Wellness

Pár ajurvédských tipů, které už možná děláte, a pár dalších, které byste mohli

Ajurvéda, věda o životě, je kombinací medicíny, zdravého životního stylu a filozofie. Funguje. Ale musíme si říct na rovinu – je to pro odhodlané a cílevědomé jedince se silnou vůlí. Nejlépe pro ty, co nemusí chodit do práce a nečelí žádnému stresu. Naštěstí existuje několik ajurvédských life hacks, které může implementovat každý i bez většího utrpení.
Foto: Getty Images
Zlaté mléko
Přetrval by nějaký systém nenásilně přes šest tisíc let, kdyby nefungoval? Ajurvéda je nejstarší známá celostní nauka o zdravém životním stylu, kterou vyvinuli dávní lékaři v Indii. Ať se současný svět a společnost liší od té starověké jakkoliv, zásady ajurvédy pomáhají ke zdraví lidskému tělu dodnes, protože tato nauka dbá na vyváženost a rovnováhu. Jaké principy z ajurvédy můžete zařadit do svého běžného dne, prozrazuje lektorka jógy a tanců Martina Kemrová, která se jí sama snaží řídit.

Všeho moc škodí

Zatímco západní medicína „přihazuje“ (léky, tělocviky, ortopedické pomůcky, terapie…), ajurvéda ubírá. Pokud něco máte opravdu rádi do té míry, že to přeháníte (práci, čas online, kávu, skleničky s přáteli, fyzickou aktivitu…), první rada zní: Vydělte to (aspoň) dvěma. Místo pěti šálků kávy si dejte dva, místo patnácti hodin práce zvolněte na osm a nechte si volné víkendy. Dobu, kdy jste online, omezte aspoň večer a o víkendech. Možná, že náhle uvolněný čas a uprázdněné místo zaplníte něčím novým, zdravějším, přínosnějším.

Méně kávy, více teplé vody

Mívala jsem takový zvyk: Hned po probuzení jsem si dala vodu s citronem – a kávu. Zdálo se mi, že bez kofeinu nejsem schopná fungovat. A ejhle: při pobytu v Indii jsem se dokázala nastartovat i bez každodenního kopání do mrtvého koně (kredit Cher). Ano, v Indii jsem chodila spát před desátou a nečelila běžnému českému firemnímu stresu, ale i tak bych za normálních okolností čekala, že se během dne dostaví ospalost. A ono ne!
Zkuste si dát místo ranní kávy teplou vodu s citronem. Možná zjistíte, že kofein není pro probuzení to podstatné. Vydržte pár dní, ono to půjde. Teplá voda pomůže i s trávením. Šálek teplé vody před jídlem prospěje agni, tedy trávicímu ohni, který je zodpovědný za správné zažívání. Ajurvéda doporučuje, aby při jídle ¼ kapacity žaludku zabírala teplá voda, ½ jídlo a poslední čtvrtina zůstala prázdná. Právě tahle kapacita je nezbytná pro bezproblémové trávení. Takže: Jezte do polosyta, a předtím si ještě dejte hrnek teplé vody!

Základem je jídlo – čerstvé a v klidu

Prvním krokem ke zdravému životu je dle ajurvédy úprava stravy. Jídlo má být pravidelné a připravené z čerstvých surovin, konzumované v klidu. Před pár lety by tyhle požadavky zněly jako sci-fi, ale v dnešní době krabiček a spolehlivých plánovačů by to problém být neměl. Že? 
Pro organismus jsou na zpracování náročnější syrové potraviny; tepelně upravené jídlo je vhodnější. Pokud to zvládnete bez masa, alkoholu, kofeinu, bílé pšeničné mouky, rafinovaného cukru a umělých hmot (konzervanty, éčka, bubliny…), tím lépe. Zkuste takhle jíst dva týdny a uvidíte. Ovoce je možné konzumovat syrové, ale minimálně v 90minutovém odstupu od hlavního jídla.  

Zlaté mléko

Poslední jídlo by mělo do žaludku sklouznout minimálně 3 hodiny před spaním a nemělo by obsahovat mnoho cukrů či luštěniny. Pokud – podobně jako já – trávíte večery pohybem či učením a domů se dostanete po osmé, zvažte k večeři zlaté mléko. A že jste to vy, tady je recept: přiměřené množství mléka (i alternativního), zahřejte, přidejte špetku mleté kurkumy, zázvoru, skořice, černého pepře a lžíci kokosového oleje nebo ghí. Za stálého míchání na středním plameni zahřívejte k varu. Pak odstavte, přeceďte a ihned podávejte. Jen pozor – máte-li problémy se žlučníkem nebo srážlivostí krve, kurkumu raději vynechte.

Jak je důležitější než co

Zůstaňme u stravy. Mám kamarádku, která tvrdila, že po jídle, které jí chutná, netloustne. A opravdu. „Smetanová zmrzlina? Samá bílkovina, to je v pořádku! Ovocný sorbet? Samý cukr a bůhví, jestli je v tom vůbec ovoce. Tloustne se jen po sorbetu." Fungovalo jí to na 100 %. 
Stejně tak ajurvéda není striktní. Důležitější než jíst kořínky a u toho trpět je mít dostatek živin, které do sebe neházíme ve stresu nebo s přemáháním, i kdyby to tak zcela neodpovídalo přísné ajurvédské dietě (ta, mimochodem, nevylučuje živočišné výrobky). Opravdu důležité je udělat z jídla prioritu. Mantra „Nemám čas na jídlo“ je nesmysl. Pokud máme čas hodiny scrollovat po displejích, na jídlo bychom si čas najít mohli, ne?