Health

Smart aging na talíři: Tři potraviny proti stárnutí

Téma dlouhověkosti hýbe světem. Víte, co by nemělo chybět na talíři, aby vaše tělo stárlo pomaleji? 
Foto: profimedia
Kim Kardashian ve filmu Dolce Gabbana

Hroznové víno

Hrozny obsahují resveratrol a u něj studie prokázaly, že aktivuje skupinu genů známou jako geny dlouhověkosti. Proto asi nikoho překvapení, že v tzv. zónách dlouhověkosti se víno konzumuje v jakékoliv podobě. Ovšem s mírou, mnoho cukru naopak působí jako urychlovač stárnutí. Hrozny navíc obsahují také další mocný antioxidant – vitamin C a samozřejmě vlákninu pro lepší trávení. Nejvíce antioxidantů obsahuje tmavé hroznové víno, největší koncentraci antioxidantů a dalších klíčových živin najdete ve slupce a semenech. 

Bobule všech barev

Borůvky, maliny, ostružiny, jahody, brusinky. Čím tmavší bobule, tím lepší. Proč? Sytá barva bobulí naznačuje vysoký obsah flavonoidů. Působí antidiabeticky, protizánětlivě a antimikrobiálně a také jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Dejte si jako dezert, nebo po konzumaci proteinů, ať si zbytečně nerozhodíte hladinu cukru v krvi. Studie naznačují, že větší množství bobulovitých plodů v jídelníčku oddálí kognitivní stárnutí až o 2,5 roku. Stejně jako u hroznového vína, i tady platí, že byste měli konzumovat čerstvé ovoce v bio kvalitě.

Edamame

Zelené sójové boby se v Japonsku tradičně podávají jako příloha s trochou soli. Své výsostné místo si získaly díky isoflavonům. Co to je? Isoflavony jsou sekundární rostlinné látky, které mohou mít účinek podobný estrogenu. Díky nízkému glykemickému indexu nerozkolísají hladinu cukru a inzulinu v krvi. A protože obsahují málo kalorií (140 kcal na 100 g), ale hodně vlákniny, lékaři je doporučují v rámci redukční diety. Navíc neobsahují cholesterol (ten naopak pomáhají snižovat) ani lepek, čímž odpadají další překážky a narůstají důvody, proč si mladé sójové boby začít dávat pravidelně.