Společnost

Od Cardi B přes Harryho Stylese až po J. Lo. Fenomenální režisérka o práci s hvězdami, módě a podpoře

V jejím působivém portfoliu se vyjímají jména jako Harry Styles, Lenny Kravitz, Kate Perry, Cardi B, Lil Nas X, The Weeknd, Rosalía, Sam Smith, Jung Kook nebo Post Malone. Nedávno se podepsala pod nové video pro Jennifer Lopez feat. Latto s názvem Can’t Get Enough. Jedna z nejlepších režisérek hudebních videí Tanu Muino mluví v exkluzivním rozhovoru pro Vogue CS o své kariéře, o práci s hvězdami a samozřejmě o módě, která je pro ni stejně důležitá jako hudba. 
Foto: Yukka Podolskaya
Mašle Denys Sadovyi, punčocháče Wooolford, kabát a šperky Tanu vlastní
Díky své jedinečné vizi a inspirativnímu přístupu se Tanu Muino stala globálním fenoménem ve světě režie hudebních videoklipů. Dvakrát byla nominována na cenu Grammy a v roce 2021 získala MTV VMA za nejlepší režii za klip Montero (Call Me by Your Name) umělce Lil Nas X. Její inspirací jsou MTV, ikonické filmy režiséra Baze Luhrmanna a její rodné město Oděsa na Ukrajině. Věří, že za úspěchem stojí tvrdá práce, perfekcionismus a vnitřní svoboda, a nakonec také velká dávka štěstí.
Když se její rodná Ukrajina probudila do prvního dne ruské invaze, Tanu právě režírovala jeden ze svých největších videoklipů As It Was pro Harryho Stylese. Od té doby využívá všechny své sociální platformy na pomoc Ukrajině a je nesmírně vděčná těm, kteří Ukrajinu nadále různými způsoby podporují. Pro Vogue CS ji vyzpovídala Nataliya Bogachova, módní historička z Oděsy, která momentálně žije v Česku, kde působí jako Academic Manager na The University of New York in Prague.

Jelikož se jedná o rozhovor pro Vogue, začněme módou. Kde se vzal váš zájem o módu?

Měla jsem svou vlastní značku — Jealousy. Jelikož se však moje kariéra v oblasti hudebních videoklipů opravdu rozjela, rozhodla jsem se značku na chvíli upozadit. Ale v nejbližší době mám v plánu se k ní co nejdřív vrátit. Móda mě vždycky fascinovala. Začínala jsem jako stylistka, pak přešla k fotografování, a nakonec jsem si našla cestu k režírování videoklipů.

Vnímala jste podobný zájem o módu a styl ve své rodině?

Moji rodiče měli vždy skvělý vkus. Maminka mi šila oblečení, zatímco táta měl neuvěřitelný cit pro módu. Vždycky mi vybíral boty a kabelky, které jsem naprosto milovala! Myslím, že mě to hodně ovlivnilo.

Móda hraje ve vašich videích důležitou roli. Jak spolupracujete s módními značkami?

Při práci s evropskými, americkými nebo jinými světovými hvězdami máme v týmu vždy také stylistu. Spolupráce s takovými lidmi mě opravdu baví. Je to neuvěřitelná zkušenost. Stylisté často spolupracují s různými značkami, které pro ně dělají exkluzivní zakázky — používají speciální látky a vytvářejí nové vzory přímo pro umělce. Například při natáčení videa pro Cardi B jsme spolupracovali s brandem Pucci. Poskytli nám asi 400 metrů své jedinečné vzorované látky. Měli jsme ji dost na pokrytí celé místnosti. Z téže unikátní látky bylo vyrobeno i oblečení pro samotnou Cardi B, lampy, závěsy a spousta dalších věcí. Byl to opravdu mimořádný zážitek!
Klobouky ve videu byly kompletně vyrobeny na zakázku, Náš úžasný stylista přišel s nápadem, že by mohly být hezkým doplňkem k bikinám a celkovému barevnému schématu. Byly vyrobeny z peří a navrženy tak, aby ladily s bikinami a s estetickou stránkou videa. Tento smysl pro detail byl klíčový zejména pro Cardi B. Kollin Carter, stylista Cardi B, je skutečný profesionál, který udělal dojem působivou tvorbou vizuálů nejen pro interprety, ale také pro tanečníky, je poměrně vzácný talent. Klade velký důraz na vizuální působivost všech, kteří se v daném okamžiku nacházejí v záběru.

Ukrajinská móda je nyní velkým trendem, jaké jsou vaše oblíbené značky nebo brandy, které vy sama sledujete?

