Novinky

Kam na brunch? Vogue CS vybírá ty nejzajímavější v Česku i na Slovensku

Nejlepší brunch ve městě? Záleží na vkusu, preferencích i momentálním jídelníčku. Pokud se ovšem nechcete v ničem omezovat, osobně jsme pro vás vybrali ty nejchutnější brunche, které stojí za návštěvu (nebo rovnou dvě). Připravte si chuťové pohárky, čeká je pestrý výběr!

Fach Bratislava

Ventúrska 10, Bratislava I.
Pokud hledáte něco nového, neokoukaného, tak jste tady správně. Fach Bistro nabízí úplně nové snídaňové a brunchové menu. A to nejen o víkendu. I každý všední den 08:30 do 14:00 si zde můžete dopřát klobásky, vajíčka, kváskové lívance, ale i domácí vánočku a mnoho dalších dobrot. Takže žádný stres z toho, že si pospíte do oběda nebo že se vám ranní schůzka protáhne (se skleničkou vychlazené Mimosy to jde snadno). K dobrému jídlu určitě ochutnejte výbornou filtrovanou kávu nebo coldpress šťávy plné vitaminů. Pokud to na dlouhé vysedávání nevidíte (což upřímně nechápeme), stavte se alespoň v Fach Juice shopu, kde vám rádi připraví smoothie bowl, chia, avokádový puding, ale i poctivé domácí veganské pomazánky (ostatně, do těch se zamilují i nevegani). Fach je zkrátka místo, kde si brunch vychutná úplně každý.

Brunch v Zátiší

Betlémské nám. / Liliová 1, Praha 1
Foto: Archiv Restaurace v Zátiší
Plánujete brunch spojit s procházkou po Starém Městě či s nákupy? Pravidelně každou neděli (od 11:00 do 15:00) pořádá brunch také restaurace V Zátiší, která se vám svou lokací pro tyto plány výtečně hodí. Pokud už tento nesmrtelný restaurant znáte, je možné ochutnat oblíbené snídaňové a obědové položky z menu, například vejce Benedikt, pečená masa a nechybí ani dezerty. Kuchaři se snaží, aby jednotlivé pokrmy vždy akceptovaly aktuální roční období. Nyní si můžete dopřát pro zimu typická, hutnější jídla. A pokud nechcete neustále vstávat pro jídlo, potěšíme vás. Pokrmy jsou zde servírované doprostřed stolu, aby si hosté mohli užívat společnost svých blízkých. Kromě předkrmů, hlavních chodů a dezertů je součástí brunche také konzumace nealkoholických nápojů v podobě domácích limonád, vody, kávy či čaje a také láhev vína. Cena brunche je 875 Kč za osobu. Jak jsme říkali, brunch menu se v Zátiší neustále mění, proto vždy doporučujeme prohlédnout jejich stránky, ať víte, na co se můžete těšit.

Pop-up brunch by Doda & Kolachella

Když se dvě kamarádky v roce 2017 rozhodly, že uspořádají brunch pro své známé, netušily, jak moc se jejich dobroty i celý koncept stane oblíbeným... Tak nějak vždy začínají skvělé story, které buď skončí v propadlišti dějin, nebo naopak své tvůrce vystřelí ke hvězdám, že? Dominika a Renata však k tomuto hvězdnému úspěchu nakročeno mají. Všichni, kdo přijedou do Bratislavy, chtějí na brunch k nim. Proč? No, nebudeme předbíhat. Jak to celé začalo?
Foto: Archv Doda & Kolachella
"Často jsme vařily pro naše kamarády a jednou jsme se dohodly, že to uděláme v kavárně a pozveme více přátel. Byl to malý prostor pro 15 lidí. Mělo to úspěch, všichni chtěli druhé kolo, a tak je z toho tradice," vypráví mi o začátcích Dominika. Nyní se už toto duo se svým pop-up konceptem vyšplhalo na 60 lidí na jeden brunch. A už ani o jednoho navíc, aby si jejich chutné brunche udržely stále stejnou kvalitu. Nejvíc si hosté pochutnávají na dortech Pavlova a na jejich domácích pomazánkách, které jsou prý doslova návykové. Pokud jste se už začali těšit a stále nevíte kam, bohužel vás neuspokojíme. Brunch se totiž v režii těchto mladých dam koná pokaždé někde jinde. A v tom obě zakladatelky spatřují také kouzlo. Takže pokud vás baví objevovat a překvapení vám nevadí, objednejte se přes jejich Facebook nebo Instagram. Pozor, nejbližší brunch v režii těchto dam se koná už 27. ledna!

