Vůně

Neexistující vůně, která okouzlila nejslavnější parfémářku na světě, teď čeká na vás

Krása je v jednoduchosti a umění překvapovat. Důkazem je nejnovější vůně značky Hermès, ve které si Christine Nagel pohrála s neobvyklou ingrediencí. V exkluzivním rozhovoru pro Vogue Czechoslovakia vám prozradí, proč si vybrala právě bazalku a jak moc ji ovlivňuje cestování.
Foto: Courtesy of Hermès / Sylvie Becquet
Christine Nagel
V jednoduchosti je krása. Pokud pochybujete, vezměte si do ruky nejnovější kolínskou vodu z řady L’Art de Vivre od Hermès, kterou in-house parfémářka Christine Nagel namíchala z bazalky. Její svěží aroma s lehce kořeněnými nuancemi není v parfémech tak neobvyklé, jak by se na první pohled mohlo zdát. Carlos Benaïm nebo Olivier Polge s intenzivně aromatickou bylinkou v minulosti pracovali v pánských vůních, Nagel se na tuto ingredienci podívala po svém a dala jí zcela nový rozměr. 

Proč právě bazalka? Co vás přimělo k tomu, že jste se rozhodla rozšířit řadu kolínských právě o její vůni?

Bazalka je v mém hledáčku již delší dobu, od mého náhodného setkání s její rozmanitostí na veletrhu, který oslavuje přírodu již více než 30 let. Zastavila jsem se u stánku patřícího školce, která vystavovala svou sbírku bazalky. Stánek byl jednoduchý, velmi skromný, ale tak bohatý na odrůdy, barvy a vůně. Ten kontrast byl zarážející. Tento malý svět, který jsem si ani nedokázala představit, mi při doteku a tření otevřel širší svět vůní. Nejúžasnější ze všech byla fialová bazalka se svou hlubší, intenzivnější vůní. Podle mého názoru jednoznačně vynikala nad ostatními.

Co se vám na bazalce nejvíce líbí?

Bazalka pro mě svým způsobem představuje všechny vlastnosti kolínské, jednoduchý a bezprostřední požitek, eleganci v pohybu, let velkorysé svěžesti, smyslový půvab materiálu a barvy. Všechna slova a přídavná jména jako veselost, spontánnost a velkorysost popisují také kolínskou. Je téměř s podivem, že tu ještě žádná taková nebyla. 
Kolínská voda Eau de Basilic Pourpre, HERMÈS, prodává Hermès, od 1995 Kč

Jaké další ingredience jste vedle bazalky použila?

Začala jsem aromatickou a velkorysou zelenou velkolistou bazalkou a přepracovala jsem ji, abych jí dodala větší hloubku a sofistikovanost. Lehká, ale povzbuzující, křišťálově čistá vůně bergamotu, nejelegantnějšího z citrusových plodů, vnáší do vůně zvláštní jemnost. Zelený, kousavý charakter pelargonie jí dodává jinou auru, estetiku, která připomíná vyblednutí a plně souzní s bazalkou a bergamotem. Hraje podpůrnou roli a dodává kolínské eleganci, jistotu a hloubku. A navzdory síle tohoto listu, který je parfémářskou klasikou, dává plně vyznít bazalce. A konečně také pačuli, jenž poskytuje dlouhou životnost, což je pro mě důležité.  

Složené této vůně mi evokuje na první pohled Itálii a její uvolněný životní styl. Co vás při tvorbě nejvíce inspirovalo?

Kolínské vody mě obzvlášť baví. Jsou pro mě ideální arénou pro vyjádření radosti, kterou stále cítím z práce pro Hermès. Ve své podstatě evokují sdílení a velkorysost, oslavy a léto. Vzhledem k tomu, že jsem si uchovala italský původ a na této kolínské jsem začala pracovat v srpnovém horku, zdála se mi bazalka jako jasná volba pro vyjádření představy hojnosti, rodinných jídel u dlouhých stolů a velmi specifických vůní Středomoří.  
Foto: Philippe Lacombe
Čtyři kolínské Hermès: Eau de Citron Noir, Eau d'Orange Verte, Eau de Rhubarbe Ecarlate a Eau de Basilic Pourpre

Hodně cestujete a inspiraci pro svou tvorbu nacházíte na nejrůznějších místech, ať už známých, nebo zcela skrytých veřejnosti. Jak je to v případě bazalkové kolínské?

Cestování a kultury různých zemí inspirují mou tvorbu a vždy ji inspirovaly, to je nepopiratelné, ale stejně tak i setkání, atmosféry a zvláštní okamžiky. A to je i případ Eau de Basilic pourpre. Jak jsem již zmínila, bazalka je neodmyslitelně letní. Ztělesňuje slunce a léto, rodinu a šťastné chvíle, stejně jako pocit přjemného ochlazení v altánu.  

Jakým výzvám jste jako parfemářka musela čelit při práci s bazalkou?

Čelila jsem hned dvěma. Zaprvé se vyvarovat se potravinářského a kulinářského aspektu bazalky. Chtěla jsem vykreslit jejího ducha, ne její vůni; její charakter, ne její chuť. Mým tématem byla fialová bazalka, její jemnost, specifický charakter, ale extrakt z fialové bazalky neexistuje. Pracovala jsem tedy na zcela jiné, velkolisté zelené bazalce. Chtěla jsem poeticky zrekonstruovat své setkání s fialovou bazalkou, která na mě zapůsobila tím, že jsem se zaměřila na větvičky listů, kterým dávám přednost před květem. Práce s listy mě stále inspiruje. V tom spočívá veškerá umělecká a tvůrčí práce.

Jaký je váš nejoblíbenější bazalkový recept?

Gaspacho s bazalkovým sorbetem! Nenašla jsem nic víc osvěžujícího, originálnějšího a chutnějšího.