Ukrajinská móda je na vzestupu, získává si úžasnou pověst. Existuje tolik skvělých ukrajinských značek a já je ráda nosím a podporuji. Nabízejí jedinečné, kvalitní, a přitom často cenově dostupné styly. Ani válka náš módní průmysl nezpomalila. Návrháři stále vytvářejí působivé kolekce. Baví mě podporovat naše značky a spolupracovat s nimi. Osobně miluji značky jako TTSWTRS, Olenich a Ruslan Baginskiy. Nedávno jsme s Baginskiym spolupracovali na videu pro Jung Kooka. Vizuálně se mi ale líbí také Frolov, s Ivanem jsme spolupracovali na projektu pro Sama Smitha. Jeho jedinečné umělecké návrhy vždy upoutají pozornost. Podporuji konkrétní značky, protože si opravdu vážím toho, co dělají.
Vizuálně se mi líbí i Anna October, Paskal nebo Kulakovsky. Jsou tu už nějakou dobu, a stále vytvářejí skvělé, jedinečné styly. Ale mým absolutním favoritem je TTSWTRS. Myslím, že mám všechny kousky, které kdy vytvořili. Je to jedna z mých nejoblíbenějších značek.
Foto: Yukka Podolskaya
Tanu Muino

Natáčela jste také pro módní dům Dior. Můžete nám říct, jak to probíhalo?

Natáčení bylo spontánní, ale nakonec bylo jedním z nejpohodovějších a nejjednodušších, jaké jsem kdy točila. Všichni zúčastnění měli fantastický vkus, takže nebylo třeba se dohadovat o vizi. Oblečení bylo úžasné. Maria Grazia Chiuri s námi komunikovala přes telefon a sdílela své myšlenky a vize. Její tým a její dcera projevily neskutečnou podporu a profesionalitu. Nabyli jsme dojmu, že snad neexistuje nic, co by nedokázali udělat.
Fotili jsme v Paříži hned po skončení pařížského fashion weeku. Nebylo moc času a produkční designérka byla z Londýna. Měli jsme k dispozici nádhernou zahradu, která byla sestavena v Londýně a následně převezena do Paříže. Je to neuvěřitelný příběh, z nějakého důvodu totiž nebylo možné sestavit zahradu v Paříži. Takže se celá zahrada převezla z Londýna, to bylo neskutečné!

Co vás inspiruje?

Je několik filmů, které mě vždycky inspirují, zvlášť když se na ně dívám znovu, což dělám často. Mezi mé nejoblíbenější patří Velmi nebezpečné známosti, Romeo a Julie od Baze Luhrmanna a filmy Wese Andersona. Zbožňuji na nich všechno — kameru, postavy, kostýmy. Tyto filmy vytvářejí jedinečné světy. Věřím, že sehrály významnou roli při formování mého vkusu.

Může to být i otázka generace, například u lidí, kteří vyrůstali s MTV...

Jsem přesvědčená o tom, že ta doba byla skvělá. Pořady a výběry na MTV byly fantastické. Jsem si jistá, že každý, kdo tehdy MTV sledoval, oplývá skvělým vkusem. V dnešní době je těžší se v tom všem zorientovat. S tolika informacemi je náročné rozeznat, co je cool, a co ne.

Je pravda, že když jste dostala cenu MTV Music Video Award, byla jste štěstím bez sebe, protože jste ji chtěla víc než Grammy?

Ano, je to pravda. Cítila jsem se neskutečně, nemohla jsem tomu uvěřit, byla jsem neuvěřitelně šťastná. Ta obrovská radost trvala prvních pár minut, než mi došlo, že od té chvíle musím pracovat ještě tvrději. To byly chvíle opravdového štěstí.

Často se necháváte slyšet, že vaše rodné město Oděsa je místem, odkud čerpáte inspiraci. Jsem si jistá, že všichni v Oděse jsou na vás velmi hrdí.

Já jsem také velmi hrdá na to, že pocházím z Oděsy! Mám radost z toho, že reprezentuji své město všude, kam přijedu.

Když už jsme u toho natáčení, hodně se teď natáčí v Praze... Točila jste tady někdy?

Ne, ještě jsem neměla tu možnost. Praha je často nazývána „druhým Hollywoodem“, ale natáčení v ní je v porovnání s jinými evropskými městy také mnohem dražší. Vyplatí se to spíš pro delší videa. Nicméně natáčení v Praze je na mém seznamu. Město se může pochlubit neuvěřitelnými lokacemi a profesionálními týmy, což z něj dělá ideální místo pro natáčení. Když jsme se pro projekt rozhodovali mezi Prahou a Budapeští, rozhodli jsme se pro Budapešť jednoduše proto, že byla rozpočtově výhodnější.

