Filmy

Neúmyslně kultovní filmy Wese Andersona

Proslavil fiktivní tenisky adidas natolik, že se skutečně začaly prodávat. O role v jeho nízkorozpočtových snímcích bojují největší herečky současnosti a Bill Murray se klidně vzdá honoráře. A ano, právě on natočil legendární reklamu pro Pradu s Leou Seydoux. Režisér Wes Anderson slaví narozeniny a my si připomínáme jeho nejvýraznější filmy, které ovlivnily náš pohled na módu.

Taková zvláštní rodinka (The Royal Tenenbaums)

2001
První ze snímků Wese Andersona, který se dočkal komerčního úspěchu. The Royal Tenebaums je příběh, jak název napovídá, o tak trochu výjimečné rodině, jež se po mnoha letech sejde kvůli nemocnému otci. Díky těmto (mnohdy nechtěným) návratům se rozjede pro Andersona typická a pro diváky nedotčené jeho rukopisem trochu nezvyklá jízda plná dokonalé hudby a kostýmů inspirovaných sedmdesátými lety. Všechny tři talentované děti se opět setkávají v dospělosti a každá z postav je sama o sobě módní ikonou. Gwyneth Paltrow nosí kožešinu a upnutý top s pruhy. Má blond mikádo a modré oči podmalované černou tužkou (podle všeho měla být inspirací zpěvačka Nico), Luke Wilson díky plnovousu, dlouhým vlasům, sportovní čelence a bílému obleku inspiroval nejednu módní show od roku 2002 a červené unisex teplákovky podle Bena Stillera a jeho dětí byly jednoznačně nejžádanějším artiklem u adidas Originals. Přidejte k tomu nestárnoucí filmový pár ztvárněný Anjelicou Huston a Genem Hackmanem a na módní událost roku 2001 bylo zaděláno. Kostýmy navrhla Karen Patch, která měla na starost zejména komerčně úspěšné snímky Válka nevěst či Jak ztratit kluka v 10 dnech.
Foto: Archiv Amazon.com

Život pod vodou (The Life Aquatic with Steve Zissou)

2004
Pokud byste chtěli tento snímek mermomocí zařadit do nějaké škatulky, nepochodíte. Stárnoucí bonviván Steve Zissou (Bill Murray) je světově uznávaným badatelem proslaveným dokumenty o podmořském světě. Ve filmu bojuje s předsudky, žralokem a ještě se musí vyrovnat s tím, že se mu po letech ozval jeho doteď neobjevený syn (toho zde mistrovsky ztvárnil režisérův celoživotní přítel Owen Wilson). Červené čapky týmu Zissou byly poctou slavnému oceánografovi Cousteauovi a tenisky adidas si pak filmoví nadšenci vynutili pro skutečný sériový prodej. Khaki overal, který oblékla Cate Blanchett, se proměnil z pracovní unisex uniformy do módní záležitosti respektované dodnes (Isabel Marant, Dries Van Noten). Kostýmy má na svědomí mezinárodně uznávaná Milena Canonero, která s Wesem spolupracovala i na dalších zásadních snímcích.
Foto: Archiv Buena Vista Pictures US

Darjeeling s ručením omezeným (The Darjeeling Limited)

2007
Tento film není jednoznačným favoritem, co se týče módního vlivu, ale spíš globálním pohledem na design obecně. Výlet tří bratrů (jak už to u Andersona bývá) vlakem do Indie má dokonce vlastní malý předfilm, ve kterém se objevila Natalie Portman i režisérem milovaný Bill Murray. Snímek Indii nijak nezkresluje, přesto je barevná, detailně propracovaná a úchvatná. Herecké obsazení opět více než hvězdné. Owen Wilson, Adrien Brody a Jason Schwartzman zde mění obleky za orientální košile, které si na nich zamilujete. Filmu byla vytýkána především délka, ovšem někdy je prostě dobré nikam nespěchat a nechat věci plynout. Český název je trochu nešťastně zvolený, je sice doslovný, ovšem v Indii prý limited znamená něco jako expres. To však rádi odpustíme. Kostýmy opět dělala Milena Canonero.
Foto: Archiv Fox Searchlight Pictures US

Až vyjde měsíc (Moonrise Kingdom)

2012
Snímek, který se mezi fanoušky označuje jako první, kde nehrál Owen Wilson. To mu ovšem neubírá na atraktivitě. I zde jde o rodinu a vztahy, konkrétně o dva zamilované, kteří se rozhodnou společně utéct z domova, a to s dokonalým plánem. Problém ovšem je, že jim je dvanáct let. A tak se rozjede obrovské pátrání, které nemůže vést nikdo jiný než šerif Bruce Willis a skautský vedoucí Edward Norton. Bill Murray v roli otce jednoho ze zmizelých nemůže chybět. Proč by film o nedospělých teenagerech ze skautského prostředí měl mít vyšší ambice v módním směru? Odpověď je jednoduchá. Protože sedmdesátá léta. Dvanáctiletá Kara Hayward zde nosí naprosto úchvatné pastelové šaty s límečkem (přesně ve stejném roce Miu Miu uvedla podobné šaty v jarní kampani) a skautské uniformy také dokázaly inspirovat nejednoho návrháře. Opět se zde objevuje červená čepice na hlavě vypravěče příběhu a kostýmy vytvořila Kasia Walicka-Maimone, která má na svém kontě například legendární francouzský film Nedotknutelní. Film byl nominován na Oscara za nejlepší původní scénář, ovšem šance zůstala neproměněna.
Foto: Archiv Magic Box

Grandhotel Budapešť (The Grand Budapest Hotel)

2014
Luxusní Grandhotel Budapešť přežil obě války, má ty nejroztodivnější zákazníky a hlavně šéfa hotelového personálu Ralpha Fiennese, který zde herecky exceluje. Když za poněkud zvláštních okolností zemře jeho milovaná klientka (Tilda Swinton), zdědí po ní obraz a kvůli němu se dostane do obrovské šlamastyky plné útěků z vězení, zmrzlých lesů i vlakových honiček. Ovšem je třeba zmínit i vizuální stránku příběhu. Architektura hotelu, drobné růžové balíčky, vše je zde propracované do takových detailů, až je s podivem, že se doposud podobný hotel neotevřel. A ty roztomilé portýrovské kostýmy! Nutno podotknout, že vizuály tvořilo duo Tomski&Polanski, které sídlí v Praze. Kostýmy opět pod taktovkou Mileny Canonero.
Foto: Archiv 0th Century Fox UK