Vůně

Síla ženského talentu. Seznamte se s nejlepšími parfemářkami, které mění svět

Profesionálních parfemářů je na světě méně než astronautů a historicky toto řemeslo ovládali muži. Dodnes existují velké značky, pro něž jedinou vůni nenavrhla žena. Ovšem ty, které se v tomto výjimečném oboru prosadily, mění způsob, jak (se) voníme, a pomalu, ale jistě přebírají vládu. Seznamte se s osmi nejlepšími parfemářkami současnosti a jejich mistrovskými díly, které byste alespoň jednou měli vyzkoušet na vlastní kůži.
Foto: Guerlain, Hermès / Sylvie Becquet, Azzi Glasser
Parfemářka. Nos. Alchymistka. Kouzelnice s vonnými esencemi. Můžete jim říkat, jak chcete, ty ženy jsou především mimořádné umělkyně, jejichž díla ovšem nevisí v nejslavnějších galeriích, ale máme je doma vystavené na poličce nebo schované ve skříňce. Přinášejí do našich životů spoustu emocí, díky nimž si vytváříme a především uchováváme vzpomínky mnohem déle než skrze jiný smysl. Olfaktorická paměť je totiž mnohem silnější. 
Vůně umějí ovlivňovat kromě nálady a výběru partnerů také paměť, soustředění, endokrinní systém, schopnost komunikovat či spánek. Předávají nám i životně důležité informace – diabetické koma poznáte mj. podle sladce vonícího dechu. Stejně tak není náhoda, že jedním z prvních příznaků Alzheimera a demence je náhlá neschopnost cítit. Paměť a vůně spolu úzce souvisejí, stejně jako emoce. Proto hrají parfémy tak důležitou roli a neměli byste jejich výběr podceňovat. Výborným klíčem při hledání nových zážitků a budoucích vzpomínek jsou právě parfemářky s jedinečným stylem. 
Pojďme se podívat na ty nejlepší a jejich parfémy, které vás rozhodně nezklamou. 

Christine Nagel

Foto: Courtesy of Hermès / Sylvie Becquet
Christine Nagel
In-house parfemářka domu Hermès zaujímá skutečně výsostné postavení. V úzké skupině lidí s profesí parfemář jsou ti s titulem in-house něco jako králové a královny a Christine je spolu s druhou dámou na našem seznamu jejich nekorunovaná královna. Žezlo převzala od Jeana-Clauda Elleny, který tento post zaujímal v letech 2004 až 2019. Tři roky strávila parfemářka po jeho boku, aby se připravila na výjimečnou roli, kterou ve světě zastává jen šest lidí. To už měla na kontě světové bestsellery jako Narciso Rodriguez for Her, Miss Dior Chérie, Armani Sì, Dolce & Gabbana The One nebo Jo Malone London Wood Sage & Sea Salt a English Pear & Freesia.
Její styl tíhne spíše k minimalismu, nebo se tak její kreace alespoň tváří. Nikdy moc neuznávala rozdělování parfémů na pánské a dámské, po celou svou kariéru razí heslo, že si každý má nosit to, v čem se cítí dobře. Tato výjimečná dáma s obrovským smyslem pro humor dokáže s růžemi skutečná kouzla. I když vůně s dominujícími růžemi nevyhledáváte, ty její jsou natolik jiné, že se s velkou pravděpodobností do královny květin od královny parfémů zamilujete. Důkaz? Vyzkoušejte si vedle zmiňovaných bestsellerů také Galop d'Hermès, Twilly d'Hermès Eau Poivrée nebo její nejnovější dílo Oud Alezan. Stejně skvěle dokáže zachytit sílu vody, teleportovat vás do Itálie, kde má také své kořeny, nebo vám odkrýt tajemství zahrady uprostřed jednoho z nejturističtějších měst světa, o níž jste neměli tušení. 

Mathilde Laurent

Foto: Instagram @mathilde.laurent
Mathilde Laurent
Rodilá Pařížanka prokázala svůj mimořádný talent na samotném počátku své kariéry, kdy oslovila Jeana-Paula Guerlaina a požádala o stáž ve slavném parfemářském domě. Nakonec tu místo tří měsíců zůstala jedenáct let, než si jí všimli u Cartier a nabídli roli in-house parfemářky. A tak se Mathilde Laurent stala jednou ze dvou žen na světě, které tuto funkci zastávají. Je také jednou z 16 expertů dohlížejících na Grand Musée du Parfum v Paříži. Pokud se jen trochu zajímáte o vůně, pak zcela určitě znáte její Baiser volé nebo La Panthère pro Cartier či Aqua Allegoria Herba Fresca, kterou vytvořila pro Guerlain.
Styl Mathilde Laurent v sobě spojuje umělecké kořeny a vědecký přístup. S klidem zenového mnicha půjde proti celému trhu, který blahořečí pouze přírodní ingredience, a zavře se do ateliéru, aby posléze představila parfém bořící všechny stereotypy o syntetických vůních. Následně zase vytvoří celou kolekci postavenou na vzácném oudu s diamantovým třpytem v závěsu. Ráda boří mýty a posouvá hranice s přirozenou elegancí, bez skandálů, zato napořád.  

