a urychlují metabolismus. Sportovci oceňují také proces svalové regenerace. Zatímco základní podoba v podstatě spočívá pouze v ledové lázni, mnoho zařízení už nyní nabízí plnohodnotné kryokomory. Ty vypadají trochu jako opalovací kabiny, jen se "suchým" chlazením za pomoci kapalného dusíku.

Hluboká tkáňová masáž 
Tato masáž zahrnuje aplikaci silného tlaku a pomalých tahů k dosažení hlubších vrstev svalů a fascií (pojivové tkáně obklopující svaly). Je nejlepší na potíže a bolesti obzvláště na krku, horní a dolní části zad, stejně jako na ztuhlost svalů na nohou.

Thajská masáž
Jedná se o masáž přes oblečení, která zahrnuje protahování a cílené uvolňování svalového napětí. Očekávejte, že masér či masérka využijí k uvolnění napětí také svou vlastní tělesnou hmotnost a že vás budou ohýbat do jógových pozic. Přitom se vše, čemu se jinak také říká jógová masáž, odehrává na podložce.  

Šiacu (Shiatsu)
Masáž, která je také často prováděná přes oblečení. Terapeut pracuje na akupresurních bodech po celém těle, aby odstranil napětí a obnovil tok čchi (životní energie), který uvolňuje a omlazuje.

Ajurvédská masáž
Jedná se o masáž těla, která zahrnuje tradiční ajurvédské bylinné přísady, které vyživují a uklidňují tělo. Masáž je obvykle upravena podle vašeho tělesného typu (váta/pitta/kapha), abyste z ní měli co největší užitek. 

Masáž horkými kameny
Tato masáž využívá horké kameny k uvolnění ztuhlých a stažených oblastí na těle. Teplo podporuje relaxaci a pomáhá uvolnit jak fyzické, tak i duševní napětí. 

Lomi Lomi
Tato masáž, která je původně z Havaje, spočívá v současném masírování obou stran těla. Tahy jsou dlouhé a pevné, uvolňují a protahují končetiny.

Watsu
Ošetření inspirované šiacu, které se rozšířilo v osmdesátých letech minulého století z Kalifornie, se odehrává v bazénu zahřátém na 35°C. Masírování a protahování probíhá, zatímco se vznášíte ve vodě. Je to velmi uklidňující.