Společnost

Alexa Chung ke svým 40. narozeninám sdílí s Vogue 40 perel moudrosti

Oficiálně vstupuje do své páté dekády, a tak britská celebrita a spolupracovnice Vogue sdílí cenné rady a životní zkušenosti se čtenáři.
Foto: Alexa Chung
1. Kdykoliv cestuji, vždycky lituji, že jsem si nepřibalila námořnicky modrý svetr.
2. Jako dvacetiletá mileniálka jsem věřila, že svět se točí kolem mě a že jsem výjimečná. Teď si uvědomuji, že opak je pravdou. Vlastně každá pohroma, kterou jsem kdy zažila, potkala i většinu ostatních lidí a tak to zůstane. Je pravda, že každá růže má trny, a díky tomu, že jsem těmito zkušenostmi prošla, jsem se ujistila, že…
3. Vaši přátelé zůstanou největší láskou vašeho života. Upřímně: po třicátém roce svého života jsem strávila hodně času romantickými zápletkami a honbou za věčnou, nehynoucí láskou. Během celé té doby a následného srdcebolu jsem byla vděčná, že mám přátele, kterým jsem se mohla vypovídat a oni mně. Jednou se mě kamarádka v mexické restauraci zeptala: „Jak se máš?" a mně místo odpovědi začala téct krev z nosu, tak jsem měla zrovna zlomené srdce. Pointa je, že ti lidé, kteří o vás pečují během velkých lásek vašeho života, jsou právě těmi velkými láskami vašeho života! Nejste bez lásky.
4. Konkurence je zdravá. Proměňte žárlivost, ďábla všech emocí, ve svou motivaci.
5. Nobody's perfect – včetně vás. Selhat v něčem není příjemné, ale aspoň jste měli dost odvahy to zkusit.
6. Trend, který vám nesedí, nechte plavat. Ráda bych nosila džíny Y2K s nízkým pasem. Bohužel mi neseděly tehdy a nesedí mi ani teď. Už jsem se s tím smířila.
7. Pánské ponožky jsou mnohem lepší než dámské. Proč si lidé myslí, že ženy chtějí krátké, tenké, podivně vzorované ponožky, které jsme nosily, když nám bylo devět? Já si ty svoje kupuju už jedině na pánském.
8. Zapomněla jsem se starat o svůj krk, přestože jsem četla, jak se Nora Ephron přiznává, že si ho opomněla krémovat. Když mi bylo dvacet, tak jsem si zapomněla nakrémovat ten svůj, a teď jsou na něm vrásky, se kterými už nic nezmůžu. Moje kamarádka si při krémování zpívá: „Krk je součástí obličeje“. Dělejte to taky.
9. Pokud pociťujete abnormální menstruační bolesti, jděte k lékaři. Pokud vám nevěří, jděte tam znovu. Je škoda, že se musíme takhle obhajovat, ale genderová nerovnost stále sužuje náš lékařský systém a zdraví žen je žalostně neprozkoumané. Vy jediná znáte své tělo, tak prosím nepřestávejte hledat odpovědi.
10. Někde v jednom koutě v New Yorku stojí pěkně upatlaný mikrofon a stejně dobře jako já ví, že Spice Girls jsou příšerná volba na karaoke. I když se zdá, že song Wannabe je ideální karaoke skladba, věřte mi, když vám z praxe řeknu, že se ve vašem podání promění v ječící peklo, díky kterému si každý uvědomí, že je čas jít domů.
11. Místo toho zvolte Breakdown od Toma Pettyho. Sexy, plouživé, hlasitý doprovod a hlavně je to krátké.
12. Opakujte po mně: „Po rozchodu neudělám se svými vlasy nic drastického."
13. Nové doplňky mohou způsobit revoluci v nudném šatníku. Nudí vás kabát? Uvažte si kolem něj pásek nebo šátek. Nebaví vás boty? Vezměte si barevné ponožky – červené, bílé nebo žebrované šedé jsou moje oblíbené. Nudná košile? Jak asi vypadá, když si pod ni vezmete rolák nebo ji zkombinujete s pěknou podprsenkou a košili si nedopnete? Fádní svetr? Přidejte brož nebo cokoli jiného, co by se mohlo líbit strace, třeba směšné náušnice s klipsy. Stejně jako si můžete těstoviny dochutit sýrem, nikdy nepřehlížejte sílu dobře zvoleného doplňku.
14. Žila jsem ve strachu, že budu vypadat hloupě, když něco nebudu vědět. Jedna z nejpřínosnějších věcí, kterou jsem poznala, je, že se nestane nic špatného, když řeknete: „Nerozumím, co tím myslíš."
15. Nikdo nechce slyšet o snu, který se vám zrovna zdál.
16. Nikdy nepřestanu hledat dokonalé džíny. Je to úkol na celý život. Zatím jsou mými oblíbenci vintage Levis 517 a vrhnu se na ně pokaždé, když je někde najdu.
