Celebrity

Jak s koronavirem bojují celebrity

Koronavirus nerespektuje hranice, geografické, ani sociální. Nevybírá si. Může se objevit kdekoliv a ohrozit kohokoliv. Část celebrit se s rizikem nákazy vyrovnává po svém, nelétá už ani první třídou, jen soukromými letadly, nechodí do nemocnic, ale volá si lékaře k sobě domů, kupuje si značkové dezinfekce na ruce a ty nejlepší respirátory určené pro profesionální zdravotníky. Každý situaci zkrátka řeší v rámci svých možností. O (ne)zodpovědném chovaní slavných tváří během světové pandemie si můžete přečíst právě teď.

Gwyneth Paltrow

Hollywoodská herečka otevírá náš seznam celebrit z jednoho prostého důvodu. Viděli jste film Nákaza? Toto drama z roku 2011 je nyní jedním z nejvíce vyhledávaných a přehrávaných snímků. Nemá na tom zásluhu samotná Gwyneth, která v roli pacienta nula (spoiler alert!) svůj boj s rychle se šířící záhadnou nemocí prohraje hned na začátku, ale téma jako takové. Pokud se chcete ještě více bát, určitě si to pusťte, děj je až děsivě podobný současné situaci. 
Herečka a zakladatelka kontroverzní značky Goop již před dvěma týdny na svém instagramovém profilu zveřejnila fotografii z letadla při cestě na pařížský fashion week, na které má na obličeji černou masku. V příspěvku zmínila, že přesně takový scénář již jednou zažila právě ve filmu Nákaza, a tak nic neponechává náhodě. Neměla obyčejnou roušku, ale speciální masku od švýcarské firmy Airinum s technologií pěti vrstev filtrace a utrajemným povrchem, který je šetrný k pokožce a nezanechává tak otlaky. Respirátor si zatím není možné koupit, webová stránka společnosti uvádí, že bude v limitovaném počtu k dostání v polovině dubna.
Paltrow radí, aby byli lidé opatrní, nepodávali si při setkání ruce a často si je myli. Je možné, že i dané rady pramení z filmu, ve kterém nákazu způsobilo podání ruky čínskému kuchaři, který pracoval s infikovaným vepřovým masem a sám si ruce neumyl. A neudělala to ani Gwyneth, čímž způsobila světovou pandemii už v roce 2011, i když pouze fiktivní.

Kate Hudson

Pokud byste přeci jen raději zůstali co nejvíce pozitivní, doporučujeme raději se podívat na nějaký odlehčenější film. Ideální je například romantická komedie Jak ztratit kluka v 10 dnech. Mladá Kate Hudson a mladý a velmi dobře vypadající Matthew McConaughey rovná se recept na dobrou náladu, alespoň na chvíli.
Hudson na Instagramu sdílela podobný snímek jako její kolegyně Paltrow, v jedné poměrně zásadní věci se však lišil. Její maska nebyla vyrobená podle nejnovějších technologií, naopak se jednalo o klasickou jednorázovou roušku. Fotka rozvířila diskuzi fanoušků, kteří herečku okamžitě upozorňovali na to, že tento typ ochrany přenosu viru nezabrání. Tyto reakce ji alespoň přiměly k okomentování příspěvku Gwyneth, pod který napsala: ,,Alespoň ty máš vhodnou masku!!!“ Komentář ještě doplnila smajlíkem s protočenýma očima.

Eva Longoria

Hvězda seriálu Zoufalé manželky před pár týdny pracovně navštívila Itálii. Na Instagramu sdílela video ze svého posledního natáčecího dne, ve kterém děkuje celé produkci i Itálii za úžasný čas, který v zemi prožila. Tento post vyvolal ohromné množství reakcí a herečka byla zavalena takovým množstvím zpráv, že musela vydat prohlášení, kde uvádí, že se natáčení konalo daleko od severní části Itálie, a ve kterém všem děkuje za starost. Po návratu do USA karanténu neřešila a zúčasnila se akce fotbalového klubu Davida Beckhama Inter Miami CF. Tam se setkala s řadou dalších celebrit včetně Victorie Beckham a Liv Tyler. 

