Health

5 způsobů, jak být na jaře zdravější a šťastnější

Newyorská fitness trenérka Arielle Simone odstartovala kariéru v roce 2011 úplnou náhodou; poté, co se jako modelka snažila všemi možnými dietami shodit přebytečná kila, až kvůli střevním problémům skončila v nemocnici. Její ozdravný plán proto vyžadoval kompletní změnu stravování a přístupu k životu. A vy se jím můžete inspirovat.
Protože cesta každého klienta je čistě individuální, Arielle Simone mění svá doporučení a programy v závislosti na jejich potřebách. Při tom všem se zaměřuje především na upřednostňování pozitiv. To znamená, že se nejprve soustředí na to, co dělají její svěřenci správně, teprve pak dává prostor k odstraňování zlozvyků a chyb. S Vogue se podělila o 5 tipů:

Stanovte si ranní rutinu

„První věc, na kterou se ptám svých klientů, je, jak začínají svůj den. Rychle vstanete a popadnete telefon? Zkuste se pro začátek místo toho věnovat pět minut meditaci nebo přemýšlení, čím si dnes udělat radost, i kdyby to mělo být jen protažení. Můžete pokračovat sklenicí vody nebo ovocem. Skvělé je také čtení, plánování v diáři nebo psaní deníku. Když ráno začnete s jasným záměrem, máte pak více energie a budete se po celý den cítit více vyrovnaní.“

Dopřávejte si rostlinnou stravu 

„Když říkám rostlinná strava, neznamená to, že z vás ze dne na den musí být vegan, nebo že začnete ze svého jídelníčku vyřazovat úplně všechno. Co přidat třeba k obědu více zeleniny? Je plná živin, které dodávají tělu energii, a pomáhá, aby náš mozek fungoval naplno. Takové suroviny navíc hýří barvami a vy budete díky nim veselejší, jídlo je přece také o emocích. Popřemýšlejte o tom, jak do svých dní propašovat smoothie. A nezapomeňte se ujistit, že máte lednici nabitou potravinami, které jsou v souladu s vaším wellness programem. Své pokrmy plánujte s předstihem.”

Najděte sport, co vás chytne

„Cvičení by pro vás nemělo být povinností. Naopak by vám mělo přinášet skvělý pocit a naplňovat vás, jinak u něj prostě nevydržíte. Každý z nás má jiné nároky, takže si musíte najít to, co vás baví. Když něco děláme, protože chceme, začneme si uvědomovat sílu a pružnost svého těla. Mně osobně nejvíce vyhovuje aktivita v pomalejším tempu, takže jsem se dala na jógu a pilates.” 

Potřebujete nějaké hobby

„Pomůže vám to potlačit chutě. Mnohokrát si myslíme, že potřebujeme sladké, ale ve skutečnosti jen toužíme po dobrodružství, smíchu, radosti nebo intimitě. Už jen to, že vyjdeme ven a máme nějakého tvůrčího koníčka, ať už je to příroda, malování, nebo tanec, nám přináší spoustu pozitivních emocí. Většina z nás je zahlcena povinnostmi, takže se vyplatí objevit koníčky, které vás budou naplňovat.”

Zastavte se na chvíli, ale pravidelně

„Mít chvilku jen pro sebe, je opravdový luxus. Zamyslete se nad tím, kdy je pro vás nejvhodnější čas na chvíli vypnout. Může to být deset minut ráno, nebo večer. Někdy stačí po probuzení ignorovat mobilní telefon a nerozptylovat se. Zeptejte se sami sebe, jak vypadá kvalitně strávený čas se sebou samým.”