Provocateur Bistro

Petrská 19, Praha 1
Sólo, ve dvou, v deseti. Na dobré tapas a víno je vždycky ten správný čas. Nabídka se mění podle aktuálních ingrediencí, takže se nikdy nebudete nudit a menu si sestavíte sami na míru svým chuťovým pohárkům. Vedle salátů a sendvičů tu nejvíc táhnou malé talířky s tapas. Výběr je obrovský, takže se nemusíte bát, že by si někdo z vaší party nedokázal vybrat. Naopak vám na stole přistane celá flotila studených i teplých tapas. Bistru vedle Petrské věže vládne šéfkuchař Alfréd Hrdý, který vám připraví cokoliv na přání. Bezlepkové a vegetariánské varianty jsou samozřejmostí, stačí jen vyslovit své přání a předem bude splněno. Začněte variací tapenády ze sušených rajčat, grilovaných paprik, hummusem a rozhodně si nesmíte nechat ujít celerovou remuládu. I když si myslíte, že celer není zrovna posh, tady vás přesvědčí, že to může být nejlepší věc pod sluncem. Rezervaci si udělejte na sobotu, v neděli bývá v Provocateur zavřeno.

Signature Brno

Vintrovna 35, Popůvky
Nejen z pokrmů hlavního města je člověk živ, a tak se jdeme podívat dál. Pokud vás čeká brunch s početnou rodinnou výpravou, jste tu správně, aniž byste museli slevovat ze svých (pohodlných) nároků na prostory či úroveň stolování. V designové restauraci Signature v Brně si pro vás připravili na každou třetí neděli v měsíci jedinečný koncept family sharing brunch, který nabízí vše, co si jen budete přát, a to nepřeháníme. Najdete zde spoustu masových i zeleninových delikates a bez sladké čokoládové pěny neodcházejte (za tu ručíme vlastním krkem). My opět oceňujeme servírování jídla doprostřed stolu, aby si každý mohl nabrat podle chuti. A protože hodně rodiny okolo se rovná hodně skleniček vína, nezapomeňte nahlédnout do vinného menu. Cena za jednoho dospělého je 790 Kč.
Foto: Archiv Signature Restaurant

Buddha-Bar Prague

Jakubská 8, Praha 1
Jak na Nový rok, tak po celý rok. Asian fusion restaurace Buddha-Bar v centru Prahy opět zahajuje sezonu nedělních brunchů, a kdo zde ještě nebyl, neví, o co přichází. Brunchové menu, které sestavil šéfkuchař Jan Voráček, nadchne milovníky exotických i západních chutí, a tak zde najdete vybrané speciality ze stálého menu jako hovězí wok s thajskou bazalkou, sushi, ale také třeba ústřice, proslavený kuřecí salát nebo ovoce a dorty. Vyberou si i milovníci zdravých pokrmů. My doporučujeme ceviche z mořského vlka v limetkové šťávě nebo třeba tuňákový tartar s avokádem. Cena brunche je 1 090 Kč na osobu. V ceně je kromě neomezené konzumace pokrmů také káva, čaj, horká čokoláda, výběr džusů a voda. Zimní brunchové hody 2019 probíhají každou neděli od 12 do 16 hodin.

Riverbank restaurant

Dvořákovo nábrežie 6, Bratislava
Ať už jste místní, nebo jste sem přicestovali, rozhodně by byla chyba v Bratislavě minout tuto restauraci, kde dělají poctivé dobroty. Při brunchi zde rozhodně ochutnejte silný slepičí vývar, lososa pečeného s brokolicí a vinnou omáčkou, telecí líčka na víně nebo tradiční guláš či kuřecí řízky. Když na klasiku, tak tady jste na správné adrese. To vše si vychutnáte za hudebního doprovodu klavíristy. Jako dezert si (za nás) nezapomeňte dát čokoládovou pěnu s pomerančovou omáčkou nebo škubánky s mákem a máslem. To však ještě není konec. Šéfkuchař Jaroslav Žídek se svým týmem zde objevuje zapomenuté druhy ovoce, které zavařuje nebo suší. Ty pak používá při přípravě jídel a dokonce si je můžete zakoupit i domů. Na rovinu, není příliš jednoduché odolat domácím švestkovým, angreštovým, meruňkovým či šípkovým povidlům, pampeliškovému medu, různým sirupům, tibi krystalům, domácímu kimchi, svatojánským ořechům nebo pečenému čaji.
Foto: Archiv Riverbank Restaurant