Tom Hanks

Tom Hanks je první celebritou světového formátu, která virem onemocněla. Nákaza se nevyhnula ani jeho manželce. Jeho rada? Zůstat pozitivní.

Naomi Campbell

Naomi je svým bojem proti bakteriím, virům a posedlostí hygienou během cestovaní proslulá. Nyní však pozvedla bezpečnostní opatření ještě o level výše – nebo možná o milion levelů. Na Instagramu zveřejnila fotku z letiště, na které má na sobě ochranný oděv, gumové rukavice i respirátor a brýle. Mnohokrát předtím čelila kvůli svým antibakteriálním opatřením výsměchu a kritice, nyní to však vypadá, že ji i přes extrémnost jejího „outfitu“ lidé respektují a kritiků je podstatně méně.
Jaký je tedy vzkaz pro jejích 8,5 milionu followerů? Nestyďte se nosit rukavice a ochranné prostředky a praktikujte hygienická doporučení. Hlavně buďte v bezpečí!

Bella Hadid

Modelky v čele s Bellou Hadid nebo Kaiou Gerber za sebou mají náročné období plné fashion weeků a s tím je spojeno mnoho akcí, modních přehlídek, únavy a cestování z místa na místo. Během letu z milánského týdne módy na ten pařížský sdílela Bella fotku, na které sedí v letadle a má na sobě ochrannou masku. Žádný popisek tentokrát nebyl třeba.

Heidi Klum

Heidi Klum, modelka a nyní porotkyně pořadu Amerika má talent, se musela omluvit kvůli chřipce z natáčení. I přesto, že má už týden zimnici, horečku a kašel, se jí až dnes podařilo sehnat doktora, který ji na koronavirus otestoval. Aby toho nebylo málo, její manžel se před pár dny vrátil z turné s obdobnými potížemi. V této chvíli tak zůstávají v izolaci, raději přísně odděleni jeden od druhého, a čekají na výsledky. Heidi alespoň prostřednictvím Instagramu apeluje na lidi, aby zůstali doma, pokud se necítí dobře. Manželé se tak snaží jít zodpovědně příkladem a ukázat, jak je důležitá ohleduplnost i vůči našim nejbližším.

Selena Gomez

Selena se v doprovodu maminky vydala před dvěma týdny do Chicaga a sdílela sérii fotografií společně s tímto textem: „Mamka a já v roli turistů. Pořídily jsme skvělé fotky, miluji tě Chicago.“ Na posledním snímku je Selena na letišti O'Hare, má na sobě modrou bundu a na obličeji masku. 
Nyní to vypadá, že i ona chce raději trávit co nejvíce času doma, na Instastories sdílela video, jak v obchodě Target nakupuje deskové hry a apeluje na lidi, aby nebrali opatření na lehkou váhu a starali se o sebe. Vzhledem k tomu, ze má Selena kvůli zdravotním problémům oslabenou imunitu, její rozhodnutí rozhodně chválíme. 

Katy Perry

Katy Perry byla jednou z prvních celebrit, která vyjádřila již na začátku února prostřednictvím videa podporu svým čínským fanouškům. V tomto půlminutovém videu ujistila všechny v Číně, že nejsou na boj s nákazou sami, a snažila se je motivovat, aby bojovat nepřestávali a hlavně zkusili zůstat pozitivně naladěni.
O Katy Perry se v poslední době hodně mluví také díky jejímu těhotenství. Tuto novinku nejdříve sdílela ona a poté i její snoubenec Orlando Bloom. Hvězdný pár se tak těší nejen na svého prvního společného potomka, ale také na plánovanou svatbu. Britský herec před pár dny kvůli virové epidemii přerušil natáčení v Praze a vrátil se do USA, kde zůstává v domácí karanténě. Katy se v týdnu zúčastnila série charitativních aktivit v Austrálii a prý dokonce pobývala ve stejném hotelu v Sydney, ve kterém se nakazil Tom Hanks s manželkou.
Pod tlakem situace a vzhledem ke stupňujícímu se strachu se Katy vrátila zpět do USA a svůj program v Austrálii zrušila. Nyní zůstává také v domácí izolaci.
Otázkou je, jestli plánovaná svatba vůbec proběhne. Proslýchá se, že je odložení více než pravděpodobné.

