Sustainability

Sweater weather: Trendy (nejen) svetry s čistou karmou

Je to definitivní. Čeká nás opět návrat ke svetrům a pleteninám. A pokud nad novým, hřejivým přírůstkem do svého podzimního šatníku již přemýšlíte, doporučíme vám toto: vsaďte na kvalitní materiály a nadčasové střihy.
Foto: Getty images
Sofia Richie
Základem úspěchu při výběru jsou přírodní materiály, jakými jsou vlna nebo bavlna, žádná kolekce svetrů se však neobejde bez trochy kašmíru. Ať už dáváte přednost kulatému výstřihu, roláku, či oversized svetrům, kašmír vám dodá nejen pocit luxusu, ale také blažené pohodlí. „Životnost pletenin vyrobených z kašmíru může být velmi dlouhá, pokud o ně správně pečujete,“ říká majitelka a spoluzakladatelka norské značky Soft Goat Stephanie Bergström a dodává: „Výrobou klasických designů z kašmírového materiálu jsme zjistili, že naše výrobky mohou vydržet desítky let. To znamená, že jsou nejen udržitelné, ale také nadčasové.“ Příběh této značky? 
Když Stephanie Bergström v roce 2010 obdivovala svetr svého kamaráda Erika Magnusona, zavdala podnět k diskuzi o tom, jestli výrobky z kašmíru musejí být opravdu tak pekelně drahé. O rok později již společně zakládali značku, která se snaží prodávat vysoce kvalitní pletené zboží s nadčasovou jednoduchostí za přijatelnější ceny. A proč je vlastně kašmír tak drahý? „Proces výroby kašmírového oděvu je velmi dlouhý a komplikovaný. Trvá přibližně čtyři roky, než kašmírská koza vyprodukuje dostatek kašmíru na jeden oděv,” říká Bergström. O ceně ale rozhoduje i výsledná kvalita kašmíru, přičemž ten v nejlepší kvalitě by měl být sám o sobě měkký. Bergström proto varuje, že někteří výrobci záměrně používají pryskyřici, aby oděv změkčili — tento efekt ovšem rychle vyprchá. Jak poznat, že jste naletěli? „Zkuste po kašmíru přejíždět rukou, a pokud se vlákna začnou shrnovat, znamená to, že k pletení byla použita krátká vlákna, takže kvalita není příliš vysoká,” dodává nakonec.
Jaký materiál ideálně vybrat, již víte. Jaké ale zvolit barvy? Krok vedle letos neuděláte s neutrálními odstíny, jako je černá, bílá, šedá či béžová. Pokud ale toužíte po něčem mnohem zajímavějším, vsaďte na klasický pruh. Mimochodem, první svetry s takzvaným bretaňským pruhem byly vyráběny z pevné vlny. To proto, aby chránily rybáře před chladným větrem a vodou... Pruhovaný vzor v 19. století převzali námořníci, a v roce 1858 motiv začal zdobit uniformy francouzského námořnictva. Coco Chanel zase pruhy začlenila do své kolekce v roce 1917. Proužky si následně oblíbila Audrey Hepburn i Brigitte Bardot. Pořízením pruhovaného svetru či pleteného topu investujete do naprosté klasiky, která vám z módy jen tak nevyjde. 
Foto: Getty Images
Brigitte Bardot, 1965
Na kvalitní, udržitelné, ale i finančně dostupné ikonické kousky se zaměřuje dánská značka M-KAE, kterou v roce 2018 založila Maria Kragmann. Pro výrobu pletenin se rozhodla vybrat dvě rodinné manufaktury v Portugalsku. Jejich oblíbený pruhovaný kardigan Sienna, který už několik let neztrácí na popularitě, se však letos rozhodli udělat trochu jinak. „Obvykle používáme vlněnou směs, ale tentokrát jsme chtěli něco jiného. Chtěli jsme vytvořit pletený kousek, který využijete i během teplých podzimních či jarních dnů,” vysvětluje Kragmann. „Nevěříme totiž v trendy, ale v nadčasovou klasiku, která se dá nosit rok co rok.”
