Health

Všechna tajemství dokonalého těla Gisele Bündchen

Že věk je jen číslo, potvrzuje brazilská supermodelka Gisele Bündchen, která dnes slaví narozeniny. V rozhovoru pro Vogue prozrazuje, jak ji sport v dospívání zachránil, proč cvičí dnes i jak vypadá její jídelníček. 
Dlouhé vlasy, ještě delší nohy, dokonalá pleť a tělo snů. Na newyorském fashion weeku se objevila poprvé v roce 1996, o pět let později se zařadila mezi nejlépe placené modelky světa, kam patří dodnes. Díky ní na konci 90. let skončila éra heroine chic a nastala doba zdravých, sexy krásek s opálenou pletí. 
Foto: Profimedia.cz
Gisele Bündchen pro Vogue Brazil

Postarej se o své tělo a ono se postará o tebe

„Jako teenager jsem byla opravdu vysoká a hubená, ostatní se mi kvůli tomu smáli,“ říká v rozhovoru pro Vogue Paris Gisele Bündchen. Sebevědomí jí zachránil až volejbal, kde její výška byla naopak velkou předností. „Dodalo mi to sebedůvěru.“ Jak sama přiznává, sport ji vždycky bavil a pomáhal. „Nesportuji, abych byla štíhlá a měla svaly, ale abych měla energii, silnější a jasnější mysl.“ Cvičí hodně a často, jednotlivé sporty střídá. Plave, lyžuje, jezdí na koni, s dětmi pořádá túry. Měla i období, kdy se intenzivně věnovala bojovému umění. Sedm let pět dní v týdnu trénovala kung-fu pod vedením čínského instruktora Yao. K tomu ji inspiroval Bruce Lee, jehož je Gisele velkou fanynkou.
„Jóga a meditace mi pomohly zvládnout úzkost. Pravidelné cvičení je skvělým nástrojem k vytvoření vyváženého života,“ říká supermodelka. V rozhovoru i ve své knize zdůrazňuje důležitost sportu nejen pro pevné tělo, ale i mozek. „Disciplína je nezbytná, ať už ve sportu, nebo v životě. Posiluje vůli. Nejde přitom o to být první, ale dát ze sebe to nejlepší.“ Gisele překypuje energií, ale zároveň dokáže zpomalit a zklidnit se. 
Foto: Profimedia.cz
Gisele Bündchen

Když nemůžete spát, nebo nemáte čas

Zatímco supermodelky v 90. letech točily fitness videa, Gisele napsala knihu Lessons: My Path to a Meaningful Life a cvičí na Instagramu. Roky intenzivního cvičení ji naučily i pár triků na tzv. krizové situace a hlavně propojit péči o tělo s péčí o duševní zdraví. To je pro celebritu stejně důležité jako pevné nohy a ploché břicho. „Když nemohu spát, klidné dýchání obvykle zabere. Někdy si také promítám zpětně celý den, abych viděla, co pozitivního se událo. Stav vděčnosti mě uklidňuje a uvolňuje.“
Ve dnech, kdy má nabitý program od rána do večera, má jógu. „Je to rychlý způsob, jak rozproudit krev a energii v těle,“ vysvětluje Gisele. „Zejména během cestování. Pak není potřeba žádné extra vybavení, ani větší prostor na cvičení.“

Dieta podle Gisele

Žádné zázračné recepty nečekejte, Gisele dietu nedrží. Ale jídelníček si samozřejmě pečlivě hlídá. Ovoce a zeleninu si doma pěstuje a klidně si dá pizzu, popcorn a nevyhýbá se ani čokoládě. Její „guilty pleasure“? „Máslo! Přidávám ho i na kůrky od pizzy. Nesnáším totiž plýtvání potravinami,“ zdůrazňuje. Cigaret, cheeseburgerů a ledové kávy, na kterých si ujížděla na začátku své kariéry, se dávno vzdala. Alkohol pije výjimečně, sem tam si dá jen víno k večeři. Každodenní jídelníček si postavila na rostlinné stravě, ačkoliv není úplná vegetariánka.
Když je zrovna ve fázi intenzivního tréninku, zvýší si dávky bílkovin. „Udělám si koktejl s červenými plody, lžičkou kakaa, konopných a lněných semínek, chia, banány, mandlovým máslem a proteinovým práškem. Všechno to smíchám s kokosovým mlékem,“ prozrazuje modelka.
Foto: Profimedia.cz
Gisele Bündchen

Tělo ve čtyřiceti

„Moje tělo se změnilo, hlavně po těhotenství, ale sport mi pomohl udržet se ve formě,“ říká Gisele. Jedním dechem dodává, že je nezbytné mít své tělo ráda a zbytečně se nekritizovat. „Nikdy není dobré se srovnávat s ostatními, nebo se svým mladším já. Všichni jsme jedineční a každá životní etapa přináší radost.“
Jak budete vypadat její fitness režim za třicet let? „Určitě budu cvičit jógu.“