Health

10 jednoduchých tipů, jak překonat nejdepresivnější den v roce

Blue Monday obvykle připadá na třetí pondělí v lednu a bývá pokládáno za nejdepresivnější den roku. Důvodem je rapidní pokles nálady, který zacloumá mnoha lidmi: sváteční období je dávno za námi, avšak dlouhé, často temné večery stále přetrvávají. Některé také polévá hrůza z nesplacených složenek, jiní se zase snaží (často marně) naplnit svá novoroční předsevzetí. Jak to máte vy — a víte, jak se s tím vším vypořádat?
Toto datum vypočítal v roce 2004 psycholog a kouč Cliff Arnall pro jednu cestovní kancelář, která zoufale potřebovala pozvednout tržby a nastartovat klesající prodeje zájezdů. Ukázalo se to jako geniální tah: chmury a mizerná nálada se přece lépe snášejí na prosluněné pláži než ve studeném open spacu... Souvisí ale nejdepresivnější den v roce pouze s marketingem? Ne tak docela. Pravdou zůstává, že leden obecně nepatří mezi nejveselejší měsíce. Takže pokud se i vy právě teď cítíte pod psa, máme pro vás několik jednoduchých strategií, na které se vyplatí vsadit.

Vyžeňte zimní depresi — světlem

Zima pořád nekončí, tudíž sluníčka máme stále nedostatek. A právě v tomto období se lidé často potýkají s takzvanou sezonní afektivní poruchou, která se projevuje opakující se poruchou nálady i výkonnosti (a může trvat od podzimu do jara). U většiny jsou projevy mírné, případně středně těžké. Mezi klíčové příznaky patří pocit skleslosti a ospalosti, větší nutkání spánku a potíž vstát z postele. 
Řešení zimní deprese? Investice do chytré lampy, kterou rozsvěcujte hned od rána, kdy je venku ještě tma. Světlo se dle výzkumů umí se špatnou vyrovnat již po dvaceti minutách a hlavně — jeho efekt vydrží dlouho poté (takže o snesitelnější den máte postaráno).

Síla meditace a cvičení

Fakt, že meditace pomáhá duševnímu zdraví a že cvičení prospívá tělu, asi nemusíme dlouze rozebírat. 30 minut dvakrát týdně, které strávíte každou z obou aktivit, dokáže snížit projevy deprese až o 40 %. Avšak výzkum Rutgersovy univerzity z New Jersey ukázal, že když obě činnosti navíc spojíte, účinek může být několikanásobně větší. Takže až vás příště zase přepadne mentální nebo fyzická únava, pusťte si meditační video, u něj se pořádně protáhněte — a pozitivní efekt na sebe nenechá dlouho čekat.

Uvařte (si)  

Vaření je skvělé, a zdaleka ne jen proto, že při něm děláte něco pro své zasycení. Platí při něm i to, že pokud vyzkoušíte něco nového, změníte tím pocit ze sebe sama, zvlášť když dobré jídlo připravujete i pro druhé. Úspěch, který sklidíte s vlastnoručně vyrobeným pokrmem může zvýšit sebevědomí, a to nemluvě o  potenciálu vaší kreativní stránky. I ten jen kvete. Experimentujte proto s recepty, přísadami, chutěmi a stylingem jídla. Že se na to úplně necítíte? Ale kdeže. Jak říká Auguste Gusteau, šéfkuchař z filmu Ratatouille od Disney/Pixar: „Vařit může každý.“ 

Vydejte se do přírody

Když na chvíli vypnete notebook, odložíte práci a vydáte se někam ven, kde proudí čistý vzduch, mysl dostane šanci uvolnit se a nadechnout. To, že procházky otevřenou krajinou báječně uzemní, sníží pocity úzkosti a deprese, je prostě nepopíratelné.

Odsuňte starosti 

Ať už vás trápí aktuální zdražování, případně houstne atmosféra ve vaší firmě, věčné soustředění se na obavy vám cestu k lepší náladě nikdy neumetou. Jednoduše je proto zkuste odsunout. Místo toho, abyste se oddávali úzkostným myšlenkám hned, jak vyplavou na povrch, odložte starosti na určené období později během dne. K tomu si rezervujte konkrétní čas, například 15:30, kdy můžete dát volný prostor k přemýšlení o tom, co vás trápí. Ale dovolte si to jen na omezenou dobu, maximálně 15 minut. Chmury se budou zdát nepodstatnější. 

Zdravé jídlo jako lék na náladu

Jídlo, které do těla dostáváme, nás prokazatelně ovlivňuje nejen fyzicky, ale i psychicky. Konkrétně konzumace konzervovaných, nezdravých potravin může mít negativní vliv na emoce, tvrdí výzkumy. Zkuste proto jíst co nejzdravěji — naložte si na talíř vždy porci zeleniny, dopřávat si i ovoce a vařit doma. Jednoduchá jídla z čerstvých surovin jsou přesně to, co tělo potřebuje, zejména v období stresu.

Přečtěte si opravdovou knihu

Technologie v mnoha ohledech formují naše životy k lepšímu, ale někdy si od obrazovek potřebujeme odpočinout. Jak na to? Zbavte se na chvíli svých iPadů a Kindlů, abyste vzali do ruky skutečnou knihu. Vzpomínáte si, jak vás v dětství naplňovalo čtení příběhů? Vidět, kolik stránek jste přečetli, užívat si šustění stránek a cítit vůni papíru? Stejná radost vás může zaplavit i teď. 

Vymažte černé myšlenky

Momentálně se můžete cítit zahlcení prací, povinnostmi a urputnou snahou udržet si všechna (někdy až nesmyslně postavená) novoroční předsevzetí. Celou situaci si ale jen zbytečně komplikujete. Zapomeňte raději na ty nejhorší možné scénáře. I když si často myslíme, že se naše nejčernější představy ukáží jako pravdivé, jde jen o mentální události. A ty jsou stejně pomíjivé jako mraky za větrného dne.

Buďte k sobě laskavější

V mezilidských vztazích platí jednoduchá pravidla: když k druhým lidem přistupujeme laskavě, reagují na nás pozitivně; pakliže se k nim ale chováme tvrdě, odtáhnou se. Nezapomeňte ale, že totéž se může stát s námi samotnými. Takže: Pokud projevíme soucit sami se sebou a necháme ze sebe odejít vnitřního tyrana, snáze se pak odrazíme od dna, protože na sebe přestáváme být tak přísní. Častěji se proto odměňujte, chvalte. 

Těžké časy vás mohou dovést k vnitřnímu růstu

V poznání tkví síla. Když procházíme těžkými časy, jako je prožívání pandemie, nemoci, následky autonehody — bojujeme při tom zuby nehty na emocionální úrovni, ale zároveň nás daná zkušenost může posunout dál. Posttraumatický růst totiž pomáhá stát se silnějšími, dodává hlubší pohled na život, vědí vědci. A i když nelze popřít, že těžké časy se mohou zdát jakkoliv nepřekonatelné, má cenu vydržet, nevzdávat se. V takových chvílích si vzpomeňte na citát: „Když svět říká: ‚Vzdej to', naděje šeptá: ‚Zkus to ještě jednou.'“ Bude zase lépe.