Vůně

Nečekaná kombinace vůní, díky které sklidíte spoustu komplimentů

Není moc věcí, které dokáží beauty redaktorku Vogue překvapit. Kosmetických novinek do redakce denně míří spousta, ale jen zlomek se dostane dál než na stůl. Ovšem najdou se i výjimky jako jeden parfém, v němž se mísí velmi rozporuplné ingredience. Jak výjimečná vůně vznikla, zjistila Cindy Kerberová u parfemářky Delphine Jelk.
Foto: archiv značky
Delphine Jelk, in-house parfemářka domu Guerlain
Jako kosmetická redaktorka Vogue mám přístup k těm nejlepším novinkám dlouho předtím, než se objeví na trhu. Mohu je zkoušet, hrát si, podrobit je testu času a v případě rtěnek a vůní vyzkoušet na svém blízkém i vzdáleném okolí. Což zejména u těch druhých jmenovaných dělám ráda, i když ne tak často, jak bych chtěla. Ono to totiž ani dost dobře nejde, když si uvědomíte, že jen letos značky představily k dnešnímu dni přes 4100 parfémů. Od ledna do začátku prosince! A pak, i když je z nich mnoho moc hezkých, dokonce krásných, jen velmi malý zlomek mě dokáže přesvědčit, že bych si je měla vyzkoušet na vlastní kůži a dokonce je pravidelně nosit. Ovšem najde se pár výjimek jako právě ta, o které vám chci vyprávět.
Od parfémů mám vysoká očekávání. Chci takový, na který se i cizí lidé budou ptát (což jde sice v rozporu s tím, že jsem velký introvert, ale jakmile přijde k diskuzi na téma vůně, jsem ochotna kdykoliv s kýmkoliv vést hodinové diskuze), ale zároveň jím nechci nikoho ohromit a být „vidět". Dávám přednost těžkým vůním, ale nechci se v nich utápět. Květinové cíleně pro sebe nevyhledávám, ale přesto jsem několik dekád jedné věrná. Sladké? Proč ne, ale nesmějí být prvoplánové a hloupé. Tylovou sukni taky nenosím na veřejnosti, ale jen na hodiny tance. Baví mě divnovůně, ale zase mi nesedí do každodenního parfémového šatníku.
Asi je vám jasné, že vybrat mi parfém je nadlidský úkol a prakticky celá rodina i přátelé to dávno vzdali a ani je nenapadne darovat mi lahvičku s vůní (což je tedy škoda, protože mám několik jasných stálic, které si tak musím neustále sama dokupovat). Před pár týdny se mi na stole objevila bílá krabička s černým lesklým štítkem, na němž stála tři slova. Tobacco. Honey. Guerlain. Přiznám se, že nejdříve jsem váhala, zdali se vůbec podívat dovnitř. Tabák a med. To zní víc jako přímá cesta do pekel než jako elegantní parfém. Musíte mít dost velkou odvahu, abyste šli do vůně s dominantním aromatem tabáku. A ještě větší, když zjistíte, že uvnitř není jen tabák, ale taky oud a vedle ultra sladké vůně medu taky pořádná nálož vanilky. Nebudu to protahovat: Jak dlouho jsem váhala, tak rychle jsem se zamilovala. Ano, byl to onen blesk z čistého nebe. Od té doby, co ji pravidelně nosím, dostávám spoustu komplimentů a zvědavých otázek. 
Foto: Guerlain
Foto: Guerlain
Moje nová láska pochází z kolekce L'Art & La Matière, která se cíleně zaměřuje na nevšední ingredience a vyzdvihuje je. Tobacco Honey je podle mě opravdu výjimečná niche vůně, nejlepší z celé řady. Abych více pochopila kouzlo této vůně, vyzpovídala jsem její autorku, in-house parfemářku a kreativní ředitelku značky Guerlain, Delphine Jelk.

Když jsem poprvé použila Tobacco Honey, všichni kolegové v redakci se shodli, že na ně působí velmi příjemně. Cítím to úplně stejně, vaše vůně mě i inspirovala k napsání článku o uklidňujících parfémech do prosincového čísla Vogue CS. Pocit pohodlí a uklidnění je ovšem velmi subjektivní pojem. 

Máte pravdu, tato vůně je velmi uklidňující. Je to díky ingrediencím, jako je vanilka, fazole tonka a med. Tyto tóny jsou univerzálně jemné a zahalující, připomínají sladkost dětství.

Existuje ingredience, která má univerzální uklidňující účinek? 

Ano, je známo, že vanilka působí uklidňujícím dojmem, protože nám připomíná mateřské mléko.

Existují nějaké kulturní nebo regionální rozdíly v tom, co lidé považují za uklidňující vůně? 

Některé vůně mohou být přijímány různě, ale konkrétně vanilka se zdá být univerzální.  

Můžete se podělit o příklady vůní, které jste vytvořila s cílem navodit pocit komfortu a uvolnění? 

Musc Outreblanc nebo Vanille Planifolia 21 a Iris Pallida 6 z kolekce Les Extraits. Herbes Troublantes je velmi uvolňující a uklidňující, protože obsahuje hodně bergamotu, pomerančového květu a pižma. Chtěla jsem vytvořit vůni, která by byla jako olfaktorická pauza s tóny evokujícími svěžest a čistotu. Jednoduchá a elegantní.

Liší se nějak kreativní proces u uklidňujících vůní a těch řekněme svůdných nebo energických? 

Vybírám suroviny podle toho, co evokují: Pižmová, pudrová vanilka bude uklidňující, zatímco dřevitá/kořeněná vanilka může být svůdnější. Ale zároveň i uklidňující vůně může také působit velmi sexy!

Jsou podle vás vůně terapeutickým prostředkem, který působí na emoce a pohodu člověka? 

Ano, věřím tomu! Vůně mohou mít blahodárný vliv na vaši mysl. Zajímám se o tento aspekt vůní, sama jsem totiž aromaterapii vystudovala. Tématu wellbeingu v souvislosti s vůněmi se teď velmi věnuji, tímto směrem teď pracuji.

Máte nějakou svou obzvlášť oblíbenou vůni nebo kombinaci, která vás uklidňuje?

Líbí se mi představa vůně, v níž se cítíte příjemně, zahalíte se do ní. Mou nejintenzivnější vzpomínkou na vůni je meruňkový olej ve sklenici, který používala moje matka a babička, když jsem byla malá. Používám ho dodnes a střídavě se o něj dělím se svými čtyřmi dětmi. Je to zázračný lék na všechny bolístky! Jinak se na večer nejraději navoním tím, na čem právě pracuji. Pomáhá mi to sledovat, jak okolí reaguje, jestli vůni komentují. To je dobré vodítko. Také ráda nosím Jicky Extrait, na speciální příležitosti si ho dávám na krk a zápěstí. 
Foto: archiv značky
Vůně Tobacco Honey, GUERLAIN
Foto: archiv značky
Vůně Tobacco Honey, GUERLAIN
Foto: archiv značky
Vůně Tobacco Honey, GUERLAIN