Hudba

Happy playlist: 10 písniček, s nimiž budete šťastnější

Dá se štěstí koupit? Kdo tvrdí, že ne, nikdy nebyl u Louboutina. Dá se štěstí naučit? Vyznavači meditací tvrdí, že to jde. Dá se štěstí naposlouchat? Podle profesora experimentální psychologie Jacoba Jolija rozhodně ano. Vypočítal top 10 happy songů, které vám zaručeně zvednou náladu. 
Foto: Joe Corrigan/Getty Images
Hudba má na náš mozek obrovský vliv bez ohledu na to, zda sami hrajete na hudební nástroj, nebo jen pasivně posloucháte. Tímto fenoménem se zabýval doktor Jacob Jolij z univerzity v nizozemském Groningenu a přišel na způsob, jak vypočítat, které písničky zlepšují náladu. Důležitý je rytmus, u těch povzbuzujících je vyšší než u průměrného pop songu a roli samozřejmě hraje i text. Měl by být ideálně o party, pláži, zamilovanosti, případně nemusí dávat žádný extra smysl, mozek tak nemusí přemýšlet, ale jen produkovat serotonin ve vysokých dávkách.
Takže než si začnete sestavovat nový playlist v iTunes nebo se po ránu probírat Spotify, podívejte se na seznam „nejšťastnějších“ songů. Nejsou sice nejnovější, ale to jim na efektu nijak neubírá, spíš naopak. Budete se po nich cítit dobře i ve dnech, kdy to na happy day vůbec nevypadá. 

Queen: Don't Stop Me Now

Abba: Dancing Queen

The Beach Boys: Good Vibrations

Billie Joel: Uptown Girl

Survivor: Eye Of The Tiger

The Monkeys: I'm A Believer

Cyndi Lauper: Girls Just Want To Have Fun

Bon Jovi: Livin' On A Prayer

Gloria Gaynor: I Will Survive

Katrina & The Waves: Walking On Sunshine