Anne Flipo

Foto: Instagram @anneflipoperfumer
Anne Flipo
Anne Flipo je jednou z moderních průkopnic parfemářství. Otevřela dveře dalším generacím žen, které toto řemeslo zlákalo. Je držitelkou titulu Master Perfumer (první žena, která kdy tento titul získala), což je po in-house parfemáři nejvyšší možný status. Něco jako šlechtický titul. Na svém kontě má Anne Flipo stovky parfémů a desítky mezinárodních bestsellerů. Šance, že jste někdy nosili některou z jejích vůní, je hodně vysoká. Mj. je jednou ze tří spoluautorů La Vie Est Belle pro Lancôme (a jedinou ženou, která se na jejím mega úspěchu podílela), a to včetně poslední verze La Vie Est Belle Rose Extraordinaire. Pro YSL vytvořila Libre, L'Homme, pro Armaniho Acqua di Gioia nebo Because It's You, pro Paco Rabanne vůni Olympéa, Lady Milion, Phantom, pro Pradu Luna Rossa Ocean. Chloé díky ní zabodovala s Love Story. Se stejnou lehkostí, s jakou míchá líbivé vůně zacílené na široké globální publikum, dokáže skórovat v kategorii niche, kde se naplno rozvíjí její mimořádný talent.
Anne platí za expertku na květinové ingredience, zejména na tzv. bílé květy – jasmín, pomerančový květ, ylang-ylang, lilie, gardénie, tuberózu, zimolez. S nimi dokáže opravdové divy, ovšem stejně skvěle si pohrává s ryze syntetickými esencemi a vytváří neexistující světy, které vás okamžitě pohltí a přáli byste si v nich žít. Jejím vrcholným dílem (sama je v rozhovoru pro Vogue označila na svůj největší masterpiece) je Synthetic Jungle pro značku Frederic Malle. 

Delphine Jelk

Foto: archiv značky
Delphine Jelk, in-house parfemářka domu Guerlain
Její příběh zní jako z pohádky. Nebo z hollywoodského filmu. Ale o tom až jindy. Kreativní ředitelka Maison Guerlain je sama ztělesněním elegance a francouzského „je ne sais quoi“ . Přesně taková je i její tvorba. Od začátku velmi úspěšná. Díky ní vznikl jeden ze současných pilířů tradiční značky – La Petite Robe Noire – malé černé ve formě parfému. Spolu s Thierry Wasserem vytvořila také Mon Guerlain. Rozhodně jí nelze upřít tah na branku. Dokáže se přesně vcítit do toho, po čem klienti touží, aniž by to velmi často věděli oni sami. Dřív než dostala stálou pozici u Guerlain, intenzivně se věnovala i marketingu a tvorbě pro niche značky jako Odin a také módní brandy jako Aubade a Bill Blass.
Delphine je především vypravěčka, ale místo papíru a pera pracuje s vonným esencemi. Z růží, vanilky a bergamotu, které patří mezi její tři nejpoužívanější ingredience, dokáže vykouzlit prakticky jakoukoliv emoci a náladu. Stačí si vzít jeden z nejnovějších parfémů Tobacco Honey a třeba Aqua Allegoria Forte Mandarin Basilic. Jen těžko byste našli větší protiklady, a přesto v nich na první dobou najdete jasný rukopis této rodilé Švýcarky.