Mariah Carey

Jedním z nejčastěji doporučených hygienických návyků je mytí rukou, má trvat 20 sekund a existuje velké množství návodů, jak správně na to. V praxi nám to ukazuje i Mariah Carey, která na TikToku zveřejnila video, jak si ona i její dvojčata myjí ruce, a jak jinak než za doprovodu vlastní písničky. 

Lizzo

Lizzo se rozhodla pomoci po svém a na instagramovém profilu sdílela 30minutové meditační video. V něm uvádí, že žijeme v době  strachu, který pociťuje velké množství lidí i ona samotná. A právě meditace by měla pomoci se strachem bojovat. „Nyní máme dva nepřátele, nemoc a strach z nemoci jako takový,“ uvádí zpěvačka. Domnívá se, že strach vyvolává negativní energii a nemoc se může šířit ještě o to rychleji. Co je v našich silách, je schopnost jej eliminovat. Alespoň se o to můžeme pokusit.

Lady Gaga

Lady Gaga v pátek 13. března zveřejnila na svém twitterovém účtu tuto zprávu:
Nyní je více než kdykoliv dříve důležité být k sobě vzájemně ohleduplní. Ať už s ohledem na ty, kteří jsou nemocní, na ty, kteří nemocní nejsou, a na ty, kteří mají strach. Jsme v tom společně. Miluji tě, světe.

Kim Kardashian

Kim na svých sociálních sítích sdílí velké množství obsahu a koronaviru se jako tématu samozřejmě nevyhýbá. Již sdílela video s radou, jak by se měli lidé zdravit jinak než zažitým podáním ruky a polibkem na tvář. Jako alternativu nabídla například malou úklonu. 
Naposledy sdílela Instastory, kde ukazuje domeček pro panenky. Nejedná se však o luxusní kousek z předního světového hračkářství, ale o kartonovou krabici, kterou její dcera North West přeměnila v karanténu pro panenky. Ani ty nejsou obyčejné, jsou to malé makety Kim a Kanyeho a do karantény jejich dcera kromě postele umístila i dezinfekční mýdlo. Je možné, že dětem závažnost situace nedochází a je to jen dobře, na druhou stranu však situaci vnímají a opatření se tak stávají nebo stanou součástí jejich života.

Chiara Ferragni

Známá italská influencerka se k situaci vyjadřuje často, je to umocněno tím, že žije s rodinou právě v nejhůře zasažené zemi v Evropě. Chiara se snaží informovat svět o situaci v Itálii, zdůraznit, jak šokující dopad nákaza má, a zároveň varovat ostatní státy, aby neudělaly tu samou chybu. Osvěta, že nákaza nemá stejný dopad jako normální chřipka, ale je pro zdravotnictví a ekonomiku mnohem nebezpečnější, je teď její hlavní misí. Zároveň se také podílela na podpoře největší crowdfundingové kampaně v Evropě, která jen během 24 hodin vybrala ve prospěch italských nemocnic 3 miliony eur.
Tak jako většina Italů se snaží zůstat pozitivní a i její rodina každý den otevírá okna a snaží se přinést radost a energii ostatním zpěvem. Tomu se říká sounáležitost a podpora. Pokud chcete zažít příval emocí, na video níže se podívejte.

Kayla Itsines

Australanka Kayla Itsines je velmi známá fitness trenérka a přináší rady, jak posilovat doma a uzpůsobit si do domácího prostředí cviky z fitness centra. 
Posilovna je zavřená, venku možná není ideální počasí, možná se vám tam nechce, možná ven ani nemůžete. I tak je možné posilovat nejen ducha, ale i tělo. Cvičení vám alespoň rozhodně dodá pozitivní náladu a energii. 
Rada na závěr? Buďte ohleduplní a zůstaňte pozitivní, dodržujte hygienické návyky jako mytí rukou a snažte se omezit kontakt s okolím. Pokud budete ztrácet víru, naději a energii, meditujte, pusťte si náš seznam„nejšťastnějších“ songů či seriál na Netflixu, můžete si i virtuálně projít světová muzea či galerie nebo se vrhněte na čtení a přímo do schránky si objednejte aktuální číslo Vogue CS.