Wellness

Jak se promasírovat k dokonalému tělu

Od pěnového válce až po starodávnou čínskou techniku gua sha – poslední trendy v masážích dokážou prodloužit nohy, zbavit celulitidy a dokonce posílit imunitní systém. 
Promasírovat se k pevnějšímu a hezčímu tělu může znít jako podvod. Na cílené masážní techniky se však spoléhají všichni atleti i topmodelky. Které techniky jsou tedy nejlepší? A co od nich očekávat?
Foto: Bert Stern/Conde Nast via Getty Images

Fascie ovlivňují vše

„Svaly a svalová vlákna jsou obalena fasciemi tak, jako je dužnina pomeranče obsažena v oddělitelných pórovitých stěnách,“ vysvětluje Sarah Jacobs, terapeutka a zakladatelka londýnského studia Loft Pilates. „Fascie pomáhají při formování těla, působí na lymfu, nervová zakončení a krevní cévy. Ovlivňují tedy doslova vše.“  
„Zatímco zdravá fascie je tenká, hladká a hydratovaná, nezdravá je tuhá a zadržuje toxiny,“ vysvětluje Lauren Roxburgh, autorka cvičebního programu s pěnovým válcem Taller, Slimmer, Younger.
Moderní životní styl složený ze sedavého zaměstnání, náročné HIIT lekce, po které se nestihnete zotavit, zranění, těhotenství – to vše může vést k oslabení fascií. 
„Zablokované fascie způsobují nízký průtok krve a kompresi nervů,“ říká George Ashwell, trenér a terapeut ze studia Twenty Two Training v Londýně. „To také vede ke špatnému vyplavování toxinů a tvorbě zánětů,“ zdůrazňuje Julian de Richeville z proslulého studia Remodelage, kde se na speciální cviky na redukci celulitidy dělají dlouhé pořadníky.
Také vlivem stresu začnou postupem času fascie tuhnout,“ vysvětluje Jacobs. „V tu chvíli přichází řada na masáž. Kolagenová vlákna zhydratuje a odstraní veškeré bloky, což svalům umožní znovu pracovat naplno.“ 
„Dokonce i lidé, kteří vyznávají aktivní životní styl, získají z masáží maximum benefitů,“ říká Roxburgh.
Foto: Frances McLaughlin-Gill/Condé Nast via Getty Images

Masáž pěnovým válcem

„Transformativní účinky uvolnění fascií pomocí pěnového válce jsem poprvé objevila v roce 2001,“ vysvětluje Roxburgh. Zároveň říká, že jí uvolnění fascií pomohlo k vyrýsování těla a k tomu, aby si pořídila o číslo menší džíny. Roxburgh si dala za úkol myofasciální masáž představit i dalším lidem a očividně to zabralo, stala se hitem a milují ji celebrity včetně Gwyneth Paltrow.
Výsledky jsou lákavé a slibné – fanoušci i skeptici vidí rozdíl již po první lekci. „Budete se cítit lépe prakticky okamžitě,“ říká Roxburgh. Zvýšená pružnost, lepší držení těla a vyrýsovaný svalový tonus se pak dostaví během několika týdnů. „Trvá dva až tři týdny, než se tělo zbaví všech blokací,“ dodává Roxburgh.
Proč to funguje: „Uvolněním fascií se svaly vrátí na původní místo,“ říká Jacobs.
Co použít: „Na větší svaly zvolte 90centimetrový válec se střední hustotou. Menší plochy namasírujte míčky,“ radí Roxburgh.
Jak na to: Existují dvě techniky – buď vyvinete nepřetržitý tlak na místo, které potřebujete uvolnit, nebo se rytmicky pohybujete sem a tam. Vždy rolujte směrem nahoru k srdci. Pomůže to vyplavit toxiny a záněty.
Lauren Roxburgh doporučuje rolovat před každým cvičením, a probudit tak svaly. Jejím oblíbeným trikem na odstranění celulitidy je rolování hýždí nahoru a dolů. Poté pokračuje se stehny, což zabrání zadržování tekutin a okysličí problematické partie. 
Cvičení završte patnáctiminutovým skákáním na trampolíně – vědci z NASA zjistili, že je o 68 % účinnější než klasické kardio a navíc stimuluje lymfatický systém, chrání imunitu a nepředstavuje takovou zátěž pro klouby.

Hloubková masáž svalů proti celulitidě

Hloubková masáž svalů je dalším oblíbeným nástrojem k vyrýsování, je to zároveň jedna z nejúčinnějších metod v boji proti celulitidě.
Proč to funguje: „Zatímco masáž proti celulitidě je ve všech francouzských salonech standardem, jinde ve světě se k ní přistupuje jako k něčemu speciálnímu,“ říká de Richeville. „Masáž je v boji proti celulitidě nezbytná,“ dodává Kate Shapland, zakladatelka kultovní značky Legology. „Tvoří se kvůli tomu, že máte zpomalenou lymfu, takže jediným řešením je uvolnit a rozproudit zadržovanou vodu.“ 
Co použít: Profesionální ošetření v salonu sice nic nenahradí, ale můžete stehna masírovat krouživýmí pohyby a kůži jemně štípat. „Okysličí to tkáň a štípání podpoří produkci kolagenu,“ vysvětluje de Richeville.
Jak na to: Hutný krém nebo olej vmasírujte krouživými pohyby po celé délce nohou směrem k srdci. Dynamická technika je přitom klíčová. 

Gua sha na rozproudění lymfy

Starověká čínská masážní technika, která se provádí pomocí oblázků gua sha, dobývá mainstream hlavně díky schopnosti podpořit tvorbu kolagenu a posílit imunitu.
Proč to funguje: „Gua sha se konečně začíná prosazovat i v Evropě,“ říká Katie Brindle, zakladatelka techniky Hayo'u, která pomáhá snižovat stres a eliminovat záněty v těle pomocí masáže.
Co použít: Oblázky gua sha jsou speciálně vyrobené z nefritu a dají se použít jak na uvolnění obličejových kontur, tak na tělo.
Jak na to: Jednoduchými tahy masírujte pokožku, pokud dojde k uvolnění, kůže lehce zrudne. Nemusíte se však bát, protože po chvíli zmizí. Výsledek je viditelný okamžitě.