Health

Pět zdravých návyků, které se vyplatí dělat každý den

I naše těla mají řád a pravidelnost. Spolu s odborníky jsme vybrali několik návyků, díky kterým se budete lépe cítit fyzicky i psychicky. Podmínkou je však jejich pravidelné dodržování. Tak směle do toho!
Foto: Helena Christensen for Vogue CS
Gigi Hadid

Návyk číslo 1: Vypněte hlavu při meditaci

Dnešní doba je enormně zrychlená, a tak pod tíhou všech úkolů, smrští termínů a přemíry stále proudících informací je na místě dát unavené mysli oddych, vyčistit ji a nabrat novou vnitřní energii. Certifikovaná jógová lektorka, ceremonialistka a doteková terapeutka Markéta Faustová @marketafaustovayoga, doporučuje meditaci: „Před tisíci lety byla chápána jako cesta k porozumění posvátným životním energiím. Dnes je však na Západě považována spíše za celostní lék. Vzájemně působí na tělo i mysl, přináší pocit klidu a dokáže pomoci zharmonizovat emoční vypětí.“ Meditovat přitom může úplně každý, i způsobů praxe existuje mnoho. Všechny ale cílí na to samé — zbavit se nekonečného proudu myšlenek, které skáčou a neustále se k nám vracejí. „Pro mne je nejlepší čas na meditaci ráno. Často proto doslova sklouznu z postele na podložku. Moje mysl je ještě neprobuzená, ráda vychytám právě tu chvíli, ještě než se onen tanec myšlenek rozproudí. Pravidelná každoranní meditace je klíčem k tomu, aby se nám častěji dařilo měnit naše reakce i v běžných denních situacích. Ale i občas se počítá. Proto buďte na sebe hodní a pochvalte se kdykoli, když se vám na podložku podaří usadit,“ mluví z vlastní zkušenosti Markéta Faustová. A její tip? Meditace s mantrou „SÓ HAM – JÁ JSEM“, používanou po tisíce let! Návod je následující: Usaďte se a zaměřte pozornost výhradně do sebe. Začněte pozorovat svůj dech. Vnímejte svoji vzpřímenou páteř, dlaně nechejte volně ležet na kolenou. Prohlubujte svůj dech. S hlubokým nádechem si uvnitř opakujte „SÓ“ a s hlubokým výdechem „HAM“. Uvolněte se do přirozené vibrace. Mantru můžete opakovat i nahlas, a ponořit se tak do rezonance zvuku. Lze ji navíc provádět kdykoliv během dne — v autobuse, ve frontě… Během chvíle se zklidníte a změníte perspektivu, uvidíte.

Návyk číslo dva: Dopřejte si ranní sluneční lázeň

Ráno často určí to, jak pak bude vypadat celý den, a pokud si dopřejete hned ze začátku dne třeba svižné proběhnutí nebo procházku (klidně ji můžete spojit s cestou do kanceláře), to vše za přítomnosti slunečních paprsků, budete se následující hodiny cítit zaručeně skvěle. A proč je právě ranní slunce tak důležité? Lékař Jan Vojáček z kliniky funkčního zdraví endala, věc vysvětluje takto: „Přijímání ranního světla posiluje naše vnitřní rytmy a podporuje zdraví na všech úrovních. Postačí přitom být na slunci do deseti minut. A platí, že čím dříve po úsvitu, tím lépe a bezpečně pro každého, do deváté hodiny dopolední.“ Pokud vám ale příležitost přivítat východ slunce spíše uniká, zkuste vsadit na účinky fototerapie, kterou provádějí právě na klinice endala. Vyzkoušet zde můžete celotělové působení paprsků s nízkoúrovňovým světlem ve fotobiomodulační komoře, která vypadá podobně jako solárium, avšak její světlo má jiné spektrum. Využívá se k podpoře hojení a redukci zánětů, proti bolestem, přičemž jeho paprsky mají podobné účinky jako  sluneční záření. Procedura trvá dvacet minut a dá se vybírat z několika programů — od harmonizace nervového systému až po celkovou podporu organismu.

