Péče

Zázračná ingredience pro suchou, citlivou a zralou pleť. Kde ji najdete?

Poslechněte dermatology a udělej pro svou pleť to nejlepší – začněte ji hýčkat látkami, které doplňují vlhkost a pomáhají obnovovat kožní bariéru. Pak se už jen můžete radovat z hladké, krásné, zdravé a spokojené pokožky, jakou má miminko.
Foto: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images
Bella Hadid
Nezáleží na tom, kolik vám je let, nebo jakou máte pleť. Vytoužený ideál je pokaždé stejný – hladká, pružná, zdravá a vyrovnaná pokožka. K ní vede několik poměrně jednoduchých cest a jednou z nich je ta přes ceramidy. Tato stále populárnější ingredience toho totiž umí víc než jen vyživit suchou kůži.

Co jsou ceramidy, k čemu slouží a jak fungují?

Ceramidy jsou lipidy, které hrají důležitou roli v hydrataci a ochraně pleti. Jelikož se přirozeně v pokožce vyskytují, ta je dobře snáší, což představuje jednu z mnoha výhod ceramidů. Jejich úlohou je udržovat integritu kožní bariéry, a zmírňovat tak projevy citlivosti a udržovat hydrataci v pleti, čímž ji také chrání před negativními vnějšími vlivy včetně infekcí. Fungují také proti stárnutí, podráždění a dehydrataci pleti. S přibývajícím věkem se ovšem hladina těchto mastných kyselin snižuje, proto také od určitého věku můžete trpět pocitem, že máte sušší pokožku. Nejde jen o zdání, ale o realitu, s níž ovšem můžete sami něco udělat. 
Kosmetické produkty, zejména krémy, představují pomyslný klíč ke stárnutí bez nepříjemných vedlejších účinků. Když má pleť dostatek ceramidů, je zdravá, pevná, odolná, s minimem drobných vrásek. Jejich nedostatek rychle pocítíte i uvidíte. Pro lidi se suchou a citlivou pokožkou, která navíc svědí a nepříjemně pne, představují ceramidy mimořádně důležitou a účinnou složkou péče, protože aktivně pomáhají snižovat tzv. transepidermální ztrátu vody. 

Pro jakou pleť se ceramidy hodí?

Pro všechny typy, ale samozřejmě dost záleží na celkové receptuře kosmetického přípravku. Jelikož udržují hydrataci v pleti a posilují pokožku, aby se sama účinně bránila před poškozením a záněty, můžete je používat jak na suchou a citlivou, tak i mastnou a aknózní pokožku. Mastné kyseliny a akné? Ano, ovšem musejí být součástí séra nebo krému, který sám o sobě není moc mastný.

Jak zařadit ceramidy do každodenní péče?

Můžete sáhnout po esenci nebo si vybrat sérum, ale nejdůležitější jsou ceramidy v hydratačním krému. Nemusejí být nutně obsaženy v tom denním, kde jde především o ochranu před UV zářením, ale v tom na noc rozhodně ano. Právě v noci se pokožka regeneruje a zároveň ztrácí nejvíce vody, proto musíte udělat vše, aby v ní zůstala. A k tomu skvěle slouží právě ceramidy. 

Jaké další ingredience můžete kombinovat s ceramidy?

Ceramidy jsou nejúčinnější, když je zkombinujete s dalšími ingrediencemi sloužícími pro opravu kožní bariéry, jako je glycerin nebo cholesterol. Samozřejmě si skvěle rozumí s další tělu vlastní látkou – ceramidy a kyselina hyaluronovou představují skvělou kombinaci pro všechny typy pleti. Stejně tak bez problémů můžete ceramidy kombinovat s niacinamidem nebo taky s retinolem, AHA a BHA kyselinami. 

Jaké jsou nejlepší krémy s ceramidy?

Na trhu najdete nepřeberné množství krémů, mléka a sér s ceramidy. Důležité je nespoléhat se jen na jeden ceramid. Volte přípravek obsahující klidně celý komplex ceramidů, kterých existuje 12 různých typů. Ty se často číslují od jedné do dvanácti nebo uvádějí s určitou zkratkou jako například ceramide EOP nebo ceramide NP. Krémy s ceramidy, v nichž se většinou se používají tři a více typů, najdete u luxusních značek, v lékárně i drogerii. Nedívejte se jen na množství ceramidů, ale také na celkovou recepturu. Nejlepší krém je totiž ten, který vám vyhovuje. U suché pleti hledejte tzv. riche textury, které jsou bohatší na obsah výživných látek i samotných mastných kyselin. U velmi suché až atopické pleti zvažte používání hutných balzámů, zejména v zimních měsících.