Sustainability

Šest jednoduchých kroků k šetrné a smysluplné koupelně

Úkol zní jasně: méně obalů, lepší výsledky. 
Foto: Getty Images
Nakoupit, spotřebovat, doplnit. Proč se vlastně obtěžovat doplňováním? Abyste neprodukovali více odpadu, než je skutečně nutné. Před čtyřmi lety jsem udělala pokus, po dobu 12 měsíců jsem odkládala každý prázdný obal z koupelny. Výsledné množství mě šokovalo natolik, že jsem už v průběhu roku přešla z tekutých sprchových gelů na tuhá mýdla, následovala výměna šamponu za tuhý. V obou případech zbude po produktu papírová krabička a nic víc. Během relativně krátké doby se situace kolem nadbytečných kosmetických obalů výrazně zlepšila.
Vedle tuhých variant zabalených pouze do recyklovaného a recyklovatelného papíru se stále více značek přiklání k náhradním náplním, ať už jde o pleťové krémy, parfémy, nebo make-upy. Přitom nejde o žádnou převratnou novinku, refilly nabízely kosmetické značky v minulosti naprosto běžně. Helena Rubinstein v 50. letech měla v portfoliu náplň do řasenky, pudřenky se doplňovaly od nepaměti. Bylo dobrým zvykem investovat do krásného pouzdra ze stříbra nebo zlata a samotný obsah a aplikátor už jen doplňovat. K tomu modelu bychom se měli ve velkém vrátit, a to z mnoha důvodů. Ekologie a odpovědnost vůči životnímu prostředí jsou jedním z nich, o vlastním svědomí a peněžence nemluvě. 
Co dělat, aby i vaše každodenní rituály v koupelně dávaly smysl a neztratily na efektivitě, ale naopak přinášely ještě lepší výsledky? Tam, kde můžete nahradit tekutou variantu za tuhou, to udělejte. Tuhá mýdla a šampony jsou nejen krásné, ale kromě malé papírové krabičky po nich nezůstane nic. Na rozdíl od sprchových gelů, kterých ročně spotřebujete několik litrů a za sebou necháte až deset plastových lahví. 
Náplně: stále častější u spousty značek, od luxusní po drogerkové, ovšem v našich končinách pořád velmi podceňované. Buďte průkopníky ve svém okolí a začněte používat jen ty produkty, u kterých značky nabízejí možnost ekologického refillu. Věrnost se v tomto případě dost vyplácí. Na trhu najdete celou řadu doplnitelných vůní, ale také šamponů, kondicionérů, pleťových a tělových krémů. Náhradní náplně jsou minimálně o 20 procent levnější než celé balení. To si kupte jen jednou a pak jen doplňujte. 
Přemýšlejte nad každou věcí, kterou si koupíte. Opravdu ji potřebujete a jak dlouho vám vydrží? Zkuste zapátrat v paměti, kolik zlomených hřebenů a nepotřebných kartáčů na vlasy jste si už pořídili. Přitom si většina z nám, pokud nejste profesionální kadeřník, vystačí si kartáčem na rozčesání vlasů a jedním na vyfoukání. Investujte pár korun navíc a pořiďte si takové, co s vámi zůstanou hodně dlouho, ne-li napořád. To samé platí o holítkách. Už nikdy žádné jednorázové plasty. Ty jsou stejně out jako pravé kožešiny. 

Tuhé mýdlo

Ve Vogue mýdla milujeme z mnoha důvodů. V první řadě jsou krásná. Každý sprchový gel vedle nich vypadá jako špatná kopie kabelky (značku si doplňte sami, vztahuje se to na všechny), jejich používání je elegantní a významně snížíte vlastní přičinění k ekologické katastrofě. Pro ty, co chtějí jasná čísla potvrzená Spolkovou vysokou technickou školou ve švýcarském Curychu, tady jsou: Na výrobu mýdla se používá méně ingrediencí, téměř čtyřikrát méně vody a má čtyřiapůlkrát menší uhlíkovou stopu. Můžete mít (skoro) jakoukoliv vůni a tvar, na jaký si vzpomenete. Takže na co ještě čekáte?

Tuhý šampon

Co platí o mýdlech a ekologii, to se týká samozřejmě i šamponů na vlasy. Stále více značek včetně profesionálních uvádí na trh tuhé varianty nebo klasické tekuté šampony ve formě náplně. Kostky šamponu se nemusíte bát, používání je stejné jako u mýdla, jen pěnu nanesete na vlasy a důkladně spláchnete. Více o tuhých šamponech a jejich správném používání najdete v tomto odkazu, v galerii pak tipy na nové a osvědčené kostky pro lepší vlasy.

Doplnitelná tělová péče 

Není jich mnoho, ale jsou. Výživná tělová másla i lehké krémy nemusíte kupovat v plném balení, ale ušetřit planetu a svou peněženku náplněmi, které nasadíte na stávající balení. Novinku u této kategorii nabízí L'Occitane, vedle refillů spchových gelů a olejů od ledna můžete doplňovat tělový krém s bambuckým máslem. Do plechové krabičky vložíte náhradní náplň, která je skoro o 300 korun levnější, než kdybyste se koupili nový kelímek, nemluvě o ekologickém dopadu tohoto jednoduchého kroku. Rituals nabízí náhradní náplně u všech svých tělových krémů, stejně jako najdete refill u Fenty Skin

Profesionální kartáč na vlasy

Investice do kvalitního kartáče na vlasy se rozhodně vyplatí. Proč si myslíte, že vám foukaná od kadeřníka vydrží podstatně déle než profoukání doma? Ano, jsou tu jeho zkušenosti, správná technika a správný kartáč. Garrena ani Eugena z vás sice neudělají, ale lepší vlasy budete mít každopádně a na technice budete moc zapracovat. Určitě potřebujete kartáče dva – jeden na rozčesávání a druhý na foukání. U něj si pamatujte základní poučku – plochý uhlazuje, kulatý dodává objem. Kartáče kupujte jen od značek, s nimiž pracují kadeřníci. Vydrží podstatně déle než ty ostatní. Cenově dostupné hledejte např. u značky Framar, pokud chcete něco extra, tak Balmain a jeho zlaté kartáče s přírodními štětinami splní vaše očekávání.

Zubní pasta s náplní

Konec výmluv, i co se týče zubů a věčného vyhazování krabiček, nedovymačkaných tub a plastových víček. Nabídka na trhu zatím není velká, ale značka Haan má několik příchutí a takové složení, že se jinam už dívat nemusíte. Jeden refill rovná se tři balení normální zubní pasty. 
Náhradní náplň zubní pasty Good On Ya, HAAN, prodává Aurio.cz, 330 Kč

Holicí strojek a mýdlo

Jednorázové plasty jsou zásadním ekologickým problémem. Teď si představte, jak moc dostala planeta naloženo s globální povinností nosit celý rok roušky a respirátory. S tím nic neuděláme, ale můžeme se chovat ekologičtěji v jiné oblasti. Místo nesmyslně drahých růžových holítek, která se rychle otupí a ještě lámou, jednou zainvestujte do klasického holicího strojku na výměnné břity. Žiletky se balí do papíru, strojek vám vydrží napořád. Ano, tak jednoduché to je. Místo pěny v lahvičce sáhněte po mýdlu na holení.