Návyk číslo tři: Jezte teplý oběd 

Faktem je, že naše těla fungují podle toho, co jíme. Na ájurvédu, indické učení, které tělesné neduhy řeší napřed z perspektivy stravy, nedá dopustit celostní terapeutka Klára Tuzarová z kliniky Namao. „Západní společnost je navyklá v obědové pauze pracovat, cvičit, chodit na schůzky. Přitom je velmi důležité si v tomto čase vytvořit prostor k tomu si sednout, dát teplé jídlo a v klidu jej sníst. Oběd je pro tělo nejklíčovější jídlo dne. To, z čeho tělo čerpá energii a stavební látky, je jídlo snědené mezi 12. až 14. hodinou.“ Slunce se v té době nachází nejvýše, má největší sílu, a tudíž i trávicí oheň v té době hoří nejsilněji. Znakem dobře fungujícího trávení je hlad přicházející právě v tomto čase. Pakliže nemáte možnost poobědvat teplé jídlo doma, ohřejte si ho v práci. A když nemáte čas na přípravu pokrmu a místo toho se spoléháte na restaurace, sáhněte alespoň po sezonních, vždy opět teplých jídlech (žádné velké zeleninové saláty místo hlavního chodu). Proč? Studené potraviny zpomalují trávicí proces. Kromě toho by se váš oběd měl skládat ze surovin, které odpovídají aktuální sezoně. Příklad? Teď na jaře je čas odlehčovat, začít konzumovat méně masa a mléčných výrobků, dopřávat si lehčí obiloviny (quinoa, pohanka) a luštěniny. Zelenina by v našem jídelníčku stále měla převažovat tepelně upravená (menší část mohou tvořit čerstvé zelené saláty s rukolou, pampeliškou, ředkvičkou, špenátem či hráškem). A je tu ještě jedna cenná rada: „Oběd je vhodné jíst v klidu. Posaďte se, jednotlivá sousta dobře rozkousejte a nepijte během jídla. Odložte telefon i počítač. Raději si popovídejte s rodinou či kolegy, vše si díky tomu lépe a v klidu vychutnáte a budete i lépe připraveni na druhou část dne,“ nabádá terapeutka. 

Návyk číslo čtyři: Pečlivě provádějte dentální hygienu

Potřebu čistit zuby dvakrát denně má od dětství zakořeněné snad už každý. Jenže jenom tohle nestačí, jak poukazuje dentální hygienistka Monika Okluská: „To, v jakém stavu máte svoji ústní dutinu a zuby, může mít vliv na váš celkový zdravotní stav. Mikroorganismy z nemocných dásní a zubů se totiž mohou šířit krevním řečištěm, a pokud jste oslabení, může vám to způsobit zánětlivé změny na srdci, mozku, nebo dokonce ohrozit i případné těhotenství.“ Čištění mezizubních prostor mezizubním kartáčkem je proto podle ní základ. „Tento prostor tvoří až 40 % povrchu zubů, a tolik procent zůstane nevyčištěných, pokud ho vynecháte. Bakterie ze zbytků jídla, které se mezi zuby zachytí, se začnou rozkládat, což může být příčinou hnilobných procesů. Ty mají za následek velice nepříjemný zápach z úst,“ varuje odbornice. A s tím souvisí také nejčastější zubní kaz, kterým je právě ten mezizubní a také záněty dásní a tzv. parodontóza (ktera, mimochodem, velice často začíná v mezizubním prostoru). Jak vypadá účinné mezizubní čištění? Gró tkví ve správně vybraném mezizubním kartáčku, který vám buď doporučí na dentální hygieně, anebo jeho ideální velikost poznáte tak, že při zavádění do mezizubních prostor nebudete muset tlačit násilím, pocítíte jen lehký odpor při zasouvání. Samotné čištění by mělo být drobnými krouživými vibračními pohyby jednou tam a pak zpět. 

Návyk číslo pět: Používejte mobil jen ve vyhrazeném čase

Moderní technika nás obklopuje na každém kroku, a to dokonce i když spíme nebo sportujeme. Jenže vinou toho  na nás neustále doléhá pocit, že něco musíme kontrolovat a že když nebudeme reagovat hned, něco nám uteče. Výsledkem je psychické napětí, ve kterém se permanentně ocitáme. Pohybový trenér Jan Kaňůrek, doporučuje zacílit na následující věc: „Pokud jde o dnešní dobu, zaměřil bych se asi hlavně na mobil. Ideálně dvě hodiny před spánkem už do něj nekoukat, vypnout si wi-fi, data, veškerá upozornění, a to hlavně zvuk. Svoji hlavu nalaďte postupně na spánek, vypněte doma všechno bílé zářící světlo a běžte si třeba číst. Při usínání pak nemějte mobil vedle hlavy, ideálně telefon nechte ve vedlejší místnosti. Pokud si na něm nastavujete budík, nastavte si ho dvě hodiny před samotným spánkem, ať už na přístroj nemusíte sahat.“ Co se bude dít ráno? Budík z mobilu vám vyzvánět z vedlejší místnosti, což vás donutí rovnou vstát, ne si znovu lehat. Budík prostě vypněte, ale telefon ještě chvíli a nechte ležet. Dopřejte si ranní klid, je fajn jít si třeba zaběhat nebo zacvičit pod širým nebem, jen tak se projít, dát si studenou sprchu, dobrou snídani… To všechno dělá divy!