Přehlídky

Tady je seznam důležitých novinek z nadcházejícího týdne módy v New Yorku

Ač většina Ameriky odpočítává dny do Super Bowlu, v New Yorku vyhlížejí týden módy. Oficiální program začíná už tento pátek, 9. února, a to přehlídkou další kolekce Petera Do pro Helmuta Langa.
Foto: Corey Tenold
Přehlídka Marc Jacobs
Kolegové z Vogue Runway budou sledovat skoro 100 přehlídek, a přinesou vám tak to nejlepší ze zaoceánské módy. Mimochodem, Vogue Runway přidává novou funkci do aplikace pro iOS a Android. S Live Feed funkcí dostanete okamžité upozornění o všem, co se děje. Celou podívanou zakončí Thom Browne s fashion show, která se odehraje přímo na Valentýna.

Důležité mezníky

Letošní první New York Fashion Week bude prodchnut bilancemi a oslavami. U příležitosti čtyřicátého výročí uvedení filmu Sophiina volba proběhne speciální promítání snímku, které pořádá módní dům Lanvin a kde se očekává i oznámení jména nového kreativního ředitele značky. Tory Burch otevřela první butik na Elizabeth Street v NoLIta před 20 lety, značka Josepha Altuzarry zas slaví 15 let existence a Adam Lippes 10 let podnikání. „Jsem hrdý, že slavím kulatiny," směje se Lippes. „Byly vzestupy i pády, ale komu se vyhnou? Naučil jsem se vážit si každého dne." 
V pomyslný předvečer newyorských přehlídek svou kolekcí představil i Marc Jacobs. „Jeho show Wonder, kterou také oslavil výročí tvorby, totiž čtyřicáté, byla fantaskní podívanou na mnoha frontách. Labutí paruky, zakřivené lodičky a oblečení pro panenky. „Móda je cyklická; jednou jste nahoře, jednou dole. To, že práce Jacobsovi stále přináší radost, evidentně funguje, a tak návrhář slaví úspěchy," uvádí Nicole Phelps ve své recenzi. 

Doprovodný program

Foto: Anna-Marie Kellen / © The Metropolitan Museum of Art
Výstava Women Dressing Women
Důležitá otázka: Proč je ve vedoucích pozicích módy stále tak málo žen? Odpověď a náprava si sice vyžádá delší dobu, částečnou odpověď však už teď nabízejí dvě výstavy, které během týdne módy doporučujeme, a to Women Dressing Women a Mood of the Moment: Gaby Aghion and the House of Chloé, které jsou nyní k vidění v Costume Institute a v Židovském muzeu. Za návštěvu také stojí výstavy Statement Sleeves v Muzeu na FIT (její název mluví sám za sebe) nebo The New Village v galerii Pratt Manhattan, která vyzdvihuje nejexperimentálnější módní design posledních dekád. 

Francouzská depeše a nové talenty 

Foto: Colleen Allen
Ludovic de Saint Sernin, který udělal dojem svým působením u Anny Demeulemeester v délce pouhé jedné sezony a od roku 2018 posouvá hranice vyjádření genderu v módě, se letos představí v New Yorku. „Teď je ten nejlepší čas dát své americké komunitě to nejlepší ze sebe. Bude to má nejdůležitější kolekce,“ tvrdí sebevědomě. S každým ročníkem New York Fashion Weeku přibývá i nová generace talentů. Na seznamu očekávaných debutů je letos i Colleen Allen, bývalá asistentka Vogue, která získala zkušenosti u Raf Simonse během působení u Calvina Kleina, vítěz dvacáté sezony Project Runway Bishme Cromatie, Jane Wade, pacificko-severozápadní návrhářka, která zkoumá průsečík korporátního a utilitárního, nebo Meruert Tolegen, designérka z Kazachstánu. 

Comebacky a lokace 

Foto: Courtesy of Mercer Labs
Dočkáme se ale i mnohých návratů. Derek Lam byl na mole naposledy k vidění na jaře 2018, letos to po pěti letech zkusí znovu. Také se vrací Delpozo! Modelový módní dům z Madridu, založený roku 1974, si k padesátým narozeninám nadělí velkolepou show v NYC. Španělské módní dědictví obnovuje podnikatelské duo Enrique Mellado a Joaquina Trias. Co letos rozhodně nebude snadné, je cesta za vytouženou podívanou. Obtížně dosažitelné části čtvrti Hudson Yards si jako místo konání autorského defilé vybral Thom Browne. Agentura IMG Models pro změnu opustila komplex kanceláří Spring Studios, pohodlně umístěný poblíž linek metra A/C/E a 1/9, a přestěhovala se do budovy Starrett-Lehigh, která stojí tři dlouhé bloky od nejbližší stanice podzemky. A návštěvníci NYFW se také mohou těšit na prostory experimentálního studia Mercer Labs, kde den před svátkem svatého Valentýna proběhne party...

Nová místa a AI 

Foto: KidSuper
Sídlo KidSuper ve Williamsburgu
Tento měsíc se chystá soft opening prvního obchodu Batsheva na adrese 166 Elizabeth Street. „Bude to krabice s růžovým a plisovaným materiálem," vysvětlila Batsheva Hay a dodala, že se jí „podařilo doslova pokrýt stěny látkou". Ve Williamsburgu odhalí značka KidSuper nové hq, a to 10. února. S podtitulem „svatyně pro snílky a inovátory" otevře Colm Dillane, autor značky, 10 000 metrů čtverečních zahrnujících obchod, galerii a foto studio. Ale to není vše – v plánu je také nahrávací studio a fotbalové hřiště. 
Minulou sezonu si Hillary Taymour tvořící značku Collina Strada při vývoji kolekce pomohla AI. Tentokrát s ní experimentuje znovu, ale ne na při tvorbě oblečení. Místo toho Taymour použila model Stable Diffusion pro převod textu na obrázek ke generování videa, které promítne na přehlídce. Ta bude v souladu se show projektu Private Policy, která se koná mimo oficiální program a slibuje hluboký ponor do AI světa. Návrháři Siyinq Qi a Horan Li taky využili umělou inteligenci, a to na zpracování myšlenek při vytváření své kolekce, která zkoumá nové perspektivy umělé inteligence. A když už je řeč o technologiích, Phillip Lim chystá show plnou projekcí a zvukových doprovodů, oboje vytvořili umělci z tichomořských oblastí. 
Článek vyšel v originále na vogue.com.