Dvacátého čtvrtého února 2022. Co jste ten den dělala?

Natáčeli jsme zrovna „As It Was“ s Harrym Stylesem — a byl to nejlepší, ale i nejhorší den mého života. Je to jeden z mých nejoblíbenějších umělců, a vždycky jsem snila o tom, že s ním budu pracovat. Bylo to náročné, ale Harry a celý tým mě neuvěřitelně podpořili. Nabídli nám, že v případě potřeby focení přeruší a poskytnou nám čas, abychom mohli zavolat blízkým, a pak se vrátit. Všichni měli velké pochopení... Každopádně video dopadlo skvěle a píseň má pro mě zvláštní význam. Mám pocit, že díky tehdejším událostem na Ukrajině získala hlubší smysl. Nostalgický závěr klipu ve mně hluboce rezonuje a probouzí ve mně spojení s Ukrajinou. Teď má tato píseň zvláštní místo v mém srdci, spojuji si ji se svou rodnou zemí.

Harry Styles Ukrajinu hodně podporuje.

Často se ptá na Ukrajinu. Během svých koncertů vyvěšuje ukrajinskou vlajku. Moc mě to povzbuzuje, jsem mu za jeho podporu velmi vděčná.

Také Česká republika Ukrajinu významně podporuje. Ne všude je možné vidět takovou míru podpory.

Ano, určitě ne všude. V Budapešti jsem neviděla jedinou ukrajinskou vlajku, jen tak mimochodem.

Kde teď žijete? 

To je těžká otázka, protože v současné době nemám stálé bydliště. Většinou cestuji za prací. Je pro mě těžké usadit se někde jinde, protože stále doufám, že se vrátím do Oděsy, svého rodného města. Proto jsem se zatím k jinému místu neupnula.

Vy jste napůl Ukrajinka, napůl Kubánka. Co pro vás znamená svoboda?

Svoboda je pro mě vůdčí princip. Vždycky jsem si dělala, co jsem chtěla, tak jsem byla vychována. Rodiče mi umožnili svobodně se rozhodovat — a tak žiji. Zabývám se pouze věcmi, které mě skutečně baví. Svoboda pro mě znamená svobodné myšlení. Mít svobodu volby je zásadní. Jde o to dělat to, co chcete, a soustředit se na své touhy.

Jak probíhá spolupráce s hvězdami, třeba s Lennym Kravitzem?

Je naprosto skvělý. Pracovat s ním byl fantastický zážitek. Je to rocková hvězda nejen ve svojí kariéře, ale i v životě. Je velmi otevřený a přátelský. Svěřil se, že jeho dědeček byl Ukrajinec. Dokonce mi ukázal rodinnou fotografii z Ukrajiny. Strávili jsme spolu hodně času jak před natáčením, tak během postprodukce. Byla to skvělá spolupráce.

Kdy jste pocítila moment mezinárodního průlomu? 

Sehnala jsem agenta a začali jsme předkládat návrhy různým umělcům. První, kdo se nám ozval, byla Katy Perry. Celý proces vypadal úplně jinak, než jak to probíhalo na Ukrajině, bylo to pro mě nové a náročné. Způsob, jakým vše funguje, je odlišný. Je do toho zapojeno hodně lidí, z nichž každý má své konkrétní povinnosti, které je třeba přísně kontrolovat. Dostáváte řadu připomínek a musíte hodně komunikovat se štábem. Na Ukrajině předložíte zpracování, získáte souhlas a následně máte svobodu věc realizovat podle svých představ. Pokud se však na natáčení podílí více lidí, dostáváte ke svým nápadům spoustu připomínek, které musíte zvážit.

A pak jste spolupracovala s Lil Nas X na jednom ze svých největších klipů...

Původně šlo o jeho tvůrčí koncept, ale pak jsme ho společně rozvinuli. Byla to obrovská zkušenost, moje vůbec první velké video kompletně s VFX. To byla jízda!

Je něco, co byste chtěla dodat?

Chci vyzvat všechny, aby i nadále podporovali Ukrajinu, protože válka pokračuje. I když se priority ve světě mohou změnit, je zásadní mít na paměti, že Ukrajina stále čelí každodenním válečným výzvám. Vážíme si všech forem podpory, včetně medializace, a chceme, aby si lidé uvědomili, že konflikt na Ukrajině přetrvává dodnes a každý den je tam na Ukrajině dalším dnem války.