17. Vím, že teorie Wrong Shoe je populární. Moje verze, jak módně updatovat styling „špatnými botami", je kombinování boty bez podpatku s luxusními šaty a naopak podpatky s pánským oblečením.
18. Perfektní koktejl je Maker’s Mark bourbon na ledu s kapkou jablečné šťávy. Asi je to otravné, ale říkám mu Alexa. (Viz také: bod 2.)
19. Vaše nejvíce cringe zážitky se ve skutečnosti stanou nejzábavnějšími příběhy ve vašem vyprávěcím repertoáru.
20. Moli nevyhnutelně zpustoší veškeré pleteniny. Přemýšlejte o svém kašmíru jako o něčem, co si od nich jen půjčujete, a užívejte si ho, dokud můžete. „It is a moth’s world – we just live in it."
21. Když pijete, neposílejte esemesky. 
22. Může prosím někdo vymyslet jednu tabulku velikostí bot pro celou zeměkouli? Myslím, že by to výrazně snížilo emise z vracení bot objednaných podle lživých a podivných tabulek, které jsou všude na webech.
23. Jak si svůj domov vyzdobíte, je jen na vás. Trendy ze sociálních sítích jsou drahá past. Váš vkus je ten nejlepší.
24. Nikdy nikdo nezná text písně „Auld Lang Syne“, takže tady je kousek na zapamatování (navíc je to krásná meditace na téma uctění minulosti a přátel v ní a přivítání budoucnosti): „We two have paddled in the stream/From morning sun till dine/But seas between us broad have roared/Since auld lang syne.”
25. „Hey, Jude“ hrajte na večírku, jedině když chcete, aby rychle skončil.
26. Cottage s kyselou okurkou a ostrou omáčkou je vynikající.
27. Lituji, že jsem si věčně malovala kočičí linky. Svou dvacítku jsem strávila v těžkých černých očních linkách. A přitom to byla doba, kdy jsem potřebovala minimum make-upu. Také ale není pravda, že váš vzhled se s přibývajícím věkem horší. Osobně si myslím, že jsem dosáhla vrcholu kolem jednatřiceti (což je šílené, protože je mi dvaadvacet).
28. Vždy posílejte písemné poděkování, nejlépe děkovnou kartu.
29. Už to asi víte, ale nemusíte používat make-up tak, jak byl zamýšlen – tedy klidně použijte rtěnku jako tvářenku, balzám na rty využijte pro lesk víček atd.
30. Nikdy, nikdy nekuřte. Ani na to nemyslete. Doslova to nikdy ani nezkoušejte, protože to za to nestojí. Přála bych si vrátit čas a nikdy si nezapálit cigaretu. Tedy kromě chvil, kdy jsem v Paříži.
31. Všichni mladí lidé jsou krásní. Moje matka mi to říkala a já jsem nerozuměla, co tím myslí. Ale teď se často přistihnu, jak se usmívám na mladé lidi jen proto, že mě ohromuje krása mládí.
32. Pokud někdo neodepisuje, není to proto, že se snaží být cool, vybila se mu baterka nebo někde svůj telefon zapomněl... Je to proto, že ho nezajímáte. Sorry. Dobrá zpráva zní, že ten člověk pro vás není ten pravý a vy jste se právě vyhnuli zranění. Slibuji, že ten pravý se objeví.
33. A ještě jeden bod k etiketě – nesnáším pozdní příchody a také si myslím, že je neslušné, když ostatní chodí pozdě. Někdo jednou řekl (možná jsem to byla já): „Neúctu měřím minutami." Uznávám, že je to extrémní názor.
34. Pokud je spodek vašich džínů příliš úzký/široký na to, co je v módě, udělejte si z nich kraťasy.
35. Když jsme byli mladší, měli jsme s kamarádkami mantru, kterou jsme si opakovaly, kdykoliv jsme narazily na bývalého: „Jsem šťastná, krásná, žádaná.“
36. Když jsem někde, kde to vypadá divně, a potřebuji se tam cítit jako doma, pověsím si šaty na zdi jako obrazy.
37. Kdybych si musela vybrat, investovala bych do dobrých bot místo do čehokoliv jiného v šatníku.
38. Baz Luhrmann měl ve své písni pravdu: vždy používejte opalovací krém.
39. Pokud se někdy ocitnete v Americe na Vánoce, pamatujte: nemají vánoční cukroví. Jaké zklamání!
40. Moje FOMO se pomalu přeměňuje na FOGO (Fear Of Going Out). Někdy se cítím na 80, někdy na 18. Život je neúprosně chaotický a zábavný, skličující i plný naděje – buďte proto laskaví, buďte upřímní a především se nenechte vytočit svou čtyřicítkou.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.