WellnessJe v tom krása. Kompletní průvodce antioxidanty od vitaminu C po resveratrol
Giulia Lenzi13. 8. 2025
O síle antioxidantů jsme slyšeli už mnohokrát, a to nejen ve spojení s krásnou pletí, ale i s celkovým zdravím a zpomalením stárnutí. Díky své schopnosti neutralizovat volné radikály chrání antioxidanty naše buňky i DNA před poškozením. Ale věděli jste, kde je hledat? A jak je hledat správně?
Foto: Polina Mordvinova & Vladimir Mordvinov pro Vogue CS
Jak antioxidanty fungují
Když obranné mechanismy našeho těla nemají dostatek
antioxidantů, nastává stav, kterému se říká oxidační stres. Ten úzce souvisí se zánětem a může vzniknout kvůli celé řadě faktorů od nevhodné stravy, kouření a nadměrné konzumace alkoholu přes znečištění ovzduší a působení toxinů až po záření či intenzivní fyzickou zátěž. Jak upozorňuje Dr. Nayan Patel z
Auro Wellness: „Oxidační stres je předzvěstí mnoha onemocnění a zdravotních komplikací.“ A právě antioxidanty nám mohou přinést rovnováhu. Darují volnému radikálu elektron, čímž jej stabilizují nebo zneutralizují, a zabrání tak dalším škodám. Více antioxidantů znamená méně aktivních volných radikálů, méně buněčného poškození a v konečném důsledku i
pomalejší stárnutí. Takže jak je poznáme a kde je máme hledat?
10 nejsilnějších antioxidantů
Antioxidantů existují stovky, možná i tisíce. Některé už určitě znáte.
Vitamin C, beta-karoten jsou nejznámější, jiné, jako polyfenoly či flavonoidy, už možná méně. Mezi ty nejsilnější však patří například glutathion, resveratrol nebo katechiny. Tady je přehled silné desítky a zdrojů, v nichž je najdete.
Glutathion. Je považován za vůbec nejsilnější antioxidant. Skládá se ze tří aminokyselin – glutaminu, cysteinu a glycinu. „Jeho hlavní úlohou je chránit buňky před oxidačním stresem a poškozením tím, že neutralizuje škodlivé volné radikály a reaktivní formy kyslíku a dusíku,“ vysvětluje Dr. Patel.
Astaxanthin. Silný antioxidant pocházející z červených mikroskopických řas a některých druhů mořských plodů. Podporuje zdraví očí, pokožky, srdce i mozku.
Resveratrol. Přírodní polyfenol obsažený ve vinných hroznech, ostružinách nebo kakau.
Katechiny. Typ polyfenolu přítomný zejména v zeleném čaji, obzvlášť v koncentrované formě v matcha.
Karotenoidy. V tucích rozpustné pigmenty, které dodávají ovoci a zelenině žlutou, oranžovou či červenou barvu. Existuje jich více než 600 druhů a některé se v těle mění na vitamin A.
Vitamin C. Esenciální vitamin obsažený v citrusových plodech, rybízu, kiwi, paprice, rajčatech, špenátu, kapustě, růžičkové kapustě, chřestu a dalších potravinách.
Koenzym Q10. Také známý jako ubichinon. Přirozeně se vyskytuje v každé buňce těla a je nezbytný pro funkci mitochondrií, avšak s věkem jeho hladina klesá.
Lykopen. Karotenoid přítomný hlavně v rajčatech a dalších červených plodech a zelenině.
Kyselina alfa-lipoová. Známá také jako ALA nebo thioctová kyselina. Klíčová pro tvorbu buněčné energie, zejména v mitochondriích. Najdeme ji v červeném mase, vnitřnostech, špenátu, brokolici, mrkvi, řepě, bramborách či pivovarských kvasnicích.
Selen, měď a zinek. Esenciální minerály s antioxidačními účinky, hojně zastoupené v koření a najdete je také v oříšcích.
Které potraviny mají nejvíce antioxidantů
Pro lepší orientaci v obsahu antioxidantů v potravinách existuje index
ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), který měří jejich antioxidační kapacitu. Podle americké zemědělské služby USDA „první zjištění naznačují, že konzumace potravin s vysokou hodnotou ORAC, například špenátu a borůvek, může zpomalit
procesy stárnutí jak v těle, tak v mozku.“
Některé z potravin s nejvyšším ORAC skóre:
- džus z černých hroznů
- borůvky
- dušené zelí
- dušený špenát
- ostružiny
- dušená růžičková kapusta
- jahody
- pomerančový džus
- grapefruitový džus
I když je ideální konzumovat pestrou škálu barevných a čerstvých
potravin, doplňky stravy mohou být také nemálo užitečné. Hledejte však ty, které kombinují více účinných látek a vytvářejí synergii, protože každá funguje jinak. Některé neutralizují volné radikály, jiné regenerují již oxidované molekuly a další posilují buněčné membrány. Nejúčinnější doplňky spojují několik antioxidantů pro podporu obranyschopnosti organismu na buněčné úrovni. A kdy je brát? Ideálně ráno nalačno, kdy je tělo nejpřipravenější na jejich vstřebání.