Udržitelností a řemeslným zpracováním se řídí i finská rodinná značka Andiata, kterou definuje skandinávská estetika a minimalismus a kterou si oblíbila například i korunní princezna Viktorie Švédská a další členové švédské královské rodiny. Tarja a Matilda Morelius jsou matka s dcerou, které společnost vedou a jejichž posláním je vytvářet kvalitní oblečení, které se bude předávat z matky na dceru, po několik generací. „Úpletové kousky často obstojí ve zkoušce času, když jsou vytvořeny z vysoce kvalitních materiálů a kombinací přízí v neutrálních barvách, jako jsou různé tóny béžové, bílé a tmavě modré,” tvrdí Matilda Morelius. „Pletenina vyžaduje minimální praní a její údržba obvykle spočívá v pravidelném větrání, čímž se výrazně snižuje spotřeba chemikálií a vody.” Značka Andiata nabízí například směs vlny merino a kašmíru. „Ze 100% kašmíru jsme přešli převážně na merino vlnu. Merino je díky efektivnímu výrobnímu procesu považováno za udržitelnější a odolnější,” říká Morelious, přičemž přiznává: „I malé procento kašmíru může znamenat významný rozdíl v pohodlí a kvalitě oděvu.”
Udržitelnost kousků však nespočívá pouze v materiálu. Značky oblečení by měly komunikovat se svými zákazníky a veškeré informace by měly být snadno dohledatelné. To vědí i Alexa Dagmar a Linda Juhola, které se v roce 2020 rozhodly založit ALMADA LABEL. I ony se zaměřují na ty nejlepší materiály, své zákazníky se ale navíc snaží vzdělávat o tom, jakým způsobem o pleteniny pečovat, aby vydržely co nejdéle. Od návrhu přes výběr materiálu až po výrobu jsou pak naprosto transparentní. Jednoduše se tak na jejich webových stránkách dozvíte původ použitých materiálů, zjistíte skutečný náklad produktů a dozvíte se i detaily o jejich továrnách. Každý návrh přitom představuje jednoduchost s nadčasovým nádechem. 
Udržitelnost je základní hodnotou i pro skandinávské duo Birgitte Herskind s dcerou Andreou. Dánská značka HERSKIND používá certifikované organické materiály šetrné k životnímu prostředí a snaží se vytvářet kousky, které vydrží několik generací. „Vyzývám lidi, aby přijali myšlenku pečlivě vybraného šatníku, který přesahuje pomíjivé výstřelky,” uvedla návrhářka Birgitte Herskind pro Vogue Scandinavia. Nadčasové návrhy předvádějí například i na kodaňském týdnu módy. V kolekci podzim-zima 2023 se soustředí na individualitu a exkluzivní materiály s dlouhou životností. I mezi jejich pleteninami tak narazíte zejména na kašmír a merino vlnu.
Pletené oděvy do své kolekce letos poprvé zařadila také ukrajinská značka The Sleeper. „Vždy nám záleželo na tom, abychom tvořili oblečení, které by přinášelo pohodlí a navozovalo pocit domova. Pleteniny dokonale ztělesňují lásku naší značky k vnitřnímu i vnějšímu pohodlí, takže práce s příjemnými teplými látkami je pro nás přirozená,” říká Kate Zubarieva, zatímco Asya Varetsa, spoluzakladatelka, dodává, že „pletené kousky jsou ideální právě pro mezisezonní nošení.” 
Unikátní pletené oblečení nabízí i značka J’amemme, za kterou stojí ukrajinská návrhářka Julie Yarmoliuk. J’amemme založila především na architektonických a výrazných siluetách, které se jí povedlo promítnout i do pletených svetrů a kardiganů.
Svetry, kardigany, kabáty, ale i šaty, pletené topy či sukně a vestičky můžete právě teď zařadit do svého šatníku s dobrým pocitem a myšlenkou, že vám vybraný kus oblečení vydrží mnohem déle než jednu sezonu. Pro co se tedy rozhodnete?