Přehlídky

Haute Couture 2022: Kdo chybí, kdo přibyl a co čekat

Vše, co můžete čekat od nadcházejícího týdne módy haute couture v Paříži. 
Foto: Getty Images
Dior Haute Couture podzim - zima 2021/2022
Návrat do normálu nenastane ani tuto sezonu. Jak ukazuje oficiální program přehlídek a prezentací haute couture kolekcí, opět nás čeká mix několika show s diváky a hodně digitálních prezentací. Oproti loňskému červenci překvapivě chybí několik zásadních jmen, pár jich zároveň přibylo.
Haute couture fashion week začíná v pondělí 24. ledna a končí ve čtvrtek 27. ledna, otevírá ho tradičně módní dům Schiaparelli a uzavírá nováček na seznamu, značka Yanina Couture. Návrhářka Julia Janina se v branži pohybuje téměř tři dekády, v Paříži představuje své kolekce pravidelně několik let, ale je to vůbec poprvé, co ji francouzský syndikát Fédération de la Haute Couture et de la Mode přizval mezi oficiální hosty.
V lednovém kalendáři je ale o pět jmen méně. Chybí Maison Margiela, Balenciaga, Armani Privé, Maurizio Galante a hostující značka Vaishali S. Naopak Valentino se vrací ke klasickému formátu. Armani oznámil s předstihem, že ruší klasické přehlídky kvůli omikronu. V tiskovém prohlášení na začátku měsíce značka uvedla, že se tak rozhodla po pečlivém zvážení ve světle zhoršující se epidemiologické situace a zvyšující se míry nakažených nemocí covid-19 v Evropě a zároveň tiskové oddělení dodalo, že pro návrháře jsou přehlídky zásadní a nenahraditelné, ale zdraví a bezpečnost zaměstnanců a klientů musí být opět prioritou.
Novou haute couture kolekci pod křídly značky Jean Paul Gaultier tentokrát navrhuje Glenn Martens a celá se jmenuje Gaultier Paris by Glenn Martens from Y/Project. Po Sacai jde o druhou značku, kterou francouzský couturiér oslovil, aby přetvořil DNA jeho tvorby po svém. Gaultier tak představuje zcela nový koncept, jak své jméno a odkaz představit novým generacím. Jak se Martens nechal slyšet, inspiroval se při tvorbě volností pohybu a variabilitou. Jak to dopadlo, se můžete podívat live ve středu 26. ledna ve 14:30 na Vogue Czechoslovakia, která bude celý fashion week podrobně mapovat. Do diáře si nezapomeňte zapsat také pondělí 24. ledna, kdy přineseme live stream haute couture přehlídky módního domu Dior, a úterý 25. ledna, kdy streamujeme mj. Chanel a RVDK.
Předchozí sezony a přehlídky si můžete připomenout zde.