Nathalie Lorson

Foto: Instagram @nathalielorson_masterperfumer
Nathalie Lorson
Ať máte k vanilkové vůni jakkoliv vyhraněný vztah, Master Perfumer Nathalie Lorson vás hravě přesvědčí, že ji vlastně milujete. Právě tato dáma je nekorunovanou královnou vanilkových esencí. Rodačka z Grasse, jejíž portfolio čítá stovky parfémů, má nezaměnitelný styl, který rychle rozpoznáte. Její kreace patří mezi ty smyslné a velkorysé. Madame Lorson vášnivě ráda zkouší nové věci a vydává se do neprozkoumaných vod. Při osobním setkání zjistíte, že tato skromná, pokorná osobnost má obrovský smysl pro humor, a přestože stojí na samotném vrcholu oboru, kterému se v mládí upsala, rozhodně nemíní polevit a usnout na vavřínech, i kdyby mohla.
Za svůj vlastní masterpiece považuje Black Opium pro YSL a Le Labo Another 13. Ze stovek jejích kreací se určitě sluší jmenovat opulentní Armani Privé Cuir Noir, ódu na vanilku Mugler Alien Goddess, Peut-Être z butikové řady Lancôme, Soleil Vibrant pro Lalique nebo kosatcovo-vanilkou Givenchy Gentleman Intense.

Azzi Glasser

Foto: Azzi Glasser
Azzi Glasser
Jsou parfemáři a pak je Azzi Glasser. Kapitola sama pro sebe. Rocková star, která ale nezpívá, ani nehraje na žádný hudební nástroj, zato vám složí, cokoliv si řeknete. Její specializací jsou parfémy na míru (zejména) slavným osobnostem, úzce pracuje s předními umělci současnosti a vedle klasických vůní na tělo a vonných svíček tvoří olfaktorická díla – jednou na výstavu, módní přehlídku (mj. na kultovní show Alexandera McQueena Savage Beauty v roce 1999), jindy pro hotel nebo fancy restauraci, nebo dokonce pro celé muzeum (např. Louvre v Abú Dhabí).
Nebavte se s ní o jednotlivých ingrediencích, její práce stojí na zachycování osobností do podoby parfému. V tom je naprosto nepřekonatelná. Díky tomu, že je zároveň výbornou psycholožkou, dokáže se nacítit na svůj protějšek a vybrat nebo rovnou vytvořit parfém, s nímž se okamžitě sžijete a svůj další život si bez něj už nebudete umět představit. Vedle zmiňovaných parfémů na míru najdete její práci ve vlastní linii, kterou sem tam rozšíří o nějakou novinku.

Sonia Constant

Foto: Instagram @constantsoniaperfumer
Sonia Constant
Jedna z nejpilnějších parfemářek své generace Sonia Constant se učila od těch nejlepších, což je vidět od počátku její kariéry. Nejčastěji se s jejím jménem a tvorbou můžete setkat u módních značek. Pracovala pro McQueena, Armaniho, Ferragama, Jacobse, Burberry, Kenzo, Loewe, Lanvin, Jimmy Choo a takto bychom mohli pokračovat dál a dál. Vedle toho ještě stihla založit vlastní značku Ella K, v níž experimentuje, aniž by svou fantazii musela svazovat marketingovými příručkami a pravidly.
Když ji potkáte, pravděpodobně bude mít u sebe papírový zápisník a fotoaparát, s jejichž pomocí zachycuje myšlenky, nápady a svět kolem sebe, který jí je zároveň největší inspirací. Zápal a nápady jí rozhodně nechybí. Mezi její nejoblíbenější ingredience, s nimiž zároveň pracuje nejčastěji, patří kosatec, esence z pomerančových květů a syntetické molekuly ambroxan a cashmeran. Co si vybrat od Soniy? Určitě začněte s Tom Ford Ombré Leather a Narciso Rodriguez Pure Musc. Pokud dáváte přednost lehkým vůním, pak Sonia připravila mj. Ocean di Gioia pro Armani a také květinovou Marc Jacobs Daisy Wild.

Fanny Bal

Foto: Instagram @fannybalparfumeur
Fanny Bal
Studentka a chráněnka legendárního parfemáře Dominica Ropiona se rychle na globální parfemářské scéně etablovala a její hvězda v jeden moment raketově stoupla. Fanny Bal je superstar, skutečný talent a hlas své generace, u níž jde vášeň pro řemeslo ruku v ruce s jejích schopnostmi. Když ji oslovil Frederic Malle, aby vytvořila svou vlastní vůni, potvrdil mimořádné schopnosti této Francouzky, u níž se zdá, že „sky is the limit". 
Mezi její nejznámější kreace patří Givenchy Irresistible a Givenchy L'Interdit. Obě vytvořila v tandemu s Anne Flipo a zmiňovaným Dominikem Ropionem. Vedle květinových vůní mířících na široké publikum je Bal mistryní neobvyklých, inovativních kreací, v nichž si často hraje s tématem květin a vody. Její Neon Garden pro Dries Van Noten, When The Rain Stops pro Maison Margiela nebo Violette pro Chloé jsou těmi nejlepšími referencemi.